Pe măsură ce ne apropiem de Black Friday și sărbătorile de iarnă, atât consumatorii, cât şi hackerii sunt în alertă ca să profite de această ocazie, scrie Playtech.
Această perioadă a anului creează un context favorabil pentru intensificarea fraudelor cibernetice, furtul de date personale şi date ale cardurilor, care pot fi folosite pentru tranzacții financiare neautorizate.
Spre deosebire de frauda cu mijloace concrete, frauda online se produce prin obţinerea de informaţii personale fără a fi nevoie de un card fizic. Hackerii urmăresc să obțină informaţiile şi să le vândă pe dark web.
De altfel, raportul Experian pentru 2021 privind Identitatea Globală şi Fraudă arată că 44% dintre utilizatori consideră, în mod eronat, că datele personale se limitează la contul bancar sau la cel asociat cardului. Însă, informații personale precum data nașterii, adresa, CNP-ul îi ajută pe răufăcători să fure identităţile utilizatorilor şi să aibă acces la conturile acestora. Clienţii ar trebui să aibă grijă cu cine împărtășesc informațiile personale.
Consumatorii ar trebui, de asemenea, să acorde atenţie celor care pretind că reprezintă organizaţii caritabile şi se folosesc de site-uri pentru a obţine datele personale de pe cardul utilizatorului. Unii ar putea chiar să meargă din uşă în uşă pentru a solicita, în contextul unei donaţii, informaţii precum adresa de email, numărul de telefon şi data naşterii.
Autorităţile naţionale în domeniul securităţii cibernetice au subliniat, de asemenea, importanţa unei prudenţe ridicate.
„90% dintre atacurile cibernetice sunt direcţionate către utilizatori individuali, deoarece este mai puţin costisitor să exploatezi neatenţia sau naivitatea unei persoane decât să încerci să compromiţi sistemele informatice prin vulnerabilităţile existente. Utilizatorii se consideră adesea, în mod fals, în siguranţă, apreciind că nu sunt suficient de importanţi pentru a deveni ţinte. Desigur, este o perspectivă greşită, deoarece orice tip de date poate fi acum monetizat pe Darknet. Datele cu care lucrăm în acest moment, fie că ne referim la personal, financiar, acces la anumite conturi, sau chiar datele companiei în care suntem angajaţi, pot fi monetizate cu uşurinţă, dacă intră în posesia infractorilor cibernetici”, a explicat Mihai Rotariu, Communications Lead în cadrul Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică.
Sursa: Playtech
Input your search keywords and press Enter.