Misteriosul Sfinx din Banat, de două ori mai mare decât celebrul Sfinxul din Bucegi
Sfinxul Bănățean (monument al naturii) este o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a III-a IUCN (rezervație naturală, tip geomorfologic), situat în partea sud-vestică a României, pe teritoriul județului Caraș-severin.
„Sfinxul Bănățean” (cunoscut și sub denumirea de „Sfinxul de la Topleț”) se află în sud-estul județului Caraș-Severin, pe teritoriul administrativ al comunei Topleț, în partea nordică a satului Bârza.
Rezervația naturală cu o suprafață de 0,50 ha, reprezintă o zonă cu rocă sedimentară (gresie), pereți de stâncă și grohotișuri și suprafețe acoperite de vegetație din specii rare, printre care liliacul sălbatic (Syringa vulgaris), frasinul (din specia Fraxinus ornus) sau lumânărica (din specia Verbascum phlomoides).
Sfinxul Bănăţean sau Sfinxul de la Topleţ, un megalit de 16 metri înălţime şi o lăţime de aproape 8. Vara, vegetaţia ascunde chipul cioplit în piatră de oamenii străvechi, spun unii, alţii, de Dumnezeu însuşi.
Sfinxul de la Topleț este una dintre cele mai spectaculoase stanci antropomorfe de la noi din tara. Aduce a om adormit, misterios peste care trecerea timpului nu a avut niciun efect. Unii spun ca seama cu un chip de dac, altii cu zeul Hercule. In functie de cum te misti, isi schimba fizionomia.
Este de două ori mai mare decât mult mai cunoscutul Sfinx din Bucegi, însă puţini ştiu de existenţa lui. Asta pentru că nimeni nu-şi bate capul să promoveze monumentul natural, care se află de generaţii întregi în curtea unui localnic.
Sursa timisoarastiri.ro
Input your search keywords and press Enter.