Greu poți imagina o numire mai ilegitimă, ridicolă chiar, decât cea a Vioricăi Dăncilă drept consultant la BNR. E evident că numirea nu are nimic de-a face cu competența și profesionalismul, ci este o numire politică 100%. În cei 30 de ani de mandat Mugur Isărescu a făcut jocuri politice mai cu perdea, mai greu de deslușit din prima de către marele public.

Astfel, BNR și-a câștigat imaginea de instituție independentă, condusă profesionist. Câtă realitate stătea în spatele acestei imagini este altă discuție, dar astăzi Mugur Isărescu a comis eroare care pune în chestiune tocmai aceste atribute esențiale ale unei bănci centrale.

Putem doar bănui motivele numirii, vom reveni asupra lor. Foarte probabil că statul român a considerat că Dăncilă trebuia recompensată cumva atât pentru fronda față de aparatul Dragnea, cât și pentru ”curajul” de a intra în cursa prezidențială din 2019 ca victimă sigură a lui Iohannis. Plus, evident, răsplata pentru ajutorul dat direct lui Isărescu pe vremea când Dâncilă era premier.

Problema acestei angajări, acceptată atât de ușor de Mugur Isărescu, e că venirea lui Dăncilă la BNR nu afectează imaginea lui, ci imaginea instituției. Dăncilă și BNR sunt antonime, oximoronul perfect. Cele două pur și simplu nu merg împreună. E ca și cum ai încerca să măsori aria cercului cu litrul.

Isărescu nu mai are miză politică, e la ultimul mandat, pe scurt nu mai are un viitor pentru care să lupte și o imagine pe care să o apere.

sursa g4media