TRENDING
  • 20:28 » O tumoră de 45 de kilograme a fost scoasă din abdomenul unei femei din Botoșani, care a mers la medic când a văzut că se îngrașă brusc
  • 20:25 » Primarul unei comune din Alba a murit. A fost găsit spânzurat într-o anexă a locuinţei
  • 20:22 » Povestea impresionantă a unui director din Călărași. Umblă din poartă în poartă pentru a-i convinge pe copii să meargă la școală
  • 20:16 » Un spital din București a înființat Registrul Naţional Unic al Pacienţilor Arşi
  • 20:06 » Un pădurar din Bistrița a încercat să scape de amendă cu țuică, pastramă și cârnați. A fost prins în flagrant
Daca ti-a placut, distribuie acum!

Olaf Scholz i-a primit la Berlin pe Macron și Duda. „Trebuie să găsim o soluție pentru a evita războiul”

Germania, Franţa şi Polonia sunt unite în obiectivul lor de a menţine pacea în Europa, a declarat cancelarul german Olaf Scholz, care i-a primit marţi seară la Berlin pe preşedinţii francez Emmanuel Macron şi polonez Andrzej Duda pentru a discuta despre criza ucraineană, relatează AFP.

La rândul său, preşedintele polonez Andrzej Duda a apreciat că este posibil să se evite o nouă escaladare în conflictul dintre Rusia și Occident privind Ucraina şi că europenii, prin eforturile lor comune, ar trebui să reuşească „să evite războiul”.

„Putem evita războiul, aşa cum am spus. Este sarcina noastră fundamentală astăzi și cred că o vom realiza”, a declarat preşedintele polonez la Berlin, potrivit Deutsche Welle.

Președinții Franței și Poloniei i s-au alăturat cancelarului german la Berlin după câteva zile de reuniuni internaționale ale celor trei lideri. Scholz a fost primit luni la Washington pentru prima dată de președintele Joe Biden, ei etalând o „singură voce” americano-germană privind condamnarea agresiunilor Rusiei, dar nu și în cazul menționării explicite a gazoductului Nord Stream 2 pe lista de sancțiuni.

Macron s-a aflat la Moscova și la Kiev în încercarea a găsi o soluție de evitare a unui conflict, propunându-i lui Vladimir Putin „garanții concrete de securitate”. În plus, de la Kiev, preşedintele Macron a afirmat că punerea în aplicare a acordului de la Minsk reprezintă singura modalitate de a obţine pacea şi de a menţine integritatea teritorială a Ucrainei, transmite Agerpres.

Duda a participat la deschiderea Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Beijing, unde a fost primit de președintele chinez Xi Jinping, iar apoi a avut întâlniri, la Bruxelles, cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, și cu șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

„Desfășurarea de trupe rusești la granița cu Ucraina este foarte îngrijorătoare, iar evaluarea noastră a situației de aici este foarte asemănătoare. La fel ca și atitudinea noastră este că o nouă încălcare a integrității teritoriale și a suveranității Ucrainei este inacceptabilă și ar avea consecințe de anvergură, din punct de vedere politic, economic și, cu siguranță, și geostrategic”, a spus Scholz, după discuțiile cu Duda și Macron.

La rândul său, președintele polonez Duda a declarat că cele trei țări nu vor renunța la eforturile lor de detensionare a tensiunilor dintre Moscova și Kiev. „Trebuie să găsim o soluție pentru a evita războiul”, a precizat liderul de la Varșovia.

De altfel, liderii Franţei, Germaniei şi Poloniei şi-au exprimat sprijinul comun pentru suveranitatea Ucrainei, potrivit unei declaraţii emise marţi seara de preşedinţia franceză a Consiliului UE. Întâlnirea din capitala Germaniei a ilustrat și mai mult unitatea europeană asupra unei „abordări angajate şi exigente” faţă de Rusia, a mai spus preşedinţia franceză a Consiliului UE.

„Criza din Ucraina este cea mai dificilă situaţie cu care NATO şi Uniunea Europeană au trebuit să se confrunte de la evenimentele din 1989”, a mai declarat marţi seară, la Berlin, preşedintele polonez Andrzej Duda.

Președintele francez Emmanuel Macron a cerut discuții de securitate cu Moscova pentru a sublinia inviolabilitatea frontierelor Europei. „Trebuie să găsim împreună căi și mijloace pentru a ne angaja într-un dialog exigent cu Rusia”, a declarat Macron.

Acesta încearcă să revigoreze discuțiile de pace din „Formatul Normandia”, menite să pună capăt luptelor din estul Ucrainei, în care au murit peste 14.000 de persoane.

Liderii din „Formatul Normandia” s-au întâlnit ultima dată la Paris în 2019. Cu toate acestea, trimișii celor patru țări implicate în aceste discuții diplomatice (Franța, Germania, Rusia și Ucraina) urmează să se întâlnească joi la Berlin.

Germania, Franța și Polonia joacă roluri importante în discuțiile despre securitatea europeană. Germania deține președinția G7, Franța pe cea a Consiliului Uniunii Europene, iar Polonia asigură președinția în exercițiu a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa.

sursa: digi24.ro


Daca ti-a placut, distribuie acum!
Alte articole care te-ar putea interesa...
LEAVE A COMMENT

Facebook
Închide
Închide