TRENDING
  • 9:41 » TOMAC
  • 21:00 » Accident rutier în Pădurea Priseaca. O persoană a fost dusă la spital.
  • 20:59 » Horoscop 22 martie 2023. Succes în afaceri pentru unele zodii.
  • 20:57 » Vremea 22 martie 2023: Se răcește în toată țara.
  • 20:56 » Fără păcănele la parterul blocurilor şi în localităţile mici. “Statul nu mai poate fi doar un martor la toată tragedia asta”.
Daca ti-a placut, distribuie acum!

În Gorj, sunt agricultori care încă mai recoltează porumbul, deşi e început de februarie. Şi asta pentru că fie n-au putut ieşi pe câmp din cauza vremii, fie pentru că depozitele sunt arhipline şi n-ar avea unde să le depoziteze. Recoltate acum, boabele nu mai sunt la fel de bune, preţul nu mai e avantajos şi nici în piaţă nu prea e loc de ele. La mâna vremii şi a vremurilor, fermierii spun că nu recuperează nici măcar cât au investit.

Suntem la început de februarie, dar pe câmpurile din Băleşti, recoltarea porumbului e în toi. Ploile din ultimele săptămâni i-au împiedicat pe oameni să scoată combinele pe câmp.

Sezonul recoltei s-a mutat din toamnă în iarnă

Costel Hulei a cultivat peste 250 de hectare de teren cu porumb. În toamnă, n-a apucat să recolteze prea mult. O parte din cultură a fost afectată de secetă, apoi vremea rea nu i-a mai permis să culeagă ce mai rămăsese. Aşa că acum încearcă să salveze ce se mai poate salva.

Costel Hulei, fermier – reporter:

Noi am avut 250 de hectare de porumb din care mai avem 80-90 de recoltat.

Recolta cum a fost?

Eu sper să închei cu 7-8 tone pe hectar. Dacă reuşesc să recoltez tot, dacă ne lasă vremea. Am avut şi parcele care au fost calamitate.

Deşi faţă de anii trecuţi, recolta a fost mai bogată, n-a ajuns vreun profit în buzunarul fermierului. Mai ales că şi cheltuielile au crescut. După ce a stat atâtea luni pe câmp, porumbul se vinde la preţ mic.

Cerealele se vând foarte greu. Depozitele sunt deja pline, iar cererea nu e mare

Costel Hulei, fermier – reporter:

La cantitate, noi am avut o creştere anul acesta faţă de anii trecuţi. Şi preţul a fost crescut. Dacă a crescut cu 10-20%, la chimicale s-a dublat, chiar cu 200%. Nu se poate merge înainte aşa.

Dacă e să trageţi linie, recuperaţi cât aţi investit?

La preţul la porumb de acum? Imposibil! Noi acum avem umiditatea, recoltăm cu 19-20. Îţi mai scade şi umiditate, corpuri străine. Și dintr-o tonă, îţi plăteşte 900 şi aia cu un milion şi mai fă agricultură dacă mai poţi. 

În plus, e o perioadă în care cerealele se vând foarte greu. Depozitele sunt deja pline, iar cererea nu este mare.

sursa: observatornews.ro


Daca ti-a placut, distribuie acum!
Alte articole care te-ar putea interesa...
LEAVE A COMMENT

Facebook
Închide
Închide