TRENDING
  • 13:09 » O femeie, cadru militar în Bucureşti, a fost arestată după ce şi-ar fi bătut fetiţa de 2 luni. Copila a ajuns la spital cu fracturi
  • 13:02 » Scandalul redirecționării pacienților de la public la privat. Rafila: Ar trebui stabilite niște sancțiuni
  • 12:58 » Cătălin Cherecheş rămâne în închisoare. Curtea de Apel Cluj a respins contestaţia fostului primar
  • 12:50 » Irina Podnosova, fosta colegă de facultate a lui Putin, a fost confirmată ca președintă a Curții Supreme a Rusiei
  • 12:47 » Președintele conservator al Poloniei s-a întâlnit cu Donald Trump, la New York
Daca ti-a placut, distribuie acum!

Rayan, băiatul de cinci ani care şi-a pierdut viaţa după ce a stat blocat timp de cinci zile într-un puţ dintr-o regiune săracă din nordul Marocului – o dramă care a impresionat profund opinia publică internaţională – va fi înmormântat luni. Tragedia a atras un val fără precedent de mesaje de compasiune atât din partea oamenilor simpli, cât și a liderilor lumii.

Înmormântarea băiatului marocan va avea loc luni în satul Ighrane, unde s-a produs tragedia, au anunţat un verişor al copilului şi un deputat din provincia Chefchaouen, Abderrahim Bouazza.

Nicio informaţie oficială despre o eventuală autopsie nu a fost anunţată deocamdată. Cadavrul băiatului de cinci ani a fost transportat la Spitalul Militar din Rabat.

Moartea lui Rayan a declanşat un val considerabil de emoţie în rândul opiniei publice, amplificat de reţelele de socializare, atât în Maroc, cât şi în multe alte ţări din lumea întreagă.

„Tăcerea este îngrozitoare în această dimineaţă în sat. Toată lumea se ruga ca el să fie scos viu la suprafaţă. Toată lumea a plâns”, a mărturisit un prieten al familiei îndoliate, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

„Moartea unui copil a reamintit lumii valorile umanităţii”, a comentat duminică seară site-ul televiziunii publice marocane, SNRT.

La rândul lui, papa Francisc a salutat „un întreg popor (cel marocan – n.r.), care s-a mobilizat pentru a-l salva pe Rayan”, în timpul rugăciunii sale Angelus de la Vatican. „Au încercat totul, dar, din păcate, copilul nu a supravieţuit. Însă ce exemplu ne-au oferit! Mulţumesc acestui popor pentru această mărturie”, a adăugat papa Francisc.

Semnal al valului uriaş de simpatie apărut în urma dramei, cabinetul casei regale a Marocului este instituţia care a anunţat sâmbătă seară decesul copilului. Regele Mohammed al VI-lea le-a telefonat părinţilor lui Rayan pentru a le prezenta condoleanţe, iar cei din urmă i-au mulţumit, emoţionaţi, suveranului, autorităţilor şi tuturor membrilor echipelor de salvare.

„Este o catastrofă”

Duminică au fost demarate lucrări pentru a acoperi tunelurile şi puţurile de salvare săpate de echipajele de salvatori.

Marocanii se află încă în stare de şoc.

„Este o catastrofă, sperăm că sufletul lui Rayan se odihneşte în pace. Transmitem părinţilor şi întregii familii gândurile noastre de răbdare şi consolare”, a declarat un locuitor din capitala ţării, Rabat.

Numeroşi marocani au omagiat eforturile susţinute depuse de echipajele de salvare.

Cursa lor contra cronometru a fost urmărită în direct de numeroşi internauţi.

După anunţul referitor la moartea băiatului, reţelele de socializare au fost inundate cu mesaje venite din lumea întreagă, din Algeria învecinată şi rivală şi până în Franţa şi Statele Unite, în diverse limbi de circulaţie internaţională.

„Înger mic, te-ai luptat până la capăt, eşti un erou”, a scris un internaut pe Twitter. „El a reuşit acolo unde liderii lumii şi mass-media au eşuat. A reunit popoarele în jurul lui”, a afirmat un alt internaut.

Un utilizator de internet cu o opinie disonantă a deplâns însă „o lume distopică, în care toate naţiunile arabe se emoţionează pentru salvarea unui copil din Maroc, în timp ce zeci de alţi copii mor în fiecare zi de foame sau sub bombardamente în Yemen şi în Siria”. „Toate vieţile contează”, a adăugat acelaşi internaut.

Mii de pameni au asistat la operațiunea de salvare

Rayan a căzut marţi într-un puţ secat adânc de 32 de metri, foarte strâmt şi greu accesibil, săpat în apropiere de casa familiei sale din Ighrane.

Reuşind să creeze o breşă orizontală sâmbătă, membrii echipelor de salvare şi-au continuat munca săpând centimetru cu centimetru, de multe ori cu mâinile goale, pentru a evita orice risc de prăbuşire a straturilor de pământ.

Până vineri, agenţii de intervenţie au trimis oxigen şi sticle cu apă în puţ până în zona în care se afla Rayan, fără să aibă însă certitudinea că băiatul putea să le folosească.

Încă de la începutul dramei, mii de simpatizanţi s-au reunit la faţa locului în semn de solidaritate şi au petrecut această perioadă dormind în corturi, în regiunea muntoasă Rif, situată la altitudinea de 700 de metri.

Accidentul a reamintit de o tragedie petrecută la începutul anului 2019 în provincia spaniolă Andaluzia, unde Julen, un băiat de doi ani, a murit după ce a căzut într-un puţ cu diametrul de 25 de centimetri şi o adâncime de peste 100 de metri. Cadavrul lui a fost scos la suprafaţă după 13 zile de operaţiuni care au avut o amploare excepţională.

.

sursa: digi24


Daca ti-a placut, distribuie acum!
Alte articole care te-ar putea interesa...
LEAVE A COMMENT

Facebook
Închide
Închide