BREAKING NEWS
 • 9:50 » DE-A PLÂNSU’ CU INDUSTRIA DE APĂRARE
 • 9:41 » Magazinul tau de accesorii! www.petmo.ro
 • 23:05 » România a depășit pragul de 5 milioane de persoane vaccinate cu cel puțin o doză
 • 22:28 » Supernova– oameni și stele
 • 22:18 » Un bărbat din Philadelphia a stat 30 de ani în închisoare, nevinovat: „A fost ca o răpire” Citeşte întreaga ştire: Un bărbat din Philadelphia a stat 30 de ani în închisoare, nevinovat: „A fost ca o răpire”
 • 22:03 » Vasile Alecsandri, revoluţionarul care a adus din exil Unirea Principatelor. De ce a refuzat poetul tronul Moldovei
 • 21:48 » Efectele fenomenelor meteo extreme: acoperişuri smulse şi copaci doborâţi. Un arbore a căzut peste doi copii / Trafic feroviar afectat

Nivelul de fericire crește atunci când călătorim. Persoanele care călătoresc frecvent sunt mai mulțumite cu viața lor și la un nivel mai mare de fericire decât cele care nu au călătoresc deloc.

Deși există și oameni cărora nu le place să călătorească și să descopere spații și culturi diferite și se simt bine cu rutina lor, se pare că persoanele care călătoresc să fie mai fericite. Poate că unora le place pur și simplu să se desprindă de realitatea zilnică și să se relaxeze, în timp ce alții merg în  călătorii  pentru a cunoaște mai bine țara în care locuiesc, continent și și, de ce nu, lumea întreagă.

Sunt persoane care călătoresc pentru a se dezvolta persoanele și profesional, altele pentru că au doresc să fie învețe să se decurgă singure sau să se distanțeze de anumite probleme pentru a le găsi mai ușor rezolvare. Nu puțini sunt cei care călătoresc pentru a sărbători diverse lucruri: o aniversare, o absolvire sau o realizare profesională.

Călătoriile sporesc starea de fericire

Un nou studiu¹ apărut în jurnalul Tourism Analysis arată că acele persoane care călătoresc frecvent sunt mai fericite și mai mulțumite cu viața lor decât cele care nu au călătoresc deloc.

O echipă de cercetare de la School of Hospitality Business Management, din cadrul Washington State University, a efectuat un sondaj pentru a afla de la unele persoane călătoresc mai frecvent decât altele și dacă experiența de călătorie și turism au sau nu un efect prelungit asupra fericirii și bunăstării personale.

Rezultatele analizei arată că persoanele care au acordat mai multă atenție informațiile legate de turism și acestea discută frecvent planurile de călătorie cu prietenii sau cu rudele sunt mai predispuse să meargă în vacanțe reglementare decât cei care nu se gândesc constant la următoarea lor călătorie.

În plus, participanții la sondaj care au raportat că obișnuiesc să călătorească în mod regulat la cel puțin 75 de mile depărtare de casă (circa 120 km) au raportat, de asemenea, că sunt cu aproximativ 7% mai fericiți când au fost întrebați despre starea lor generală de fericire decât cei care au declarat că nu călătoresc decât foarte rar sau deloc.

În timp ce lucruri precum serviciul, viața de familie și prietenii joacă un rol extrem de important în rapoartele generale despre bunăstare, acumularea de experiențe din  călătorii  par să aibă un efect mic, dar vizibil, asupra satisfacției personale și ilustrate importanța de a putea ieși din rutina ta și de a experimenta lucruri noi, afirmă oamenii de știință.

Studii anterioare au examinat benefice asupra stării de sănătate (combaterea stresului, gestionare mai bună a anxietății etc.) pe care le aduc experiențe turistice, dar au avut tendința de a examina efectul unei singure călători sau vacanțe. Studiul de față merge cu un pas mai departe, analizând beneficii susținute ale călătorilor pe parcursul unui an.

Participanții la studiu au fost întrebați despre importanța călătoriei în viața lor, cât timp au petrecut căutând informații și planificând vacanțe viitoare și câte călătorii au făcut pe parcursul unui an. De asemenea, au fost întrebați despre cât de satisfăcuți se simt cu viața lor. Dintre cei 500 de participanți la sondaj, puțin peste jumătate au raportat că au efectuat mai multe de patru excursii de agrement pe an. Doar 7% dintre respondenți nu au avut vacanță deloc

Pe măsură ce restricțiile de călătorie cauzate de pandemia de COVID-19 încep treptat să se relaxeze, această cercetare ar putea avea implicații importante atât pentru turiști, cât și pentru industria turismului. Pe baza rezultatelor studiului, autorii spun că atât companiile de turism și stațiunile, cât și companiile aeriene ar putea lansa campanii de socializare, cum ar fi crearea de hashtag-uri despre beneficiile științifice ale vacanței, pentru a suscita interesul oamenilor pentru călătorii și discuțiile despre planurile de călătorie.

Concluzia? Cu cât o persoană vorbește mai mult despre locurile în care își dorește să meargă în vacanță și își face planuri, cu atât sunt mai multe șanse să plece într-adevăr în vacanța respectivă.

3 motive pentru care merită să călătorești mai mult

Este adevărat că 2020 a fost un an greu pentru călătorii, dar nu trebuie să ne lăsăm descurajați și să nu ne facem planuri pentru 2021. De ce este bine să călătorim?

Călătoriile scad stresul și riscul cardiovascular

De la reducerea stresului, până la scăderea riscului de a dezvolta o boală de inimă, beneficiile pentru sănătate ale călătoriilor sunt imense. Mai ales dacă lucrezi stând pe scaun toată ziua, o călătorie de câteva zile în care să vizitezi diverse obiective și să mergi mult pe jos este binevenită. Pentru unii oameni, călătoriile sunt chiar un remediu pentru insomnie, depresie și anxietate. Poate că nu este valabil chiar 100%, dar o călătorie te face cu siguranță să te simți măcar puțin mai bine fizic și psihic.

Călătoriile te ajută să te deconectezi

Avem tendința de a ne „îngropa” atât de mult în viața noastră de zi cu zi încât, uneori, nici nu ne dăm seama cât de rău ne face acest lucru. Când simți că locul de muncă devine sufocant, părinții vor să-ți impună stilul lor de viață sau urcatul zilnic în același tramvai aglomerat a ajuns să te streseze extrem, o vacanță poate fi exact ce ai nevoie. De multe ori, chiar și 2-3 zile petrecute departe de agitația în care trăim de obicei ne ajută să ne deconectăm și, când ne întoarcem, să vedem lucrurile într-o lumină mai bună.

Călătoriile îți lărgesc orizonturile

Când mergi într-o zonă a țării pe care n-o prea cunoști, o să constați că oamenii vorbesc și acționează altfel decât cei din aria în care îți duci tu viața, au obiceiuri diferite, au un stil diferit de a găti, construiesc clădirile altfel și, în general, există multe alte diferențe din care poți avea de învățat.

Când călătorești în alte țări, diferențele pot fi cu atât mai mari, astfel încât vei avea și mai multe de învățat despre oameni și culturile din care fac parte. Practic, călătorind, ieși din realitatea ta restrânsă și intri într-una mult mai amplă, care îți deschide mintea și poate chiar îți schimbă anumite opinii. Una este să auzi la televizor despre o țară și alta este să ajungi acolo și să îți faci propriile păreri.

sursa doc

Daca ti-a placut, distribuie acum!
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Alte articole care te-ar putea interesa...
Facebook
error: Continutul este protejat!
Închide
Închide