TRENDING
  • 20:28 » O tumoră de 45 de kilograme a fost scoasă din abdomenul unei femei din Botoșani, care a mers la medic când a văzut că se îngrașă brusc
  • 20:25 » Primarul unei comune din Alba a murit. A fost găsit spânzurat într-o anexă a locuinţei
  • 20:22 » Povestea impresionantă a unui director din Călărași. Umblă din poartă în poartă pentru a-i convinge pe copii să meargă la școală
  • 20:16 » Un spital din București a înființat Registrul Naţional Unic al Pacienţilor Arşi
  • 20:06 » Un pădurar din Bistrița a încercat să scape de amendă cu țuică, pastramă și cârnați. A fost prins în flagrant
Daca ti-a placut, distribuie acum!

Maia Sandu se autodemască: Nu vrea să supere muma Rusie. Ministrul de Externe de la Chișinău explică de ce el și doamna președintă nu se vor alinia sancțiunilor europene contra Moscovei, deși condamnă agresiunea acesteia din Ucraina

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene din Republica Moldova, Nicu Popescu, susține că Chișinăul nu se va alinia sancțiunilor dispuse de U.E. contra Rusiei, invocând o poziție constantă a diplomației moldovenești din 2014 și până în prezent, precum și faptul că statele mici nu-și pot asuma pe cont propriu costul asociat sancțiunilor impuse unei mari puteri.

„Din 2014, după anexarea ilegală a Crimeei, în Republica Moldova s-a luat decizia de a nu alinia Republica Moldova la sancțiunile europene sau americane introduse contra Rusiei și, în această etapă, noi ne menținem pe această linie”, a explicat Nicu Popescu la la emisiunea Cutia Neagră de la TV8, potrivit Unimedia.info.

Un stat mic nu-și poate asuma individual costul asociat sancționării unei mari puteri

„Societatea noastră, economia noastră, sistemul nostru energetic sunt prea vulnerabile pentru a antrena Republica Moldova în astfel de sancționări, care implică costuri”, a afirmat Popescu, arătând că aceste costuri sunt mai greu de recuperat în cazul Republicii Moldova.

„Deciziile privind impunerea unor sancțiuni contra Federației Ruse nu sunt decizii simple. Aceste decizii sunt complicate, dificile, pentru state mult mai puternice, mult mai prospere, cu mai multe alternative pentru funcționarea economiei acestor state decât Republica Moldova”, a mai spus Nicu Popescu.

Ministrul rămâne fidel poziției formulate de președinta Maia Sandu Potrivit ministrului, „a fost explicată foarte clar poziția” formulată de doamna președintă și de el în privința agresiunii rusești din Ucraina:  „Noi am spus ce credem despre acest act nejustificat împotriva Ucrainei. Acum avem și discuții tehnice. Există comunicare cu Federația Rusă.

Există mai multe situații legate de cetățenii noștri blocați în Federația Rusă, care nu pot traversa Ucraina și au nevoie de a sta pe teritoriul Federației Ruse. Noi avem nevoie să discutăm”, a concluzionat ministrul de externe de la Chișinău.

Pe de altă parte, așa mică și neajutorată cum se dă Republica Moldova, statul din stânga Prutului a impus pe teritoriul său stare de urgență timp de 60 de zile din cauza crizei ucrainene, chiar în momentul în care abuzivele restricții pandemice ar fi trebuit să fie ridicate, astfel încât și-a aruncat cetățenii dintr-o dictatură în alta.

Sursa activenews.ro

Daca ti-a placut, distribuie acum!
Alte articole care te-ar putea interesa...
LEAVE A COMMENT

Facebook
Închide
Închide