TRENDING

8:07 » Vine iarna: cod galben de ninsori și viscol în cinci județe, precipitații în toată țara. Prognoza este valabilă până luni!

21:37 » Legătura dintre telefoanele mobile și cancerul cerebral. Ce spune o nouă evaluare a Organizației Mondiale a Sănătății

21:35 » „Ora cu și pentru animale”. Un județ propune un opțional unic în școlile din România

21:33 » Analiză: Trump plantează deja „semințele haosului și dezbinăriii”, în cazul în care ar pierde alegerile în fața Kamalei Harris

11:27 » O japoneză și-a cumpărat trei case și o cafenea pentru pisici după ce a dat pe mâncare echivalentul a 6 lei pe zi

Daca ti-a placut, distribuie acum!

Meteo luna mai 2022. Vești proaste pentru români: „Modificări bruşte ale vremii”

Meteorologii au venit cu vești noi despre evenimentele meteorologice care vor avea loc în luna mai. Această lună va fi instabilă, iar zilele călduroase și pline de soare se vor alterna cu cele reci și friguroase. Trebui să ne așteptăm și la ploi care vor avea caracter torențial.

Cum va fi vremea în luna mai 2022. Iată prognoza meteo

„Aceste modificări bruşte ale vremii se produc din cauza poziţiei centrilor barici de pe continentul european, ţara noastră fiind influenţată fie de cicloni mediteraneeni sau de dorsala anticiclonului azoric, fie de maximul barometric est-european sau, mai rar, chiar de anticiclonul nord-african”, atrag atenția meteorologii.

Din datele culese de ANM de-a lungul perioadei 1961-2021 s-a stabilit că valoriile medii lunare pentru acesta perioadă sunt într 16-18 grade Celsius, cu preponderență în zonele de câmpie (Câmpia de Vest, Câmpia Română, Câmpia Moldovei) şi luncă, zonelor joase din Dobrogea şi a celor din Delta Dunării.

„Valori medii între 12 şi 16 grade Celsius se întâlnesc în Dealurile Vestice, în Maramureş, în cea mai mare parte a Transilvaniei şi a Moldovei, pe areale extinse din Dobrogea şi în Subcarpaţi. În zona montană, dar şi în depresiuni intramontane, valorile temperaturii medii se situează între 6 şi 12 grade Celsius. La altitudini de peste 1.700 de metri, mediile de temperatură sunt între 2 şi 6 grade Celsius şi doar pe culmile înalte ale Carpaţilor Meridionali (la peste 2.500 de metri altitudine) se înregistrează, în medie, temperaturi sub 2 grade Celsius”, mai spun angajații ANM.

De altfel, specialiștii ANM atrag atenția că au fost ani când au fost resimțite și valori mari ale temperaturii maxime absolute în luna mai, majoritatea peste 30 de grade Celsius, respectiv în 2006, 1996, 1969, 1958 şi 1950. Printre anii cu cele mai calde luni mai (temperatura medie lunară peste 16,5 grade Celsius) se află: 1968, 1996, 2002, 2003, 2007, 2013, 2018.

Astfel, săptămâna care urmează debutează cu valori termice mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână la nivelul întregii țări. Există însă o excepție termică pozitivă mai accentuată în extremitatea de vest și de sud-vest.

În săptămâna 16 – 23 mai lucrurile se schimbă, iar temperatura medie a aerului va avea valori ușor mai coborâte decât cele normale pentru acest interval. În acest interval nu vor fi prea multe precipitații, cu precădere în jumătatea vestică a țării, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă.

sursa: playtech impact.ro


Daca ti-a placut, distribuie acum!
Alte articole care te-ar putea interesa...
LEAVE A COMMENT

Facebook
Închide
Închide