BREAKING NEWS
  • 0:00 » Piața globală de fuziuni și achiziții a scăzut cu 20% în prima jumătate a anului 2022, după recordul atins anul trecut
  • 23:58 » One United Properties cumpără un nou teren în Floreasca și dezvoltă un nou proiect rezidențial cu blocuri de mică înălțime/ Compania negociază pentru peste 20 de dezvoltări
  • 23:56 » 20 de ONG-uri cer Avocatului Poporului să evalueze constituționalitatea OUG-ului privind Cloud-ul guvernamental
  • 23:53 » CNCAV se desființează. Andrei Baciu: A fost o reală onoare, o mândrie adevărată. 67 de oameni au lucrat continuu pentru a vă vaccina în siguranță
  • 23:51 » Adela Cojan: Am fost țara din Europa cu cele mai mari controverse legate de vaccinul anti-COVID
Daca ti-a placut, distribuie acum!

Ministrul Rafila: România vrea o soluție pentru a nu mai cumpăra vaccin anti-Covid 19

Alexandru Rafila a participat astăzi la Consiliul ministerial EPSCO – Secţiunea sănătate, care se desfășoară la Luxemburg. Ministrul Sănătății a discutat și despre posibilitatea „renegocierii contractelor pentru vaccin, pentru a evita risipa și pentru a răspunde nevoilor reale de sănătate publică referitoare la vaccinarea împotriva COVID-19”.

Pe agenda discutiilor miniștrilor Sănătății din Uniunea Europeana s-au aflat subiecte de interes în contextul actual, precum utilizarea datelor electronice din sănătate, dar și un schimb de opinii privind revizuirea Strategiei globale de sănătate a Uniunii Europene.

De asemenea, au fost discutate propunerile de adaptare a strategiei de vaccinare împotriva COVID-19 în funcție de contextul epidemiologic actual, și posibilitatea renegocierii contractelor pentru vaccin, pentru a evita risipa și pentru a răspunde nevoilor reale de sănătate publică referitoare la vaccinarea împotriva COVID-19.

„Urgențele de sănătate publică sunt evenimente care ne influențează decisiv sănătatea, viața socială și economia. Schimbul de informații și date, uniformizarea raportărilor, mecanismele de luare a deciziilor având la dispoziție același set de date a permis statelor membre ale UE să controleze extinderea pandemiei și să ofere soluții pentru reluarea rapidă a activităților economice. România consideră importantă adoptarea unui Regulament privind Spațiul de date în sănătate, care să asigure confidențialitatea și protecția datelor fiecărui cetățean, iar utilizarea acestuia să ducă la îmbunătățirea sănătății din UE, ținând cont de prioritățile identificate în fiecare stat membru”, a declarat ministrul român al Sănătății în cadrul reuniunii.

În ceea ce privește vaccinarea împotriva Covid-19, ministrul Rafila a subliniat că România susține găsirea unei soluții având în vedere contextul actual, care să evite pierderea unor mari cantități de vaccin care trebuie plătit de statele membre.

În acest sens, România este co-semnatară a scrisorii inițiate de Polonia, alături de alte 9 state membre, care propune soluții care ar putea să constituie elemente de negociere ale reprezentanților Comisiei Europene și cei ai producătorilor și care să acorde mai multă flexibilitate în cadrul contractelor de achiziție comune.

Furnizarea de vaccin trebuie să țină seama de capacitatea de absorbție din statele membre, de diminuarea eficacității vaccinurilor față de tulpinile circulante, iar încrederea în vaccinuri, în general nu trebuie afectată de situația generată de actualele contracte pentru vaccinurile împotriva COVID-19.

În timpul lucrărilor, reprezentanții CE și ai Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor au prezentat informări privind creșterea cazurilor de hepatită de origine necunoscută la copii și a cazurilor de variola maimuței, precum și despre asistența medicală și sprijinul umanitar acordat Ucrainei și cetățenilor ei refugiați în țări membre ale UE.

Sesiunea finala a fost dedicată revizuirii Strategiei globale de sănătate a Uniunii Europene pentru o „Uniune Europeană a Sănătății”, care trebuie să răspundă nevoilor cetățenilor de a juca un rol mai activ în protejarea sănătății lor și în respectarea dreptului universal la sănătate.

Noua strategie ar trebui sa îmbunătățească accesul la serviciile de asistenta medicala si la cele de sănătate publică sau și să asigure coordonarea și reziliența sistemelor de sănătate din statele membre în situații de criză, a menționat ministrul Sănătății din România.

sursa: digi24.ro


Daca ti-a placut, distribuie acum!
Alte articole care te-ar putea interesa...
LEAVE A COMMENT

×

Dă-ne un like pe Facebook

Facebook
error: Continutul este protejat!
Închide
Închide