BREAKING NEWS
  • 20:50 » Badantă româncă, bătută cu bastonul și legată cu o curea de către bătrânul italian pe care îl îngrijea
  • 20:13 » Amenințare cu bombă la complexul Bega din Timișoara
  • 19:45 » Acuzat că a încercat să-și ucidă fosta soție, fostul șef al Poliției Locale din Oradea a fost condamnat la 5 ani de închisoare
  • 18:03 » Rubla se apreciază puternic față de euro și dolar la Bursa de la Moscova: A ajuns la nivelul din iunie 2015
  • 18:01 » Se întâmplă și la case mai mari, nu numai în România – Persoane arestate la Beijing pentru falsificarea testelor PCR de depistare a COVID-19
Daca ti-a placut, distribuie acum!

Matrița dacilor, marele mister al istoriei noastre: ce este și la ce folosea

Misterele dacice au reușit mereu să anime curiozitățile istoricilor, însă au izbândit, deopotrivă, să alimenteze convingeri politice, mai mult sau mai puțin fondate pe fapte concrete. (Playtech)

Dincolo de politică, poate că cel mai important aspect, atunci când vorbim despre daci, este istoria și legătura pe care această o are cu originile noastre.

Așadar, orice descoperire poate reprezenta o gură de aer proaspăt pentru toți cei care își doresc să rezolve puzzle-ul formării poporului nostru.

Matrița dacică, una dintre cele mai importante descoperiri istorice

Matrița dacică a fost descoperită în Sarmisegetuza Regia, în urmă cu opt ani, timp în care istoricii și arheologii nu au reușit să-și dea seama care era, pe timpuri, utilitatea acestui artefact misterios.

Chiar și așa, există o serie de speculații, fără fundament precis, potrivit cărora matrița dacică ar fi putut fi un obiect de cult, din pricina gravurilor ce se află pe aceasta.

Ea este confecționată din bronz, iar pe suprafața acesteia sunt încrustate animale de pradă ce se luptă între ele, în timp ce în centrul matriței poate fi văzut un animal ce poate semăna cu un leu (deși nu se știe sigur dacă vorbim, sau nu, despre un leu).

În momentul de față, obiectul poate fi vizitat și admirat la Muzeul Civilizației Dacice și Romane, din Deva. Au existat și o serie de studii, pe baza acestui artefact. Studiile au fost strânse și publicate într-un volum cu numele „Matrița de bronz de la Sarmusegetuza Regia”. Lucrarea a fost coordonată de Gelu Florea, un cunoscut istoric.

Așa cum menționam anterior, misterul din istorie se adâncește, de vreme ce pe fața matriței pot fi observate reprezentări grafice ale unor animale care nu pot fi găsite pe teritoriul fostei Dacii: lei, grifoni, tigri, leoparzi, rinoceri, hipopotami, urşi, mistreţi, lupi, tauri, zimbri, câini, cerbi, cai, ţapi, antilope sau iepuri. Dacă prezența unelor animale este explicabilă, nu același lucru se poate spune și despre celelalte.

Sursa: Playtech


Daca ti-a placut, distribuie acum!
Alte articole care te-ar putea interesa...
LEAVE A COMMENT

×

Dă-ne un like pe Facebook

Facebook
error: Continutul este protejat!
Închide
Închide