Israel, probleme cu vaccinul Pfizer. Deși firma producătoare neagă, autoritățile confirmă că apariţia miocarditei în rândul bărbaţilor cu vârste cuprinse între 16 şi 30 de ani este determinată de vaccinare.

Și în SUA, un grup de consilieri ai CDC a recomandat realizarea unor studii suplimentare referitoare la posibilitatea unei legături între miocardită şi vaccinuri pe bază de ARN mesager.

Israel, probleme cu vaccinul Pfizer. Compania farmaceutică neagă

Ministerul Sănătăţii din Israel a anunţat marţi că inflamaţiile cardiace observate într-un număr mic şi în principal la bărbaţi tineri inoculaţi cu vaccinul Pfizer împotriva COVID-19 sunt probabil legate de vaccinarea acestor persoane.

Reprezentanţii grupului Pfizer au spus că nu au observat o rată mai ridicată a acestei afecţiuni, denumită miocardită, decât incidenţa obişnuită estimată în rândul populaţiei generale.

În Israel, au fost raportate 275 de cazuri de miocardită între decembrie 2020 şi mai 2021 în rândul celor peste 5 milioane de persoane vaccinate, a precizat Ministerul Sănătăţii, odată cu dezvăluirea rezultatelor unui studiu pe care l-a comandat pentru a investiga această chestiune.

Majoritatea pacienţilor care au suferit inflamaţii cardiace au petrecut cel mult patru zile în spital, iar 95% dintre cazuri au fost catalogate ca fiind uşoare, potrivit acestui studiului, care a fost realizat, potrivit ministerului menţionat, de trei echipe de experţi.

Vizați, bărbaţii cu vârste cuprinse între 16 şi 19 ani

Autorii cercetării au ajuns la concluzia că ”există o legătură probabilă între administarea celei de-a doua doze de vaccin (Pfizer, n.r.) şi apariţia miocarditei în rândul bărbaţilor cu vârste cuprinse între 16 şi 30 de ani”, se precizează în comunicat, potrivit Reuters.

Potrivit studiului, o astfel de legătură a fost observată mai mult în rândul bărbaţilor cu vârste cuprinse între 16 şi 19 ani în comparaţie cu alte grupe de vârstă.

Pfizer a afirmat într-un comunicat că a luat la cunoştinţă de observaţiile făcute în Israel asupra miocarditei, precizând însă că nu a fost stabilită nicio legătură cauzală cu vaccinul său.

Apariţia unor efecte adverse este analizată minuţios, iar reprezentanţii Pfizer participă cu regularitate la întâlniri cu Departamentul pentru siguranţa vaccinurilor din cadrul Ministerului Sănătăţii din Israel pentru a analiza datele obţinute în urma campaniei de vaccinare din această ţară, se mai spune în comunicatul companiei farmaceutice.

Vaccinarea copiilor între 12 şi 15 ani, amânată

Israelul nu a dat încă undă verde vaccinării grupei de vârstă 12-15 ani în aşteptarea raportului Ministerului Sănătăţii. În paralel cu publicarea acestor rezultate, un comitet ministerial a aprobat vaccinarea adolescenţilor, a precizat un oficial cu rang înalt.

”Comitetul a oferit undă verde pentru vaccinarea copiilor între 12 şi 15 ani, iar acest lucru va fi posibil începând de săptămâna viitoare”, a declarat pentru Radio 103 FM Nachman Ash, coordonatorul grupului de combatere a pandemiei din Israel.

”Eficacitatea vaccinului prevalează asupra riscurilor”, a adăugat el.

Un grup de consilieri ai Centrului pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) din Statele Unite a recomandat luna trecută realizarea unor studii suplimentare referitoare la posibilitatea unei legături între miocardită şi vaccinuri pe bază de ARN mesager, cum sunt cele produse de Pfizer şi Moderna Inc.

”Furnizorii de servicii medicale ar trebui să fie avertizaţi”

Sistemele de monitorizare medicală folosite de CDC nu au descoperit mai multe astfel de cazuri decât estimările pentru populaţia generală, însă grupul de consilieri a considerat că furnizorii de servicii medicale ar trebui să fie avertizaţi în legătură cu relatările despre “evenimente potenţial adverse”.

Israelul este unul dintre liderii mondiali în ceea ce priveşte campania de vaccinare împotriva COVID-19.

Odată cu reducerea infectărilor la doar câteva cazuri pe zi, numărul total al cazurilor active fiind de doar 340 la nivelul întregului teritoriu al ţării, economia Israelului s-a redeschis în totalitate, deşi au fost menţinute restricţii referitoare la turiştii care vin în ţară.

Circa 55% din populaţia Israelului a fost deja vaccinată. Începând de marţi, autorităţile israeliene au renunţat la restricţiile de distanţare fizică şi la obligativitatea permiselor de vaccinare pentru a avea acces în anumite restaurante şi spaţii pentru evenimente.

sursa capital.ro