TRENDING
  • 14:08 » Ești obligat să acorzi prioaritate atunci când șoferul din față semnalizează schimbarea benzii?
  • 14:02 » Panouri solare folosite pe post de garduri de grădină. La ce prețuri infime se vând
  • 14:00 » Ploiești: Facilitate fiscală la impozitul pe clădire pentru cei care au investit/investesc în lucrări privind creșterea performanței energetice
  • 13:56 » Producția de energie fotovoltaică este la un nivel record, pe fondul unui consum extrem de redus
  • 13:50 » Se modifică Legea Pensiilor înainte de 1 septembrie! A apărut o problemă legată de bani. Ce se va întâmpla cu milioane de pensii până la urmă
Daca ti-a placut, distribuie acum!

Joe Biden vorbește sâmbătă la telefon cu Vladimir Putin. Și Emmanuel Marcon va avea o convorbire cu liderul de la Kremlin

Președintele Joe Biden intenționează să vorbească sâmbătă cu președintele rus Vladimir Putin, după ce SUA au avertizat vineri că Rusia ar putea ataca Ucraina cu bombe și rachete în orice moment, relatează CNN, care citează sub anonimat „o persoană familiarizată cu acest subiect”. La rândul său, Palatul Elysee a anunțat vineri seara că preşedintele francez Emmanuel Macron va discuta sâmbătă la prânz cu Vladimir Putin despre criza de la graniţa ruso-ucraineană.

Vineri după-amiază, Emmanuel Macon s-a numărat printre liderii din Europa contactați de preşedintele american Joe Biden pentru o discuție care nu figura inițial pe agenda liderului de la Casa Albă. Și cancelarul german Olaf Scholz, dar și președintele Klaus Iohannis s-au numărat printre cei cu care s-a consultat Joe Biden. Potrivit Palatului Elysee, în cursul acestor discuții a fost reafirmat „sprijinul pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei”.

 Un oficial cu rang înalt de la Casa Albă a confirmat pentru agenția France-Presse, preluată de Agerpres, că preşedintele american Joe Biden va discuta telefonic sâmbătă dimineaţa (ora locală de pe coasta de est a SUA) cu omologul său rus Vladimir Putin. „Rusia ne-a propus un apel telefonic luni. Atunci, noi am propus sâmbătă şi au acceptat”, a declarat sursa citată de AFP.

SUA consideră că Rusia e gata de atac în Ucraina

Aceste discuții au loc în condițiile în care Washingtonul consideră că riscul unui atac al Rusiei împotriva Ucrainei nu a fost niciodată mai mare ca în acest moment și ar putea interveni în câteva zile.

Ultima dată, Biden și Putin au vorbit la telefon la sfârșitul lunii decembrie.

Consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan, a declarat vineri că cei doi președinți vor vorbi la telefon, dar nu a precizat când. Președintele american plănuia să-și petreacă weekendul la reședința prezidențială de la Camp David, potrivit CNN.

Jake Sullivan a avertizat vineri că un asalt al Rusiei asupra Ucrainei ar putea începe în curând, cu bombardamente aeriene și atacuri cu rachete. El i-a sfătuit pe toți americanii să părăsească țara pentru propria siguranță cât mai repede posibil. „Orice american aflat în Ucraina ar trebui să plece cât mai curând posibil și, în orice caz, în următoarele 24 până la 48 de ore”, a declarat Sullivan într-o conferință de presă. „Evident, nu putem prezice viitorul, nu știm exact ce se va întâmpla. Dar riscul este acum suficient de mare și amenințarea este acum suficient de imediată pentru ca acest lucru să fie ceea ce cere prudența”, a declarat el.

„Dacă are loc un atac rusesc asupra Ucrainei, este probabil să înceapă cu bombardamente aeriene și atacuri cu rachete ce ar putea, în mod evident, să ucidă civili, fără a ține cont de naționalitatea lor. O invazie terestră ulterioară ar implica în mod evident un atac violent din partea unei forțe masive”, a continuat el.

În ciuda acestui mesaj, Sullivan a adăugat, totuși, că nu este clar dacă Putin a decis să invadeze Ucraina.

Efective aproape dublate în Polonia

Avertismentul a venit cu puțin timp înainte ca un înalt oficial din domeniul apărării să declare pentru CNN că secretarul apărării, Lloyd Austin, a ordonat ca alți 3.000 de soldați din Divizia 82 aeropurtată să fie desfășurați în Polonia, alăturându-se celorlalți 1.700 de soldați aflați deja acolo. Polonia are granițe cu Rusia, Ucraina și Belarus.

„Nu voi intra în detaliile informațiilor de la servicii, dar dacă vă uitați atât la forțele din Belarus, cât și la cele din Rusia, de cealaltă parte a graniței ucrainene, dinspre nord și dinspre est, rușii sunt în poziția de a putea întreprinde o acțiune militară majoră în Ucraina chiar de azi”, a spus Sullivan.

Soldații din Polonia se vor afla sub comanda generalului-maior Christopher Donahue, cel care a fost comandantul forțelor în timpul evacuării și retragerii finale din Afganistan.

Întâlnire urgentă în Situation Room

Joi seară, consilierii lui Biden au participat la o ședință convocată brusc în renumita sală de la subsolul Casei Albe „Situation Room”, iar președintele Biden a asistat la o bună parte din discuții, relatează CNN citând o sursă bine informată.

Ulterior, oficialii au început să avertizeze public că Rusia ar putea invada Ucraina înainte de sfârșitul Jocurilor Olimpice de la Beijing, care se încheie la 20 februarie.

Aceste mesajele ce denotă urgența situației venite din partea principalilor consilieri ai lui Biden vin la o săptămână după ce administrația americană a decis să nu mai folosească cuvântul „iminent” pentru a descrie probabilitatea unei invazii, notează CNN.

Pe de altă parte, temerile legate de o invazie au determinat SUA să planifice retragerea observatorilor săi din misiunea Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) aflată pe teren în Ucraina, mai spun sursele CNN.

Administrația Biden discută, de asemenea, posibilitatea de a reduce și mai mult numărul personalului de la Ambasada SUA din Kiev și de a retrage alți angajați ai guvernului american aflați în Ucraina, în contextul în care noile informații americane sugerează că Rusia ar putea trece la atacarea Ucrainei înainte de încheierea Jocurilor Olimpice de la Beijing, săptămâna viitoare.

Ce i-au spus liderii din Europa lui Joe Biden

Președintele american a vorbit vineri cu liderii din Canada, Marea Britanie, Franța, Germania, Italia, Polonia, România, NATO, Comisia Europeană și Consiliul European, într-o convorbire telefonică ce a durat mai mult de o oră. Unii dintre liderii care au participat la convorbire și-au exprimat îngrijorarea cu privire la riscul unei invazii și au îndemnat la intensificarea eforturilor diplomatice în legătură cu Rusia, scrie CNN.

La rândul său, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că „riscul unui conflict în Europa este real” și a avertizat că orice agresiune rusă împotriva Ucrainei va avea un cost ridicat. În același timp, el a dat asigurări că liderii occidentali sunt pregătiți să continue dialogul cu Rusia.

Un purtător de cuvânt al Downing Street a declarat că premierul britanic Boris Johnson le-a spus aliaților că se teme pentru securitatea Europei din cauza situației din Ucraina și a cerut să fie pregătit un pachet de sancțiuni economice dure.

Guvernul francez a precizat într-o declarație că liderii care au participat la convorbire au discutat despre exercițiile militare rusești care au început recent în Belarus și rămân „extrem de vigilenți în această privință”.

Guvernul german a spus, la rândul său, că aliații sunt hotărâți să impună sancțiuni rapide Rusiei, în cazul în care vor exista „noi încălcări ale integrității teritoriale și suveranității Ucrainei”, dar  scopul este de „a preveni un război în Europa”.

Comisia Europeană a transmis că a subliniat sprijinul său pentru Ucraina și pentru adoptarea finală a unui pachet de asistență financiară de urgență. Președinta Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, a menționat că sancțiunile împotriva Rusiei vor viza sectoarele financiar și energetic, precum și exporturile de produse de înaltă tehnologie, potrivit unui comunicat.

În ceea ce-l privește, președintele Klaus Iohannis a exprimat susținerea sa fermă pentru continuarea dialogului politico-diplomatic cu Rusia, în vederea găsirii de soluții care să permită dezescaladarea situației, fără compromiterea însă a principiilor fundamentale ale Alianței și ale dreptului internațional. Președintele României a subliniat, de asemenea, importanța pregătirii și coordonării între partenerii transatlantici în ceea ce privește pachetul robust de sancțiuni care va fi adoptat împotriva Rusiei, în cazul în care măsurile de dezescaladare nu dau rezultate, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale de la București.

Sursa:Digi24


Daca ti-a placut, distribuie acum!
Alte articole care te-ar putea interesa...
LEAVE A COMMENT

Facebook
Închide
Închide