TRENDING
  • 9:41 » TOMAC
  • 21:00 » Accident rutier în Pădurea Priseaca. O persoană a fost dusă la spital.
  • 20:59 » Horoscop 22 martie 2023. Succes în afaceri pentru unele zodii.
  • 20:57 » Vremea 22 martie 2023: Se răcește în toată țara.
  • 20:56 » Fără păcănele la parterul blocurilor şi în localităţile mici. “Statul nu mai poate fi doar un martor la toată tragedia asta”.
Daca ti-a placut, distribuie acum!

Începutul lunii februarie este propice pentru observații astronomice memorabile. Unul dintre ele este apariția cometei C/2022 E3 (ZTF), pentru prima și singura oară într-o viață de om. Cum poate fi depistat corpul ceresc pe cerul nopții și ce instrumente sunt necesare.

C/2022 E3 (ZTF) va trece pe lângă Pământ pentru prima dată în ultimii 50.000 de ani. Specialiștii spun că în noaptea de 1 spre 2 februarie, aceasta se va afla la cea mai mică distanță de Terra – 42,8 milioane de kilometri, dar, chiar și așa, va fi nevoie de o minune ca să o puteți repera pe cerul nopții.

Conform specialiștilor Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” din București, cerul trebuie să fie senin pentru a putea vedea micuța „pată” cu culoare verde.

Trebuie să cunoașteți cerul pentru a o găsi, chiar dacă se va vedea cu ochiul liber. Pe cer, va trece prin preajma stelei Polare, a stelei Capella, a planetei Marte și a stelei Aldebaran. Dacă nu știți care sunt aceste stele, vă invităm la noi într-o seară senină să vi le arătăm”, spun reprezentanții Observatorului.

Cometa poate fi observată cu ajutorul binoclurilor și al telescoapelor speciale chiar și la jumătatea lunii februarie. Condiția esențială este ca cerul să fie senin. Vedeți mai jos poziția exactă în care se va afla cometa C/2022 E3 (ZTF) în primele zile ale lunii februarie!

Ce știm despre cometa C/2022 E3 (ZTF)

Cometa C/2022 E3 (ZTF) a fost descoperită de astronomii Bryce Bolin și Frank Masci la 2 martie 2022. Ei au folosit Zwicky Transient Facility (ZTF), un studiu astronomic cu câmp larg folosind o nouă cameră atașată la telescopul Samuel Oschin de la Observatorul Palomar din California, Statele Unite ale Americii.

Cometa are o culoare verde strălucitoare în jurul nucleului său, care se datorează efectului luminii solare asupra moleculelor sale, în special carbon diatomic și cianogen.

Dacă în noaptea de 1 spre 2 februarie, ea se va afla la cea mai mică distanță de Pământ (42,8 milioane km), pe 5 februarie, de Luna plină, cometa va trece la 1,5 grade de steaua Capella. În perioada 10 – 11 februarie, cometa va trece la 1,5 grade față de Marte, iar în perioada 13-15 februarie, va trece prin fața grupului de stele Hyades.

sursa: protv.ro


Daca ti-a placut, distribuie acum!
Alte articole care te-ar putea interesa...
LEAVE A COMMENT

Facebook
Închide
Închide