Nava de marfă numită Vera Su, coordonată de un echipaj turc naviga sub pavilion panamez atunci când a eșuat pe coasta bulgară în apropierea Rezervației Naturale Kaliakra. Nava transportă o cantitate mare de compuși chimici, iar cele peste 3.000 de tone de uree aflate la bord ar putea provoca o catastrofă ecologică în Marea Neagră. Mai exact, unul dintre cele mai importante habitate naturale ale Europei ar putea deveni o zonă moartă.
În aceste condiții, specialiștii au avertizat că acest lucru ar distruge bogatele habitate marine ale delfinilor. Și păsările rare, protejate de lege, dar și mii de specii de pești ar putea avea de suferit.
Ureea este utilizată ca îngrășământ în agricultură, dar odată ce intră în contact cu apa de mare, provoacă o înflorire rapidă a fitoplanctonului. Toxinele emise afectează definitiv întreaga viață marină.
O perioadă de șase zile după accident, autoritățile bulgare nu au luat nicio măsură pentru salvarea navei, deși vremea a fost favorabilă pentru o operațiune de salvare. Dacă s-ar fi intervenit la timp, astăzi nava nu mai reprezenta un pericol pentru plantele și animalele din Marea Neagră.
Input your search keywords and press Enter.