TRENDING
  • 22:33 » Cât rezistă canabisul în organism. Cazul unui tânăr depistat pozitiv la două săptămâni de la consum
  • 22:32 » La ce distanță poți avea fereastra de lumină față de proprietatea vecină. Interdicția impusă de lege
  • 22:32 » „Regele” Hagi împlinește 58 de ani. Cel mai iubit fotbalist, despre copilărie: „Jucam pe stradă, în picioarele goale”.
  • 22:32 » Test de cultură generală: „Mâna-ntinsă care nu spune o poveste nu primește pomană“
  • 22:31 » Povestea „generalului de fier“ al Ucrainei care de aproape un an ține piept armatei lui Vladimir Putin
Daca ti-a placut, distribuie acum!

Inedita colecție de diapozitive a Regelui Mihai

De curând, o frumoasă inițiativă a Fundației Colecția Familiei Regale a României (FCFR) a început să prindă contur. Artistul fotograf Daniel Angelescu a primit de la Custodele Coroanei accesul la arhiva de peste 22,000 de diapozitive realizate de Regele Mihai și de Regina Ana de-a lungul a mai bine de patru decenii, din anii 1960 până în anii 2000.

Diapozitivele vor fi digitalizate și vor constitui un capitol aparte din Arhiva Regală de la Săvârșin, folosită de ACMS (Asociația Casa Majestății Sale) și de FCFR, într-o strânsă colaborare. Cea mai mare parte a diapozitivelor ilustrează momente de familie, iar multe dintre ele sunt realizate cu ocazia întâlnirilor anuale ale colecționarilor de mașini militare și Jeep-uri, în diverse țări din Europa, mai ales în Franța, Italia și Elveția.

Prin ineditul lor și prin mărturia pe care o aduc despre exilul suveranului, noile imagini electronice din Arhiva Regală sunt valoroase și vor fi folosite pentru proiecte culturale, jurnalistice sau istorice, în viitor.

Daniel Angelescu mărturisește:

Începând cu 1 august 2021, Fundația Colecția Familiei Regale a României, prin acordul Custodelui Coroanei, mi-a propus un proiect de o însemnătate enormă pentru istoria națională, privind digitalizarea arhivei de diapozitive realizate de Regele Mihai de-a lungul a 40 de ani. Este o mare onoare, bucurie și responsabilitate de a oferi public aceste comori artistice și de a restabili adevărata istorie a acelor vremuri.

Am rămas plăcut surprins de calitatea acestor diapozitive, de minuțiozitatea arhivării lor și de elementul inedit al conținutului lor. Practic, retrăiesc prin acestea toată istoria mai puțin știută, cu o mare admirație și bucurie. Am regăsit aici momente unice de familie, întâlniri ale colecționarilor de Jeep-uri (Jeep-uri care se regăsesc acum în Garajul Regal de pe Domeniul Regal Săvârșin), mașini militare și călătorii ale Regelui Mihai și Reginei Ana. Un aspect inedit este faptul că Regina Ana participa la aceste întâlniri conducând unul dintre Jeep-uri. Abia aștept să descopăr noi și noi memorii vizuale de excepție!

Mulțumesc Majestății Sale Margareta pentru încrederea pe care mi-a oferit-o, de a avea acces la arhivă, pentru sprijinul acordat în bunul mers al proiectului și pentru ospitalitatea desosebită de la Domeniul Regal Săvârșin.


Daca ti-a placut, distribuie acum!
Alte articole care te-ar putea interesa...
LEAVE A COMMENT

Facebook
Închide
Închide