BREAKING NEWS
  • 23:59 » Alte 9 cazuri de variola maimuţei au fost raportate în ultima săptămână
  • 23:56 » Medicii de familie îl critică pe Rafila și se plâng că nu vor mai putea primi bolnavi la timp din cauza rețetelor de pastile de iod
  • 23:53 » Apelul Ministerului Afacerilor Interne, după ce trei oameni s-au înecat în doar câteva ore: „Nu vă mai riscați viața”
  • 23:50 » Ministerul Sănătății revine cu precizări despre pastilele cu iod: Se iau numai în caz de expunere după un incident nuclear
  • 23:46 » Un câine abandonat a fost salvat din pădure, la Brașov. Era legat cu sârmă de un copac și într-o stare avansată de deshidratare
Daca ti-a placut, distribuie acum!

Mii de persoane au manifestat în fața închisorii unde este deținut fostul președinte al Georgiei, Mihail Saakașvili

În jur de 3.000 de georgieni au participat sâmbătă la un miting de susținere a fostului președinte Mihail Saakașvili chiar în fața închisorii unde acesta este deținut, în timp ce serviciile de securitate din Georgia susțin că protestele fac parte dintr-un plan de lovitură de stat conceput și condus de fostul șef al statului, relatează Reuters.

„Organizatorii protestelor intenționează să blocheze clădirile guvernamentale”, a declarat un purtător de cuvânt al securității statului, citat de agenția de știri rusă TASS. „Aceste acțiuni care vizează preluarea violentă a puterii sunt planificate de către condamnatul Mihail Saakașvili din închisoare”, a acuzat oficialul.

Deși totul era pregătit la fața locului ca pentru o confruntare potențial tensionată între forțele de securitate și susținătorii opoziției, mitingul din fața închisorii din Rustavi, oraș aflat la sud-est de capitala Tbilisi, a fost în mare parte pașnic.

Mihail Saakașvili, în vârstă de 53 de ani, se află în greva foamei de mai bine de o lună în închisoare, susțin avocații săi. Serviciul penitenciar georgian a dat însă publicității, sâmbătă, imagini filmate la începutul lunii noiembrie, care par să-l arate pe fostul președinte mâncând ceva cu o lingură dintr-o cană. Saakașvili, care a făcut o transfuzie de sânge la sfârșitul lunii octombrie, a declarat că medicii din închisoare i-au prescris o perfuzie din motive medicale începând cu 30 octombrie.

Instituția Avocatului Poporului, ai cărei reprezentanți l-au vizitat sâmbătă pe Saakașvili în închisoare, a respins afirmațiile serviciului penitenciar și a confirmat versiunea lui Saakașvili asupra evenimentelor.

Cine este Mihail Saakașvili

Mihail Saakașvili a condus „Revoluția Trandafirilor” din 2003, care l-a înlăturat de la putere pe fostul lider sovietic Eduard Șevardnadze. Saakașvili a fost apoi președinte din 2004 până în 2013, ducând o politică prooccidentală, în special apropiată de Washington. După ce nu a mai fost șef al statului, el a plecat din țară pentru a-și construi o nouă carieră politică, destul de controversată, în Ucraina.

După opt ani de exil, Saakașvili s-a întors în Georgia în această toamnă, înainte de alegerile locale, cu scopul declarat de a reuni opoziția și de a salva țara. A fost arestat însă la câteva ore de la revenirea în țară, după ce a publicat un clip în care anunța că se află pe teritoriu georgian. De atunci, susținătorii săi ies constant în stradă pentru a cere eliberarea lui.

El are de ispășit o pedeapsă cu șase ani de închisoare, după ce a fost condamnat în lipsă, în 2018, pentru abuz de putere și tăinuire de probe, acuzații care i se aduc pentru fapte din perioada în care a fost președinte și pe care el le respinge ca fiind motivate politic.

Alegerile locale din 2 octombrie s-au încheiat cu victoria partidului de guvernământ, Visul Georgian, și înfrângerea mișcării de opoziție fondată de Saakașvili.

Sursa: Digi24


Daca ti-a placut, distribuie acum!
Alte articole care te-ar putea interesa...
LEAVE A COMMENT

×

Dă-ne un like pe Facebook

Facebook
error: Continutul este protejat!
Închide
Închide