TRENDING
  • 22:34 » Ministerul Educației a virat banii pentru bursele elevilor pe lunile septembrie și octombrie
  • 22:27 » Un bărbat din Satu Mare a aflat că are BMW când a mers să plătească impozitele
  • 22:18 » Un băiat din Sibiu, în vârstă de 12 ani, este căutat de Poliție, după ce a plecat în urmă cu o zi de acasă
  • 22:13 » Un șofer a lăsat mașina pe o stradă care urma să fie asfaltată. Muncitorii au acoperit-o cu folie și au turnat ciment în jurul ei
  • 22:09 » Proprietarul Ferrari și-a cumpărat o mașină Dacia și îi place foarte mult: Avem și șofer la ea
Daca ti-a placut, distribuie acum!

A condus vreme de 16 ani Teatrul Naţional Bucureşti. A fost pentru 4 ani ministru al Culturii, a pus bazele şi a condus cea mai mare organizație profesională dedicată creatorilor din teatru, UNITER. Ion Caramitru a jucat în zeci de piese de teatru, zeci de filme şi a regizat atât teatru, cât şi lucrări de operă şi operetă. Şi-a închinat viaţa teatrului şi a lăsat în urmă roluri memorabile, dar şi imaginea-simbol a Revoluţiei, când a anunţat în direct, la televiziune, căderea regimului comunist.

Ion Caramitru, crescut cu dragoste pentru cultură

Ion Horia Leonida Caramitru s-a născut pe 9 martie 1942, în Bucureşti, într-o familie de aromâni burghezi. Mama venea dintr-un sătuc din apropiere de Salonic, iar tatăl, din oraşul albanez Korcea. S-au stabilit în România şi aici au adus pe lume ambii copii, un băiat şi o fată, fără să ştie că aveau să suporte opresiunea regimului comunist.

Deşi discret mereu în ceea ce priveşte viaţa personală, Ion Caramitru nu s-a ferit să vorbească despre problemele resimţite în copilărie.

Am trăit un eveniment care mi-a marcat copilăria şi existenţa. În vara în care aveam 7 ani Securitatea a intrat în casa noastră, au întors-o pe dos, mi-au arestat părinţii şi sora, m-au lăsat singur acolo. Am avut un şoc. Sora mea s-a întors după 2 ore, mama după 2 zile, tata după 2 ani. – Ion Caramitru pentru TVR 1

Au urmat ani grei, în care tatăl lui a ajuns de mai multe ori în puşcărie, dar chiar şi în aceste condiţii familia a pus pe primul plan educaţia copiilor. Au învăţat amândoi de mici să citească şi să scrie, au avut acces la cărţi despre care nu se vorbea şi care nu se găseau deloc uşor, au mers la teatru şi la operă, iar toate lucrurile astea l-au apropiat tot mai mult pe Ion Caramitru de cariera pe care avea să o urmeze. Mama sa era îndrăgostită de poezie, în special de cea a lui Mihai Eminescu, iar fiul s-a îndrăgostit şi el de ea. Muzica era şi ea nelipsită din casa lor şi cele mai multe adunări familiale erau condimentate cu interpretări de cântece şi poezii.

 

sursa: digi24.ro


Daca ti-a placut, distribuie acum!
Alte articole care te-ar putea interesa...
LEAVE A COMMENT

Facebook
Închide
Închide