TRENDING
  • 13:09 » O femeie, cadru militar în Bucureşti, a fost arestată după ce şi-ar fi bătut fetiţa de 2 luni. Copila a ajuns la spital cu fracturi
  • 13:02 » Scandalul redirecționării pacienților de la public la privat. Rafila: Ar trebui stabilite niște sancțiuni
  • 12:58 » Cătălin Cherecheş rămâne în închisoare. Curtea de Apel Cluj a respins contestaţia fostului primar
  • 12:50 » Irina Podnosova, fosta colegă de facultate a lui Putin, a fost confirmată ca președintă a Curții Supreme a Rusiei
  • 12:47 » Președintele conservator al Poloniei s-a întâlnit cu Donald Trump, la New York
Daca ti-a placut, distribuie acum!

Un oficial al Uniunii Europene (UE) a confirmat joi că Serbia și Kosovo au ajuns la un acord pentru a ușura situația de la frontiera lor.

„Avem o înțelegere!”, a anunțat pe Twitter Miroslav Lajčák, reprezentant special al UE pentru dialogul Belgrad-Pristina și alte probleme regionale din Balcanii de Vest.

„După două zile de negocieri intense, tocmai s-a ajuns la un acord privind reducerea conflictelor și calea de urmat în viitor”, a adăugat el, mulțumind sârbului Petar Petković și kosovarului Besnik Bislimi care a condus echipele tehnice, „pentru disponibilitatea lor de a negocia și de a binele oamenilor”.

Tensiunile dintre Kosovo și Serbia s-au intensificat la începutul acestei luni, când Kosovo a cerut ca mașinile sârbești care trec frontiera să cumpere plăcuțe de înmatriculare temporare.

Această cerere a venit ca un răspuns la acțiunile Serbiei, care nu recunoaște fosta sa provincie ca națiune suverană, care deja cerea vehiculelor din Kosovo să facă același lucru.

Conform acordului, unitățile speciale de poliție desfășurate la punctele de trecere a frontierei Jarinje și Brnjak vor fi eliminate din 2 octombrie pentru a fi înlocuite de forțele de menținere a păcii NATO (KFOR). Acestea vor rămâne acolo timp de două săptămâni „pentru a menține un mediu sigur și libertate de mișcare”.

Începând din 4 octombrie, regimul de autocolantare a plăcuțelor de înmatriculare convenit între cele două țări va fi aplicat pe o bază „temporară”, până la stabilirea unei soluții permanente. Concret, șoferii vor trebui să-și acopere plăcuțele de înmatriculare cu autocolante atunci când intră în cealaltă țară.

Un grup de lucru condus de UE și la care participă reprezentanți ai blocului comunitar, precum și din Serbia și Kosovo, se va întruni pe 21 octombrie și va avea șase luni pentru a negocia o soluție permanentă.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a salutat „călduros” acordul pe Twitter.

„Aceasta este o evoluție foarte pozitivă. Este bine pentru întreaga regiune. Dialogul trebuie să continue acum”, a spus ea.

Von der Leyen a vizitat atât Pristina, cât și Belgradul miercuri și s-a întâlnit cu prim-ministrul kosovar, Albin Kurti, și cu președintele sârb sârb, Aleksandar Vučić, ca parte a unui tur al celor șase țări din Balcanii de Vest.

Sursa: G4Media


Daca ti-a placut, distribuie acum!
Alte articole care te-ar putea interesa...
LEAVE A COMMENT

Facebook
Închide
Închide