TRENDING
  • 14:08 » Ești obligat să acorzi prioaritate atunci când șoferul din față semnalizează schimbarea benzii?
  • 14:02 » Panouri solare folosite pe post de garduri de grădină. La ce prețuri infime se vând
  • 14:00 » Ploiești: Facilitate fiscală la impozitul pe clădire pentru cei care au investit/investesc în lucrări privind creșterea performanței energetice
  • 13:56 » Producția de energie fotovoltaică este la un nivel record, pe fondul unui consum extrem de redus
  • 13:50 » Se modifică Legea Pensiilor înainte de 1 septembrie! A apărut o problemă legată de bani. Ce se va întâmpla cu milioane de pensii până la urmă
Daca ti-a placut, distribuie acum!

Joe Biden și Vladimir Putin sunt de acord să se întâlnească, anunță Palatul Elysee

Președintele Franței, Emmanuel Macron, le-a propus lui Vladimir Putin și lui Joe Biden, cu care a vorbit duminică la telefon, să aibă o întâlnire directă, iar liderii rus și american au fost de acord în principiu cu acest summit, anunță Palatul Elysee.

Casa Albă a confirmat ulterior că președintele Joe Biden a fost de acord „în principiu” să aibă o întâlnire bilaterală cu omologul său rus.

 

Summitul SUA-Rusia va fi pregătit de secretarul de stat Antony Blinken și de omologul său rus, Serghei Lavrov, cu ocazia întâlnirii pe care aceștia o vor avea joi, 24 februarie.

 

Potrivit propunerii franceze, după ce vor vorbi direct, Putin și Biden ar urma să participe la un summit lărgit, „cu toate părțile interesate”, pe tema securității și stabilității strategice în Europa.

Reuniunea la vârf poate avea loc doar dacă Rusia nu invadează între timp Ucraina, precizează comunicatul Administrației Prezidențiale franceze.

 

Comunicatul Palatului Elysee

„Președintele Republicii a discutat cu președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, și cu președintele Federației Ruse, Vladimir Putin. El a propus organizarea unui summit între președintele Biden și președintele Putin și ulterior cu toate părțile interesate, pe tema securității și stabilității strategice în Europa.

 

Președinții Biden și Putin au fost fiecare de acord în principiu cu un astfel de summit.

 

Conținutul acestuia va fi pregătit de secretarul de stat BLINKEN și de ministrul LAVROV, cu ocazia întâlnirii de joi, 24 februarie.

 

Acesta poate avea loc doar dacă Rusia nu invadează Ucraina.

 

Președintele Republicii va colabora cu toate părțile interesate pentru a pregăti conținutul acestor discuții”.

 

O duminică petrecută la telefon de Emmanuel Macron

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a vorbit din nou la telefon, duminică, aproape două ore, cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin. Ei au convenit să facă tot posibilul pentru a se ajunge rapid la un armistiţiu în estul Ucrainei, anunţase inițial Palatul Elysee.

 

După aceea, Emmanuel Macron i-a sunat pe președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, pe premierul britanic Boris Johnson și în final pe președintele american Joe Biden.

 

Casa Albă a făcut un anunț destul de laconic despre discuția lui Joe Biden cu Emmanuel Macron, dar cuvintele-cheie au fost „diplomație” și „descurajare”: „Președintele Joe Biden a discutat astăzi (duminică – n.r.) cu președintele Franței, Emmanuel Macron. Au vorbit despre eforturile diplomatice în curs de desfășurare și despre eforturile de descurajare ca răspuns la consolidarea militară a Rusiei la granițele Ucrainei”, arată comunicatul Casei Albe.

 

La rândul său, Palatul Elysee a transmis, la fel de scurt, că Emmanuel Macron și Joe Biden au stabilit, duminică seară, să continue eforturile diplomatice „utile” în următoarele zile pentru evitarea unei invervenţii militare ruse în Ucraina.

Un al doilea summit Putin – Biden

Ulterior, în cursul nopții de duminică spre luni, Palatul Elysee a făcut anunțul că Joe Biden și Vladimir Putin sunt de acord să se întâlnească.

 

Deși Casa Albă nu a menționat nimic despre această posibilitate în comunicatul transmis imediat după convorbirea Biden-Macron (la fel cum nici Kremlinul nu a făcut-o, de altfel), secretarul american de stat Antony Blinken, care duminică a făcut turul principalelor posturi de televiziune americane, declarase în cursul zilei la CBS că președintele Joe Biden este dispus să se întâlnească „oricând” și „în orice format” cu Vladimir Putin, pentru a evita un război în Ucraina.

 

Şeful diplomaţiei americane a reafirmat că încă este posibilă calea diplomatică, „atât timp cât tancurile nu sunt puse cu adevărat în mişcare, iar avioanele nu sunt ridicate în aer”.

 

După ce a discutat în ultimele zile cu numeroşi lideri europeni, „preşedintele Biden a indicat foarte clar că este pregătit să se întâlnească cu preşedintele Putin în orice moment şi indiferent de format”, a afirmat Antony Blinken la CBS.

 

După învestirea sa ca președinte, în ianuarie 2021, Joe Biden a avut o primă întrevedere cu Vladimir Putin în iunie 2021, la Geneva, în condiţiile în care relaţiile ruso-americane de după Războiul Rece sunt afectate de o serie de probleme. Nu a fost însă prima dată când cei doi lideri s-au întâlnit față în față. Au mai făcut-o și când Joe Biden era vicepreședinte în administrația Barack Obama.

 

În noiembrie anul trecut, cotidianul rus Kommersant scria că preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său american Joe Biden ar putea avea o întrevedere faţă în faţă la începutul lui 2022, dar până atunci cei doi lideri vor mai discuta prin videoconferințe sau telefonic, ceea ce s-a și întâmpat. Ultima discuţie telefonică între cei doi lideri a avut loc la 12 februarie, când Kremlinul a denunţat o „isterie” americană ajunsă la apogeu în legătură cu o pretinsă invazie iminentă în Ucraina.

Sursa:Digi24


Daca ti-a placut, distribuie acum!
Alte articole care te-ar putea interesa...
LEAVE A COMMENT

Facebook
Închide
Închide