BREAKING NEWS
  • 3:26 » Polițiști în concurs. Vor dona premiile pentru ajutorarea unui coleg
  • 1:35 » Desecretizarea informațiilor despre vaccinul Pfizer-BioNTech ar putea dura până la 55 de ani
  • 1:17 » Cercetătorii au dezvoltat medicamentul pentru diabetul de tip 1, care ar putea înlocui injecţia
  • 0:49 » Franța și Italia au semnat un tratat bilateral de cooperare aprofundată
  • 0:36 » Românii care vin din ţări din sudul Africii, carantinaţi 14 zile
Daca ti-a placut, distribuie acum!

Senatul italian a blocat miercuri un proiect de lege controversat împotriva homofobiei, faţă de care partidele de dreapta şi Vaticanul s-au opus cu înverşunare, relatează France Presse.

 

Legea Zan, după numele deputatului Alessandro Zan de la Partidul Democrat (PD, centru-stânga), viza pedepsirea actelor de discriminare şi incitare la violenţă împotriva persoanelor gay, lesbiene, transsexuale şi cu dizabilități.

 

Însă, în cadrul unui vot secret convocat de partidele de extremă dreapta Liga şi Fratelli d’Italia (FDI), camera superioară a împiedicat cu 154 de voturi împotrivă şi 131 pentru adoptarea ei finală de către Parlament, după ce Camera Deputaţilor o adoptase în noiembrie anul trecut.

 

Acest proiect de lege, într-o nouă versiune, nu va putea fi prezentat Senatului timp de şase luni, conform regulilor parlamentare italiene.

 

Blocarea acestui proiect este “o pagină neagră pentru democraţie şi drepturi. Senatul a decis să stea departe de exigenţele reale” ale ţării, a reacţionat Zan.

 

Criticii legii estimează că ea riscă să pună în pericol libertatea de exprimare şi deschide calea pentru propaganda gay în şcoli – argumente respinse de Zan.

 

În iunie, Vaticanul a făcut un pas fără precedent depunând o plângere diplomatică oficială împotriva legii, spunând că aceasta constituie o încălcare a Concordatului, tratatul bilateral dintre Italia şi Sfântul Scaun.

 

Vaticanul era deosebit de îngrijorat de faptul că, în conformitate cu legea asupra homofobiei, catolicii riscau să fie urmăriţi penal pentru că şi-au exprimat opiniile în favoarea structurilor familiale heterosexuale tradiţionale.

 

Ca răspuns, şeful guvernului italian, Mario Draghi, a declarat că Parlamentul este “liber” să legifereze în această problemă, deoarece Italia “este un stat laic, nu un stat confesional”, potrivit Agerpres.ro.

 

În Italia, o ţară tradiţional catolică ce găzduieşte Vaticanul pe teritoriul său, legislaţia privind problemele LGBT (lesbiene, gay, bisexuali, transgender) este deosebit de sensibilă.

 

Cu toate acestea, conform unui sondaj Demos & Pi realizat în iulie, legea Zan se bucura de sprijin popular, cu 62% dintre italieni în favoarea ei.

Sursa: Știri pe surse

 

 

 


Daca ti-a placut, distribuie acum!
Alte articole care te-ar putea interesa...
LEAVE A COMMENT

×

Dă-ne un like pe Facebook

Facebook
error: Continutul este protejat!
Închide
Închide