TRENDING
  • 12:33 » Avarie majoră la CET București Vest și CET Grozăvești. Mii de blocuri din Capitală au rămas fără apă caldă
  • 12:31 » Un bărbat a plătit 13.000 de euro pe un utilaj pe care nu l-a mai primit. “Chilipirul” era de fapt o escrocherie anchetată în Germania
  • 12:28 » Directorul Poştei, anunț despre plata pensiilor. „Dacă primim banii vineri, le ducem mai repede”
  • 11:52 » Accident grav în București. Un tramvai a lovit o ambulanță care ducea un pacient la spital
  • 11:49 » O femeie din Arad a fost prinsă în flagrant în timp ce lua 5.000 de euro mită de la o altă femeie, pentru a-i elibera soțul din arest
Daca ti-a placut, distribuie acum!

“Mă sufoc în relaţia aceasta!”. Goana după perfecţiune desparte cuplurile

Relaţiile de iubire încep frumos, dar, de multe ori, se destramă, din cauza scenariilor pe care le construim în mintea noastră. Potrivit psihologilor, certurile din cuplu şi despărţirile se produc atunci când gândurile de nesiguranţă preiau controlul asupra vieţii noastre.

Lipsa de încredere în sine proiectează nesiguranţă în relaţie, dar mai ales în partener, iar de aici rezultă gânduri despre înşelat, minţit etc. Psihoterapeutul AlexandruPleşea afirmă că mintea umană generează patru gânduri distructive care afectează atât de mult relaţiile de cuplu, încât despărţirea devine iminentă.

Nu mai încerca să citeşti gândurile partenerului!
Problemele sociale şi de cuplu apar atunci când credem că avem puterea să citim gândurile celor din jur şi începem să facem presupuneri nefondate. În acest fel, mintea se umple cu bănuieli şi false credinţe despre partenerul de viaţă, iar întreg procesul generează sentimente de stres şi nesiguranţă.

„Ca să putem fi fericiţi într-o relaţie, e nevoie să învăţăm că bănuielile nefondate pot fi spulberate foarte uşor prin comunicare. Nu, nu avem puterea de a citi ce este în mintea oamenilor, dar avem o putere şi mai mare, respectul pentru intimitatea celuilalt. Cu toţii avem dreptul la gânduri intime. Când întrebi constant «La ce te gândeşti?» sau încerci, în mintea ta, să construieşti scenarii posibile, îl faci pe celălalt să se retragă din relaţie pentru a avea spaţiu. De câte ori nu aţi auzit: «Mă sufoc în relaţia aceasta»”, explică psihologul Alexandru Pleşea.

Nu mai încerca să cauţi relaţia perfectă!

Perfecţiunea este un concept abstract şi relativ: ce este perfect pentru mine, poate fi imperfect pentru altcineva. Nevoia obsesivă de a găsi persoana perfectă creşte sentimentul de nesiguranţă.
„Astfel de relaţii eşuează, deoarece ne-am construit în minte imaginea unei relaţii «perfecte», iar în realitate, constatăm că fiecare relaţie pe care încercăm s-o dezvoltăm eşuează, din cauza standardelor de perfecţiune ale fanteziei noastre. Noi suntem imperfecţi în multe privinţe şi căutăm relaţii cu oameni care sunt imperfecţi în moduri complementare. Ca să conştientizăm propriile imperfecţiuni, e nevoie de experienţă. Până nu ne lovim de defectele noastre, nu vom reuşi să alegem relaţii armonioase. Trebuie să căutăm oameni imperfecţi care să ne echilibreze, oameni perfect de imperfecţi pentru noi”, spune psihologul.

Opreşte-te din a judeca şi din a compara relaţiile noi cu cele vechi!

Compararea relaţiilor noi cu cele vechi este o greşeală mare, pentru că omitem faptul că fiecare relaţie este unică şi trebuie tratată ca atare. „Gândiţi-vă la momentele în care aţi judecat pe nedrept pe cineva doar pentru că vă amintea de altcineva din trecut. Renunţaţi la teama de a vă apro-pia cu inima deschisă de cineva doar pentru că aţi fost rănit. Astfel de judecăţi duc la reacţii defensive, la îndepărtare nefondată, la suferinţă. Oferiţi bunătate, încredere şi dăruire”, susţine psihologul.

Nu mai inventaţi probleme care, în fapt, nu există!

Cea mai eficientă metodă de autosabotare este inventarea problemelor şi convingerea că sunt reale. Într-un final, ajungem să observăm că întreaga noastră construcţie mentală a proiectat un scenariu real pe care îl detestăm şi care ne face rău.„Pasagerul nesigur nu are încredere în niciun alt şofer. Această neîncredere duce la destrămarea relaţiei. Toţi intrăm în relaţii pentru a oferi sau a primi. Relaţia perfectă poate fi definită în câteva cuvinte: «Eu mă voi desăvârşi prin tine şi tu prin mine»”, conchide psihologul Alexandru Pleşea.

sursa – sursadesanatate.ro


Daca ti-a placut, distribuie acum!
Alte articole care te-ar putea interesa...
Facebook
Închide
Închide