Cercetătorii au identificat cele mai bune locuri de pe planetă în care se poate supraviețui unui colaps global al civilizației. În top se află țări precum Islanda, Marea Britanie, Tasmania sau Irlanda. Totodată, Noua Zeelandă, unde, aparent, miliardarii lumii au început deja să cumpere pământ pentru a se pregăti de o eventuală apocalipsă, este catalogată drept cea mai bună țară din lume pentru a supraviețui unui colaps global al civilizației, potrivit unui studiu citat de The Guardian.
Potrivit unui studiu care face referire la faptul că civilizația umană se află „într-o stare periculoasă” din cauza societății puternic interconectate și a consumului intensiv de energie, cât și a daunelor aduse mediului înconjurător prin poluare, există posibilitatea apariției unui colaps din cauza șocurilor, precum cele determinate de o criză financiară severă, impactul crizei climatice, distrugerea naturii şi chiar o pandemie mai gravă decât cea provocată de COVID-19 sau o combinaţie a acestora.
Pentru a evalua națiunile care ar fi cele mai rezistente la un astfel de colaps global, cercetătorii au clasificat țările în funcție de capacitatea lor de a crește producția de alimentele pentru populația lor, în funcție de capacitatea de a-și proteja granițele împotriva migrației în masă nedorite, în funcție de abilitatea de a-și menține rețeaua electrică la un nivel optim și în funcție de abilitatea de a controla și dezvolta industria manufacturieră. Insulele din regiunile temperate și în mare parte cu densități scăzute ale populației s-au clasat pe primul loc.
Eficiența economică a afectat rezistența statelor la viitoarele șocuri sociale
Cercetătorii au declarat că studiul lor a evidențiat factorii pe care națiunile trebuie să îi îmbunătățească pentru a-și spori rezistența față de viitoarele șocuri sociale. Aceștia au mai afirmat că perspectiva societății globalizate, care a pus preț de-a lungul timpului mai mult eficiența economică, a afectat capacitatea statelor de a crea rezerve necesare care trebuie să existe permanent în sectorul alimentar și în alte sectoare vitale ale unei societăți.