TRENDING
  • 21:28 » Ciolacu le-a spus șefilor OMV că nu discută legea offshore atât timp cât Austria se opune României în Schengen
  • 21:56 » Furie în rândul militarilor ucraineni din prima linie, după ce liderii armatei au anunțat din greșeală eliberarea unui sat lângă Bahmut
  • 21:49 » Proiect de lege: Închisoare de până la 25 de ani pentru producerea, vânzarea, transportul, deţinerea de droguri de mare risc
  • 21:44 » Bărbat reţinut după ce a furat 70.000 de lei dintr-un autoturism. A intrat în mașină după ce a copiat semnalul închiderii centralizate
  • 21:39 » Șoferul care a omorât o familie de spanioli în Sibiu a fost condamnat la 20 de ani de închisoare și plata unor daune de 850.000 de euro
Daca ti-a placut, distribuie acum!

Noile reguli pentru școli schimbă orarul elevilor. Părinții de la o școală din București au fost anunțați astăzi că elevii de a VIII-a se mută după-amiaza

Efectele ordinului comun al miniștrilor Educației și Sănătății deja se văd în teritoriu, unde școlile au început de astăzi să-i anunțe pe părinți schimbările de orar pentru elevi, care nu mai încap în schimburi normale în școlile supraaglomerate din zonele urbane mari, cum este cazul unei școli din Sectorul 4. Părinții au fost informați astăzi de conducerea unității de învățământ că elevii din clasa a VIII-a nu vor mai putea învăța de dimineață, așa cum prevede legea pentru clasele terminale, fiindcă organizarea distanțării fizice și a schimburilor în spațiul limitat al școlii, care are mii de elevi, nu permite asta.

Reprezentanții părinților care au fost la discuții le-au transmis și celorlalți un mesaj în care i-au anunțat că nu a fost găsită o soluție pentru ca elevii de clasa a VIII-a să învețe de dimineață.

„Dacă ar învăța dimineața clasa a VIII-a, atunci cursurile lor s-ar termina la 14:00, cu o oră pauză pentru igienizarea și aerisirea claselor, următoarea serie ar putea începe la orele 15:00.

Ori, este o lege care spune că elevii de clasele I-IV nu trebuie să stea în școală peste ora 14:00, deci nu avem cum să aducem clase mici după-amiaza în clasele în care ar învăța clasa a VIII-a dimineața. Planul este să învețe dimineața clasa pregătitoare, clasele I, a II-a, a III-a și trei clase de a IV-a, iar după-amiaza restul.

Pentru a aduce clasa a VIII-a dimineața, ar trebui mutate șase clase din cele menționate după-amiaza, dar directoarea nu a fost de acord. Am propus reducerea orelor și pauzelor pentru a termina la 13:00, dar nici această variantă nu a fost agreată. Așadar, vom învăța după-amiază în acest an școlar”, se arată în mesajul reprezentanților părinților, primit de Edupedu.ro.

Față de anul trecut, când erau trei scenarii de lucru și două dintre ele au funcționat în cea mai mare parte a anului, adică cel hibrid (jumătate din clasă online și jumătate la școală în schimburi) și cel roșu (toți online, exceptând clasele primare și terminale în anumite cazuri), de data aceasta școlile vor rămâne deschise pentru toți elevii până se va ajunge la pragul de infecție de 6 la mia de locuitori. Anul trecut, pragul era de 3 la mia de locuitori pentru trecerea în scenariul hibrid. Practic, școlile trebuie să asigure distanțarea și pauzele de dezinfecție și aerisire pentru efective mult mai mari de elevi și asta decalează orarul foarte mult.

„Scenariile stabilite sunt în cea mai mare parte cunoscute. Până la atingerea ratei de infectare de șase la mia de locuitori în localitate, toate creșele grădinițele și școlile vor funcționa cu prezență fizică”, a explicat astăzi Sorin Cîmpeanu la conferința de presă pe care a avut-o în comun cu ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, unde au prezentat prevederile oridinului comun care stabilește regulile pentru deschiderea școlilor față în față, pe 13 septembrie.

„După depășirea ratei de infectare de șase la mie, rămân deschise creșele și grădinițele, toți elevii intră în online, cu o singură excepție: învățământul special. De altfel, pentru învățământul special, activitățile de terapie, activități prin care elevii cu cerințe educaționale speciale învață practic să supraviețuiască, vor fi permise și după depășirea ratei de infectare de șase la mie. După depășirea ratei de infectare de șase la mie nu vor mai fi permise nici măcar activitățile remediale”, a mai explicat Cîmpeanu.

Ioana Mihăilă a adăugat: „Măsurile de prevenție se mențin: discutăm despre distanțarea fizică, de aerisirea cvasi permanentă a spațiilor închise din școală, punând accent mai ales pe spațiile cu risc mare de transmitere. Discutăm de locurile de luat masa și de sălile de sport, de menținerea obligativității purtării măștii în spațiile din interior.

Am ajuns la un consens în ceea ce privește tipul de mască purtat. Am recomandat purtarea măștii de tip medical, pentru că este standardizată, dar am revenit și cu câteva precizări despre condițiile pe care măștile de tip textil trebuie să le îndeplinească pentru a putea fi acceptate. Să fie adaptate feței și să fie să acopere corect nasul și bărbia. Am precizat că se interzic alte tipuri de dispozitive care sunt folosită uneori pe tip de mască.”

Foto: © Michele D’Ottavio | Dreamstime.com

sursa- digi24

Daca ti-a placut, distribuie acum!
Alte articole care te-ar putea interesa...
LEAVE A COMMENT

Facebook
Închide
Închide