TRENDING
  • 16:31 » Haos în 18 spitale după un atac cibernetic de tip ransomware. MS: Sistemul e nefuncțional. Măsuri de prevenție pentru celelalte spitale
  • 16:29 » Atac la granița României, locuitorii din Tulcea și Galați au primit mesaje RO-Alert. Trei răniți în exploziile din Ismail. Reacția MApN
  • 22:34 » Ministerul Educației a virat banii pentru bursele elevilor pe lunile septembrie și octombrie
  • 22:27 » Un bărbat din Satu Mare a aflat că are BMW când a mers să plătească impozitele
  • 22:18 » Un băiat din Sibiu, în vârstă de 12 ani, este căutat de Poliție, după ce a plecat în urmă cu o zi de acasă
Daca ti-a placut, distribuie acum!

Liderii UE, revoltaţi de decizia lui Aleksandr Lukaşenko de a deturna un avion la Minsk

Liderii UE şi-au exprimat revolta şi indignarea faţă de decizia guvernului din Belarus de a deturna un avion, la ordinele preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, pentru arestarea unui jurnalist critic la adresa puterii. Jurnalistul Roman Protasevici se afla la bordul unei curse aeriene Ryanair care decolase din Atena, Grecia, cu destinaţia Vilnius, Lituania. Avionul a fost însă rerutat către Minsk, unde, după aterizare, Protasevici a şi fost arestat.

Update: Avionul a decolat în jurul orei 20:10, ora României, a anunţat comisarul UE pentru Transport, Adina Vălean.

Adina Vălean a precizat că acesta este un „incident fără precedent”.

„Este complet inacceptabil să forţezi cursa Ryanair de la Atena la Vilnius să aterizeze la Minsk”, a declarat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. „Toţi pasagerii trebuie să-şi poată continua imediat călătoria spre Vilnius, iar siguranţa lor garantată. Toţi cei care se fac vinovaţi de orice fel de violare a regulilor transportului internaţional trebuie să suporte consecinţele”, a declarat şefa CE pe Twitter.

„Considerăm guvernul Belarusului responsabil de siguranţa tuturor pasagerilor. Toţi pasagerii trebuie lăsaţi să-şi continue drumul”, a declarat Josep Borrell, înaltul reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, într-o postare publicată pe Twitter.

Preşedintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, a acuzat Belarusul de „atitudine respingătoare” şi a solicitat eliberarea jurnalistului. Ministru leton de externe a declarat că acţiuunea guvernului belarus „e contrară legilor internaţionale”, iar Germania a solicitat „explicaţii imediate”.

Roman Protasevici riscă pedeapsa cu moartea în Belarus

Conform presei de stat din Belarus, avionul a fost rerutat din cauza unei ameninţări cu bombă.

Conform agenţiei de presă de stat din Belarus, Lukaşenko a dat personal ordinul ca avionul să aterizeze la Minsk în urma acestei ameninţări. Concomitent, un avion de luptă MiG-29 a interceptat aeonava Ryanair şi a însoţit-o până la aterizare.

Nicio bombă nu a fost descoperită la bordul avionului, dar autorităţile l-au arestat pe jurnalistul Roman Protasevici.

Jurnalistul, în vârstă de 26 de ani, este acuzat de terorism şi riscă pedeapsa cu moartea.

Lidera opoziţiei din Belarus, Svetlana Tihanovskaia, care a pierdut în faţa lui Lukaşenko alegerile prezidenţiale din această ţară, desfăşurate anul trecut, a solicitat şi ea eliberarea jurnalistului. Tihanovskaia a spus că ziaristul Protasevici a părăsit Belarusul în 2019 şi că a acesta a făcut de atunci mai multe relatări pentru canalul de opoziţie Nexta legate de alegeri şi protestele din Belarus.

Belarusul este într-o criză politică internă de la alegerile prezidenţiale contestate de la 9 august 2020, când Lukaşenko a revendicat victoria cu 80,1% din voturi.

Alegerea lui Lukaşenko, aflat la putere de 26 de ani, a fost considerată ca fiind obţinută prin fraude, iar opoziţia o consideră pe Tihanovskaia adevărata câştigătoare. De atunci au loc proteste cu regularitate, iar Uniunea Europeană nu îl recunoaşte pe Lukaşenko drept preşedinte.

Sursa: digi24


Daca ti-a placut, distribuie acum!
Alte articole care te-ar putea interesa...
LEAVE A COMMENT

Facebook
Închide
Închide