BREAKING NEWS
  • 23:49 » Din această toamnă școlile pot folosi catalogul electonic, dar trebuie tipărit obligatoriu și arhivat, propune ministerul Educației
  • 23:45 » Lugoj – Explozie într-un bloc de pe strada Aleea Brazilor (FOTO)
  • 23:44 » Ce se întâmplă cu roaming-ul de la 1 iulie: trebuie să știi dacă ai planuri de vacanță în străinătate
  • 23:38 » Singurul loc din România în care muntele se întâlnește cu „marea”. Trebuie să ajungi acolo măcar o dată în viață
  • 23:33 » Salt extrem cu parașuta, în Catedrala Mântuirii Neamului. Patriarhia Română vine cu o reacție dură
Daca ti-a placut, distribuie acum!

Lacul Baikal este situat în sudul Siberiei. Este un lac cu apă dulce. El reprezintă cea mai mare rezervă de apă dulce din lume, aproximativ 23000 km cubi și este cel mai adânc lac de pe glob -1637 m.

Din punctul de vedere al mărimii, Baikal este a treia întindere de apă din Asia, după Marea Caspică și Lacul Aral, și cel mai mare rezervor de apă dulce de pe acest continent. Lacul ieșit din comun s-a format într-o depresiune tectonică, născută în epoci geologice demult apuse. Adâncimea lacului a atins chiar și 2000 de metri. De-a lungul mileniilor însă, pe fundul său s-au depus aluviuni care l-au ridicat până la nivelul lui actual.

Vechi de cel puțin 25 de milioane de ani, Lacul Baikal este cel mai vechi lac din lume. El și munții din jur s-au format prin fracturarea și mișcarea scoarței Pământului. Potrivit Baikal World Web, probabil că a fost inițial o albie, dar cutremurele și fracturile din scoarța terestră au mărit dimensiunea și au lărgit spațiul dintre țărmuri. Părți ale bazinului Baikal s-au dezvoltat în momente diferite de-a lungul perioadei terțiare (cu 66 milioane până la 2,6 milioane de ani în urmă). Topirea ghețarilor a crescut și nivelul apei.

Este probabil ca o serie de lacuri, asemănătoare Marilor Lacuri, să se fi dezvoltat mai întâi și apoi să s-au unit în epoca pliocenului (cu 5,3 până la 2,58 milioane de ani), potrivit Baikal World Web. Există mai multe teorii despre ceea ce ar fi putut cauza unificarea, inclusiv scufundarea pământului, căderea de pietre, eroziune și cutremure. Probabil, a fost o combinație a tuturor factorilor.

Lacul Baikal se află într-o vale rift și sunt detectate până la 2.000 de cutremure în fiecare an. Cutremurele adâncesc lacul și îi măresc dimensiunea. De exemplu, un cutremur din 1862 a dus la crearea Golfului Proval.

 

Sursa: Linertatea.ro


Daca ti-a placut, distribuie acum!
Alte articole care te-ar putea interesa...
LEAVE A COMMENT

×

Dă-ne un like pe Facebook

Facebook
error: Continutul este protejat!
Închide
Închide