TRENDING
  • 14:08 » Ești obligat să acorzi prioaritate atunci când șoferul din față semnalizează schimbarea benzii?
  • 14:02 » Panouri solare folosite pe post de garduri de grădină. La ce prețuri infime se vând
  • 14:00 » Ploiești: Facilitate fiscală la impozitul pe clădire pentru cei care au investit/investesc în lucrări privind creșterea performanței energetice
  • 13:56 » Producția de energie fotovoltaică este la un nivel record, pe fondul unui consum extrem de redus
  • 13:50 » Se modifică Legea Pensiilor înainte de 1 septembrie! A apărut o problemă legată de bani. Ce se va întâmpla cu milioane de pensii până la urmă
Daca ti-a placut, distribuie acum!

Odată ce lumea a început să lucreze de acasă, videoconferințele cu colegii sau prietenii au devenit un obicei des întâlnit. Dintre toate aplicațiile se remarcă Zoom, dar există și câteva pericole în online.

Dependența de videoconferinţe a dus la o creştere colosală a aplicaţiilor dedicate acestora. Printre cele mai cunoscute se numără, desigur, Zoom, dar și Facebook, Microsoft și Google vin cu propriile soluții.

Numai că pe această piață aglomerată, și-au făcut apariția și alte aplicații similare. Și nu toate au scopul de a te ajuta să ții legătura de la distanță. Aproape un sfert (23%) dintre utilizatorii online acordă întotdeauna aplicaţiilor şi serviciilor permisiunea de a le accesa microfonul sau camera web, potrivit unui studiu global realizat de Kaspersky.

De ce trebuie să fii atent când ți se cere acces la microfon și cameră

”Conştientizarea generală a importanţei securităţii camerei web este promiţător de ridicată, aproape şase din zece utilizatori (59%) fiind îngrijoraţi de faptul că cineva i-ar putea urmări prin intermediul camerei web, fără ştirea lor, iar 60% sunt îngrijoraţi de faptul că acest lucru ar putea fi realizat prin intermediul unui software rău intenţionat. Acest lucru indică probabilitatea ca mai mulţi oameni să îşi protejeze proactiv tehnologiile în viitor, pe măsură ce se adaptează la regimul de muncă la distanţă şi înţeleg rolul aplicaţiilor colaborative”, arată compania.

Printre soluțiile care au crescut în pandemie se numără și Microsoft Teams, aplicaţie a cărei utilizare a crescut cu 894% în luna iunie 2020, comparativ cu luna februarie 2020.

De asemenea, acest fenomen a provocat o penurie aproape mondială în ceea ce priveşte camerele web, mulţi furnizori de top văzând o cerere foarte crescută

”Dată fiind utilitatea acestor tehnologii şi aplicaţii în contextul evenimentelor din ultimul an, în funcţie de nevoile profesionale, sociale şi de divertisment, oamenii le-au permis accesul la microfonul şi camera de pe dispozitiviul personal. Aceste instrumente au servit ca un facilitator în tranziţia bruscă către mediul digital, fapt care a făcut ca un total de 27% dintre persoanele cu vârste cuprinse între 25 şi 34 de ani să spună că permit întotdeauna accesul la camere şi microfoane”, potrivit cercetărilor Kaspersky.

Copii periculoase

Acest lucru este mai puţin frecvent în rândul grupurilor demografice mai în vârstă, 38% dintre respondenţii cu vârsta de peste 55 de ani indicând că nu oferă niciodată aplicaţiilor şi serviciilor un astfel de acces.

”Cea mai bună modalitate de a păstra precauţia, în timp ce continuaţi să beneficiaţi de mijloacele moderne de comunicare, ar fi să acordaţi atenţie sporită aplicaţiilor şi serviciilor pe care le folosesc oamenii şi ce permisiuni solicită acestea. De exemplu, dacă o aplicaţie pentru apeluri video solicită permisiunea pentru a accesa camera, este un lucru care are sens. Dar dacă există o aplicaţie fără funcţionalităţi relevante care solicită accesul la microfonul unei persoane, fără un motiv justificat, ar fi mai bine să investigaţi şi să exploraţi care sunt funcţiile care cer permisiune de acces şi de ce”, spun specialiştii.

Aceste descoperiri afectează în mare măsură acest echilibru şi evidenţiază nevoia în creştere a oamenilor de a se simţi în siguranţă în lumea digitală de astăzi, fără a pierde rolul pe care camerele şi aplicaţiile de colaborare trebuie să-l joace în această nouă lume a regimului de muncă la distanţă.

„Cu siguranţă, mulţi oameni nu sunt familiarizaţi instantaneu cu protocoalele de securitate legate de utilizarea camerei web şi procesele de securitate cibernetică. Cu toate acestea, ceea ce observăm acum este o puternică tendinţă pozitivă de conştientizare sporită în ceea ce priveşte siguranţa online şi ameninţările potenţiale. Acest lucru duce la un comportament mai proactiv al consumatorului, cum ar fi luarea de măsuri preventive şi verificarea permisiunilor înainte de a permite accesul la camera web şi microfon. De asemenea, ne aşteptăm ca această creştere a gradului de conştientizare a securităţii cibernetice să fie susţinută de sesiunile de training dedicate conştientizării importanţei securităţii, organizate de companii pentru angajaţii lor – mai ales că dispozitivele audio şi video sunt acum utilizate pe scară largă pentru munca la distanţă”, afirmă Marina Titova, head of consumer product marketing la Kaspersky.

Câteva sfaturi ca să fii protejat

  • Investiţi într-o versiune simplă de webcam, dedicată acestei acţiuni, pentru a vă  simţi în siguranţă atunci când instrumentul nu este utilizat.
  • Folosiţi o soluţie de securitate eficientă, care oferă protecţie avansată şi acoperă mai multe dispozitive, inclusiv dispozitive PC, Mac, Android şi iOS. Aplicaţii precum Kaspersky Security Cloud vă pot proteja împotriva accesului neautorizat la microfon.
  • Analizaţi care dintre aplicaţiile dumneavoastră actuale au permisiunea în prezent de a vă accesa camera web sau microfonul şi anulaţi permisiunile acolo unde nu sunt necesare.
  • Pentru o înţelegere mai profundă în ceea ce priveşte confidenţialitatea online pe reţelele sociale, vă recomandăm să utilizaţi Privacy Checker, un instrument simplu care descrie fiecare setare dintr-o reţea socială aleasă şi oferă sfaturi despre cum să o configuraţi pentru diferite niveluri de confidenţialitate pe diferite platforme.

sursa:playtech

 


Daca ti-a placut, distribuie acum!
Alte articole care te-ar putea interesa...
Facebook
Închide
Închide