TRENDING

21:37 » Legătura dintre telefoanele mobile și cancerul cerebral. Ce spune o nouă evaluare a Organizației Mondiale a Sănătății

21:35 » „Ora cu și pentru animale”. Un județ propune un opțional unic în școlile din România

21:33 » Analiză: Trump plantează deja „semințele haosului și dezbinăriii”, în cazul în care ar pierde alegerile în fața Kamalei Harris

11:27 » O japoneză și-a cumpărat trei case și o cafenea pentru pisici după ce a dat pe mâncare echivalentul a 6 lei pe zi

11:25 » Locuri unde poți vizita cele mai frumoase cascade din România

Daca ti-a placut, distribuie acum!

Mii de femei mor anual în România din cauza unui virus care poate fi combătut prin vaccinare. Medic: O boală mutilantă, un ucigaș tăcut

Aproape 2.000 de femei mor anual în România din cauza unei boli care poate fi prevenită prin vaccinare. Este vorba de cancerul de col uterin, o boală agresivă, care ucide în special femei tinere. Este singura formă de cancer pentru care există un vaccin. Imunizarea trebuie făcută între 11 și 14 ani pentru eficiența maximă. Statul român se tot chinuie, din 2008, să realizeze o campanie de succes.

Radu Vlădăreanu, președintele Societățîi de Obstetrică Ginecologie: “Sunt acum fete de 20 de ani care vin cu mamele lor de mână, reproșându-le că de ce nu le-au făcut la timp vaccinul. Ce să facă și mamele? Zic: <n-am știut, n-am fost informată>”.

Nu doar cancerul ucide, ci și lipsa de informare. Pentru că s-a vorbit prea puțin despre beneficiile uriașe ale acestui vaccin, România a eșuat lamentabil în campania de vaccinare anti-HPV, începută acum 13 ani. Multe femei nu știau nici măcar ce este virusul HPV și ce tip de cancer produce și nimeni nu le-a informat. Din păcate, situația nu e cu mult diferită nici acum, deși campania a fost reluată.

O tânără care nu a fost vaccinată în adolescență pentru că părinții nu aveau toate informațiile se confruntă acum cu boala și povestește drama prin care trece.

Pacientă: “Știam despre vaccin. Undeva în perioada liceului a fost o campanie de promovare a acestui vaccin și toată lumea era împotriva lui.

Nu l-am făcut, dar trecând prin ce am trecut nu aș ezita să-l fac. Eu eram mică, nu s-a pus în discuție la nivel familial chestia asta. Mare lucru nu știa nimeni nici de cancerul de col uterin. Am regretat că nu l-am făcut”.

S-a îmbolnăvit când era însărcinată cu cel de-al doilea copil. Aceasta este una dintre marile drame pe care le sapă acest virus tăcut. Cancerul de col uterin apare la femei tinere, 30-40 de ani, exact atunci când ar trebui să se bucure de familie și copii.

Pacientă: “Am fost diagnosticată înainte să se transforme în cancer de col uterin. A fost groaznic având în vedere și faptul că eram însărcinată la acel moment și a fost o trauma să trec prin toate analizele, toate intervenţiile ulterioare.

Fiind în a patra luna de sarcina, medicul a luat decizia să facem o rezecție de col că să facă o biopsie și să putem preveni o situație de cancer. Intrasem în depresie, eu deja îmi vedeam copiii crescuți fără mama”.

Radu Vlădăreanu, președintele Societății de Obstetrică Ginecologie: “O boală îngrozitoare, mutilantă, este un ucigaș lent acest HPV și femeia care face un cancer de col o face, din păcate, la o vârstă tânăra 30 și 40 de ani. Deci nu e o vârstă înaintată, are copii mici, sunt drame într-adevăr și sunt multe, multe, în România”

Vaccinul anti-HPV este unul care a trecut testul timpului

Eficiența lui este de peste 99%, dacă este făcut între 11 și 14 ani. Poate fi administrat și fetelor peste 14 ani, chiar și băieților, dar în România, programul național de vaccinare nu cuprinde încă aceste categorii, așa că părinții trebuie să îl cumpere din farmacie. Lucru pe care l-a făcut și Ana Măiță. Este președinta Asociației Mame pentru Mame, are 2 băieți de 11 și 13 ani, pe care i-a vaccinat și luptă că programul de imunizare anti HPV să fie extins și la băieți, dar și la fetele care au peste 14 ani.

Ana Măiță, președinta Asociației Mame pentru Mame: “M-am hotărât când am văzut cât de mari sunt dramele când aceste cancere se întâmplă, fie la femei sau bărbați.

Când am avut în consiliere paliativă, adică pentru finalul vieții, o mamă de nici 35 de ani, care lasă în urmă un bebeluș de nici 2 ani, care înțelegea că urmează să moară și că nu are scăpare din cauza unui cancer provocat de infecția cu HPV. Mi-a mărturisit că cea mai mare temere a ei nu e moartea, ci temerea că nu va fi ținută minte de copilul ei, pentru că era prea mic ca să-și formeze amintiri cu ea“.

Radu Vlădăreanu, președintele Societății de Obstetrică Ginecologie: “Estimăm că persoană vaccinată cu acest tip, fetiță care se vaccinează cu acest vaccin cu nouă tulpini, probabilitatea ei este peste 99% să nu facă de a lungul vieții cancer de col chiar dacă merge la screening-ul de cancer de col o dată la zece ani. Deci, îi ușurează foarte mult viață.

Dacă i-ai făcut fetei tale vaccinul undeva după 30 de ani va trebui să vină, apoi după alți zece ani și cam asta este”.

Vaccinul este eficient și dacă e făcut la 45 de ani

Serul conține 9 tulpini ale virusului HPV, cele mai periculoase. Dacă avem deja virusul, nu ne protejează de tulpinile existente, dar ne ferește de celelalte.

Radu Vlădăreanu, președintele Societății de Obstetrică Ginecologie: “Nu este vaccin viu atenuat, nu are de ce să ne fie teamă”.

În ultimul an CDC-ul a recomandat puternic acest vaccin și pentru prevenția cancerului de cap și gât. Americanii sunt în situația în care aproape că au redus foarte mult cancerul de col, dar s-au trezit că foarte mulți bărbați fac cancer de cap și gât.

Și atunci FDS-ul a aprobat anul trecut a aprobat folosirea vaccinului cu 9 tulpini pentru prevenirea infecției HPV în zona cap și gât, deci pentru prevenirea cancerului oro-faringian. Este un studiu în derulare pe 6.000 de bărbați tineri.

Medic: “S-au făcut vreo 400 de milioane de vaccinări în lume. Rezultatele sunt extrem de bune, nu are reacții adverse. Anticorpii avem date că țin cel puțin 12 ani”.

Fetele care fac acest vaccin între 11 și 14 ani primesc 2 doze, cele care au peste 14 ani fac 3 doze la distanță de 2 și 6 luni față de prima.  

Campania de vaccinare anti-HPV a fost reluată în România după o pauză de 13 ani

A reînceput timid, dar oficialii promit că va fi accelerată. Pentru multe fete însă, vaccinul nu va mai fi gratuit. Deși erau înscrise pe listele medicilor de familie, au depășit între timp 14 ani, vârsta până la care pot intra în programul susținut de stat.

Valeria Herdea, medic de familie: “Suntem în continuare în această nebunie în care părinții depun cereri, trec 2 ani, copilul iese din grupa de vârstă și părintele rămâne fără vaccin. Mulți cumpără, dar nu este nici ieftin, nu este nici ușor de procurat. Degeaba facem educație: Haideți să ne vaccinăm și nu avem vaccin. Am primit cam jumătate din necesarul pe martie. Pe aprilie am primit mai puține doze și acum vedem ce primim pentru luna următoare”.

Infecția cu virusul HPV se produce prin contact sexual sau prin alt contact intim, la nivelul pielii. Sunt peste 100 de astfel de virusuri, dar 15 dintre ele pot produce cancerul de col uterin. Dar infectarea cu HPV poate fi prevenită prin vaccin. Ca să înțelegeți cât de eficient este, luăm exemplul Australiei, prima țară din lume care este la un pas de a eradica temutul cancer de col, după o campanie de vaccinare intensă timp de 14 ani.

Sursa: digi24


Daca ti-a placut, distribuie acum!
Alte articole care te-ar putea interesa...
LEAVE A COMMENT

Facebook
Închide
Închide