TRENDING
  • 20:28 » O tumoră de 45 de kilograme a fost scoasă din abdomenul unei femei din Botoșani, care a mers la medic când a văzut că se îngrașă brusc
  • 20:25 » Primarul unei comune din Alba a murit. A fost găsit spânzurat într-o anexă a locuinţei
  • 20:22 » Povestea impresionantă a unui director din Călărași. Umblă din poartă în poartă pentru a-i convinge pe copii să meargă la școală
  • 20:16 » Un spital din București a înființat Registrul Naţional Unic al Pacienţilor Arşi
  • 20:06 » Un pădurar din Bistrița a încercat să scape de amendă cu țuică, pastramă și cârnați. A fost prins în flagrant
Daca ti-a placut, distribuie acum!

Ministrul Mediului, despre cazul ursului ucis: Nu aș vrea să comentez dacă era cel mai mare, dacă îl chema Arthur sau Ioniță!


Urs brun, în pădurile din România.

Ministrul Mediului Tanczos Barna a vorbit miercuri, într-o conferință de presă, despre scandalul uciderii ursului Arthur, despre care asociațiile de mediu susțin că era cel mai mare urs din România. Persoana care spune că este cel mai mare urs are puteri supranaturale, susține ministrul.

„Nu știu cine este persona în țara asta care ar putea spune despre un urs sau un cerb că este cea mai mare din țară. Acea persoană are puteri supranaturale, pentru că eu nu aș putea să mă hazardez să spun așa ceva. Eu nu sunt specialist, nu sunt vânător. Din ce îmi spun vânătorii câteodată, există și urși cu peste 600 de puncte. Nu aș vrea să comentez dacă era cel mai mare, dacă îl chema Arthur sau Ioniță”, a declarat ministrul Tanczos.

Acesta a precizat că așteaptă rezultatul celor două anchete ale Gărzii de Mediu și Gărzii Forestiere, în legătură cu scandalul privind uciderea unui exemplar de urs de către un prinț din Austria, contra cost, pentru trofeu.

„Extragerea în caz fortuit este prevăzută de legislație. În momentul în care se emite o asemenea derogare extragerea este permisă și este legală. Nu știu dacă este vorba de acel urs sau nu. Nu știu dacă extragerea s-a făcut sau nu cu respectarea legii. Aștept până mâine să se facă ancheta”, a declarat Tanczos Barna.

Acesta a precizat că în cazul în care se demonstrează că a fost încălcată legea, sancțiunea este de 30.000 de euro și se verifică dacă se întrunesc condițiile pentru fapte penale.

Cine este prințul Emanuel Liechtenstein, acuzat că l-a ucis pe ursul Arthur VIDEO?

Prințul Emanuel von und zu Liechtenstein, acuzat că ar fi venit în România pentru uciderea celui mai mare urs, Arthur, este membru al monarhiei din Liechtenstein și deține un castel în Austria, în orașul Riegersburg, situat în regiunea austriacă Stiria.

„Nu sunt austriac, ci cetăţean din Liechtenstein. Există o monarhie acolo de 300 de ani. În calitate de membru al casei de guvernământ, mi se permite să port acest titlu şi este menţionat în toate documentele mele”, a declarat prințul Emanuel Liechtenstein într-un interviu pentru soj.at, potrivit Mediafax.

Castelul în care apare în mai multe poze aparţine familiei sale din 1822, când strămoşii săi au preluat mai multe întreprinderi agricole şi forestiere din această zonă.

castelul riegersburg
Castelul prințului Emanuel Liechtenstein, din orașul Riegersburg. Foto: Facebook

El declara în interviu că păstrează legătura cu Prinţul Hans-Adam II, actualul monarh din Liechtenstein.

„Ne întâlnim la fiecare doi ani, mai ales la Viena. Avem o strânsă coeziune”, preciza el.

Ca profesie Emanuel Liechtenstein este medic şi profesează „în jur de 70 până la 80 de zile pe an”. Profesia de medic o îmbină cu afacerea reprezentată de castelul pe care îl are în administrare.

Prinţul are trei copii.

Într-o filmare postată pe Facebook, el este prezentat atât în calitate de medic, cât și de proprietar al castelului din Riegersburg.

Tanczos Barna: Dacă extragerea ursului nu a fost legală, sancțiunea este de 30.000 de euro și se face o urmărire penală!

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat miercuri, într-o conferință de presă, că în acest moment sunt în curs două anchete și că nu vrea să se antepronunțe în cazul ursului ucis de un prinț din Austria. Ministrul susține că legislația nu prevede ca extragerea unui exemplar de urs să fie făcută doar de asociația de vânătoare care a primit derogare, astfel ajungându-se în situații în care anumite persoane să vâneze contra cost. Acesta a precizat că va propune îmbunătățirea legislației, astfel încât intevenția să se facă doar de asociația de vânătoare, iar autorizația să expire într-un timp scurt. 

„Ceea ce s-a întâmplat în județul Covasna face obiectul unei anchete. Două anchete paralele, una făcută de Garda Națională de Mediu, o anchetă făcută de Garda Forestieră. Legislația trebuie respectată și verificată de Garda Națională de Mediu, avem de a face și cu folosirea armelor de vânătoare și atunci Garda Forestieră e instituția abilitată. Cele două anchete sunt în curs, am precizat că nu doresc să mă antepronunț și să influențez această anchetă, de aceea nu mă voi prounța”, a declarat Tanczos.

Ministrul s-a referit la ordinul emis pe 17 februarie, care a premis extragerea unui exemplar de urs care ar fi cauzat probleme localnicilor. Asociațiile de mediu susțin că exemplarul respectiv, care era o ursoaică , nu a fost extras, în schimb a fost vânat un urs de 17 ani considerat unul dintre cei mai mari din România.

„Voi face referire la ordinul emis pe 17 februarie, un ordin de derogare care permite retragera unui exemplar de urs din fondul respectiv de vânătoare. Executarea este sarcina asociație de vânătoare. Verificarea modului în care este pus în practică se face de agențiile județene și de către Garda Forestieră. Trebuie stabilit clar dacă s-a respectat legea cu privire la derularea operațiunii de extragere și dacă ursul respectiv este cel pentru care s-a emis ordinul de retragere. Nu știu dacă este vorba de acel urs sau nu. Nu știu dacă extragerea s-a făcut sau nu cu respectarea legii. Aștept până mâine să se facă ancheta”, a declarat ministrul.

Acesta a precizat că în cazul în care se demonstrează că a fost încălcată legea, sancțiunea este de 30.000 de euro și se verifică dacă se întrunesc condițiile pentru fapte penale.

„În cazul în care extragerea nu este legală, sancțiunea este de 30.000 de euro și se face o urmărire penală și se vede dacă se întrunesc condițiile pentru fapte penale”, spune Tanczos Barna.

Ministrul a vorbit și despre legislația în vigoare. Acesta susține că potrivit prevederilor, în lege nu este menționat că un exemplar nu poate fi vânat de cetățeni care plătesc bani asociațiilor de vânătoare. Tanczos Barna vrea modificarea legii, după finalizarea anchetei.

„Nu este permisă vânătoarea în cazul acestei specii. (…) Legislația, în mod expres, nu interzice acest lucru (n.r. să se practice vânătoarea unor specii protejate contra cost). Vom preciza în mod clar ca intervenția să se facă doar de cei care s-au angajat să protejeze fondul cinegetic, de asociațiile de vânătoare. După finalizarea anchetei vom reanaliza procedurile de acordare a derogărilor. Trebuie să revedem perioada de valabilitate a acestor derogări. S-a redus la 60 de zile, eu am propus deja în noile reglementări să reducem și mai mult aceste valabilități, astfel încât dacă în câteva zile nu se identifică acel urs să își piardă valabilitatea acel document. Un alt aspect extrem de important, de la începutul mandatului am spus că nu sunt de acord ca cotele de intervenție să fie folosite în alt scop decât intervenția imediată, precisă, a acelui exemplar care creează probleme. Nu are nicio logică ca acea extracție să fie făcută de altcineva decât de cei de la asociație”, a mai declarat ministrul.

Asociațiile Agent Green și VGT (Austria) acuză că un prinț din Austria a ucis cel mai mare urs din România, sub pretextul că elimină o ursoaică din Covasna, care face stricăciuni în gospodăriile localnicilor.

Prințul austriac Emanuel von und zu Liechtenstein ar fi venit în România în luna martie, și, contra unei taxe de 7.000 de euro, și-a fundamentat uciderea celui mai mare urs prin derogarea oferită de Ministerul Mediului din România pentru eliminarea unei ursoaice cu pui care ar fi cauzat pagube anul trecut la unele ferme din Ojdula, județul Covasna, susține asociația Agent Green.

sursa digi24


Daca ti-a placut, distribuie acum!
Alte articole care te-ar putea interesa...
Facebook
Închide
Închide