BREAKING NEWS
  • 15:22 » Hayu – un nou serviciu de streaming video a fost lansat în România
  • 15:14 » Fostul preşedinte chinez Jiang Zemin a murit la vârsta de 96 de ani
  • 15:11 » Europenii devin tot mai săraci: Țările în care populația își achită cu dificultate facturile
  • 15:06 » Trebuie să recunoaștem: România va câștiga enorm în urma războiului din Ucraina
  • 16:29 » Metallica anunţă un nou turneu şi album în 2023
Daca ti-a placut, distribuie acum!

Ludovic Orban, despre legile securității: ‘Au fost elaborate sub patronajul lui Iohannis de reprezentanții instituțiilor de forță’

Variantele de lucru ale legilor securității naționale sunt rezultatul consultărilor cu Administrația Prezidențială și Secretariatul General al Guvernului, au declarat, pentru „Umbrela Strategică”, reprezentanții Serviciului de Informații Externe. Președintele Partidului Forța Dreptei, Ludovic Orban, un apropiat al președintelui României Klaus Iohannis în trecut, susține că dezvăluirea făcută de SIE reprezuntă „una dintre cele mai grave încălcări ale Constituției în cazul președinției!” Orban este de părere că drafturile publicate de jurnaliștii de la G4media.ro „au fost elaborate sub patronajul lui Iohannis de reprezentanții instituțiilor de forță”.

„Gura păcătosului adevăr grăiește

Aflăm chiar de la SIE, cu subiect și predicat, cine este responsabil pentru legile securității în forma apărută în spațiul public. Țineți- vă bine că este tare. SIE a fost consultat în procesul de elaborare a legilor securității de Administrația prezidențială și de Secretariatul General al Guvernului. Mai precis, vinovații pentru enormitățile existente în proiectele de lege, care creează o restaurație a securității și pun în pericol democrația din România, sunt Iohannis și Ciucă.

În cazul președinției, avem de a face cu una dintre cele mai grave încălcări ale Constituției, pentru că instituția prezidențială nu are dreptul să inițieze proiecte de lege, să încalce separația puterilor în stat. Guvernul are competența de a iniția proiecte de lege dar și aici mi se pare ciudată implicarea SGG, aflat direct sub premierul Ciucă, tocmai pentru că pare implicat doar formal, primind servite proiectele din altă parte.

Ceea ce a spus Iohannis, că este un prim draft, este doar praf aruncat în ochii oamenilor. Dacă era doar un prim draft, de ce a fost transmis către o anumită parte a parlamentarilor? De ce Ciolacu (care a și recunoscut că a primit proiectele de lege) și Cîțu au impus pe repede înainte înființarea unei comisii speciale la nivelul camerelor reunite ale Parlamentului pentru legile securității? De ce s- a vorbit de o sesiune extraordinară la începutul lui iulie pentru adoptarea legilor respective? Cum să fie un prim draft când Ciucă a recunoscut încă din 16 martie că legile securității se află în dezbaterea guvernului? În trei luni de zile nu s- a reușit decât elaborarea unui prim draft? Nu cumva primul draft era chiar cel care a fost trensmis guvernului înainte de dat de 16 martie?

Convingerea mea este că adevărul este următorul. Legile securității au fost elaborate sub patronajul lui Iohannis de reprezentanții instituțiilor de forță. Planul lui Iohannis era ca proiectele de lege să fie băgate în comisia specială a Parlamentului care urma să înainteze în dezbatere parlamentară aceste proiecte chiar în forma în care au apărut în media și să fie adoptate pe repede înainte, fără dezbateri și fără modificări importante, prin folosirea majorității de 70% din parlament a coaliției și mizând pe docilitatea acestor parlamentari.

Din fericire, mai sunt jurnaliști liberi în România. Mai sunt oameni în viața publică ce refuză să tacă sau să se predea. Și mai există și o majoritate largă în societate ( deocamdată tăcută ) care nu mai acceptă sub nicio formă să trăiască altfel decât liberi”, a precizat Ludovic Orban, pe pagina sa de Facebook.

Președintele Klaus Iohannis a declarat săptămâna trecută că proiectele celor 10 legi ale securității naționale sunt doar „un prim draft” ce nu era destinat publicului larg. „Cineva, și știm cine, a considerat că e bine să le dea pe surse. E o eroare majoră, oamenii sunt îngrijorați”, a spus Iohannis într-o conferință de presă. Proiectele publicate de G4media conțin numeroase detalii constituționale care sporesc puterile serviciilor de informații, restrâng exercițiul unor drepturi și libertăți și slăbesc controlul civil asupra acestor instituții.

Sursa: Stiripesurse


Daca ti-a placut, distribuie acum!
Alte articole care te-ar putea interesa...
LEAVE A COMMENT

×

Dă-ne un like pe Facebook

Facebook
Închide
Închide