TRENDING
 • 13:09 » O femeie, cadru militar în Bucureşti, a fost arestată după ce şi-ar fi bătut fetiţa de 2 luni. Copila a ajuns la spital cu fracturi
 • 13:02 » Scandalul redirecționării pacienților de la public la privat. Rafila: Ar trebui stabilite niște sancțiuni
 • 12:58 » Cătălin Cherecheş rămâne în închisoare. Curtea de Apel Cluj a respins contestaţia fostului primar
 • 12:50 » Irina Podnosova, fosta colegă de facultate a lui Putin, a fost confirmată ca președintă a Curții Supreme a Rusiei
 • 12:47 » Președintele conservator al Poloniei s-a întâlnit cu Donald Trump, la New York
Daca ti-a placut, distribuie acum!

OnePlus Nord și cei Patru Călăreți ai Apocalipsei – Despre telefoane puternice și înțelepciune.

Cum altfel să încep un astfel de material dacă nu cu un oftat amuzat, urmat de un foarte sonor: „la câte telefoane ne-au trecut pragul prin redacție, mai-mai că era să ne înecăm”. Da, așa este. Telefoane peste telefoane, cărămidă peste cărămidă, toate având un singur țel pe această lume: să scoată bani fără să ne stoarcă de bani, dar să ne și ofere un minim de decență într-ale specificațiilor. Pe alocuri, asta este demn de admirat, în special dacă producătorul reușește să echilibreze balanța în care se odihnesc de-a dreapta și de-a stânga prețul și calitatea.

Astăzi aș vrea să discutăm puțin despre unul dintre acești producători, pentru că nu mică mi-a fost mirarea atunci când am descoperit o serie foarte versatilă de smartphone-uri. Însă ceea ce m-a impresionat cel mai mult a fost această flexibilitate a specificațiilor în raport cu cerințele și bugetul publicului. Da, este frumos să vezi cele mai noi și mai performante modele, este fain să simți în buzunar greutatea unui flagship, dar trăim vremuri în care cerințele pentru modele budget-friendly, dar care să și livreze, sunt copleștioare.

Iar tot mai mulți producători își notează toate aceste aspecte, pompând zi de zi fel de fel de modele, fiecarea adresate unui public specific. Că este vorba despre telefoane 5G ieftine, sau despre cele mai puternice modele la prețuri avantajoase, este important să cunoști piața și să te folosești de acest… Conglomerat al tehnologiei. Așadar, haideți să așternem în scris câteva impresii despre OnePlus și câțiva dintre membrii familiei Nord.

OnePlus Nord a luat naștere relativ recent, iar prin iulie 2020 ateriza pe piață primul model al seriei, adică personajul principal și eponim al acestei povestioare. Nord aducea cu sine un caracter de mid-range, dar unul somptuos, datorită specificațiilor sale interesante. Însă un brand trebuie să fie sinonim cu versatilitatea, așa cum o serie trebuie să includă modele care să se plieze pe cerințele publicului, așa că, la câteva luni, apăreau pe piață OnePlus N10 5G și OnePlus N100, frații mai micuți, ca să zic așa. Dar ideea aceasta de frați mai micuți nu a însemnat nicicând un downgrade major, ci a însemnat mai mult un act al gândirii în perspectivă, de tipul „cum să fac să ofer clientului un model performant, la un preț accesibil și pentru mine, și pentru dânsul?” Asta se aplică și în cazul domnului Nord CE 5G, unde CE vine de la Core Edition, și îmi place să cred că numele se datorează respectivei înțelepciuni a producătorului, pe care am s-o exemplific în decursul acestui material.

Pentru că am făcut cunoștință cu cei Patru Călăreți ai Apocalipsei, este timpul să trecem la treabă. Și vom face în felul următor: Se ia una bucată tabel cu specificații și se trântește mai jos. Odată formată o privire de ansamblu, vom putea trece la felul principal, și anume un mic/mare overview al fiecărui telefon din seria OnePlus Nord. Ce este nemaipomenit, ce scârțâie, cum se descurcă în jocuri și în testele sintetice. Dar cel mai important, vom discuta despre alegerile producătorului cu privire la raportul preț-calitate, și cum se reflectă acesta în însăși ființa fiecărui model.

Model  Procesor Ecran Cameră(MP) Video OS Stocare+RAM (GB) Baterie Preț 
Nord Snapdragon 765G 5G Fluid AMOLED, 90Hz, HDR10+, 1080 x 2400, 6.44″ 48+8(ultrawide)+5(depth)+2(macro) + selfie dual 32+8(ultrawide) 4K@30fps

1080p@60fps HDR

Android 10, OxygenOS 11.1 64+6/128+8/256+12 4115 mAh, încărcare rapidă la 30W de la 1675lei
Nord N10 5G Snapdragon 690 5G IPS LCD, 90Hz, 1080 x 2400, 6.49” 64+8(ultrawide)+2(depth)+2(macro) + selfie 16 4K@30fps

1080p@60fps HDR

Android 10, OxygenOS 10.5 128+6 4300 mAh, încărcare rapidă la 30W de la 1200 lei
Nord N100 Snapdragon 460 IPS LCD, 90Hz, 720 x 1600, 6.52” 13+2(macro)+2(depth)+ selfie 8 1080p@30fps HDR Android 10, OxygenOS 10.5.9 64+4 5000 mAh, încărcare rapidă la 18W de la 623 lei
Nord CE 5G Snapdragon 750G 5G Fluid AMOLED, 90Hz, 1080 x 2400, 6.43″ 64+8(ultrawide)+2(depth) + selfie 16 4K@30fps

1080p@60fps HDR

Android 11, OxygenOS 11.0.2.2 128+6/128+8/256+12 4500 mAh, încărcare rapidă la 30W de la 300 euro

 

După cum se vede, avem în fața ochilor niște specificații mai mult sau mai puțin ierarhizate, iar partea cea mai bună este că toate modelele beneficiază de încărcare rapidă pentru baterii decente spre foarte bune. Unde mai pui că fiecare Nord este echipat cu câte un Snapdragon vioi. Dar înainte să le luăm la bani mărunți, aș vrea să fac niște mențiuni speciale.

Câteva mențiuni onorabile…

În primul rând, îmi plac la nebuniile pachetele și modul în care sunt ambalate cele patru telefoane din seria OnePlus Nord. Știu, știu, există mici excepții care îți mai spun că haina nu-l face întotdeauna pe om, sau că o carte nu se judecă după copertă, dar strategia aceasta a unui package elegant, negru pe nuanțe albastre, m-a cucerit, și simt în această alegere și dorința producătorului de a nu exagera, ci de a pleca de la ideea că simplitatea este mină de aur, la fel cum vom vedea și în cazul telefoanelor.

Setupul destinat încărcării vine și el în completarea design-ului, cu cabluri suficient de lungi și de rezistente, cu toate că brick-urile sunt neobișnuit de mari, iar faptul că acestea sunt casă pentru tehnologia Warp Charge nu cred că justifică dimensiunile amenințătoare. Eh, nu-i bai.

În plus, am apreciat faptul că Nord cel simplu și N100 includ în pachet și câte o husă de cauciuc desul de zdravănă, care are și un micuț gimmick foarte convenabil (cel puțin pentru mine). Spațiul perforat pentru mufa de încărcare este acoperit de o mică peliculă detașabilă, care mai protejează orificiile de inevitabilele particule de praf și impurități.

Îmi place că secțiunea About Phone de pe fiecare model îți indică suuuper clar și ușor caracteristicile-cheie ale respectivului model: RAM+Stocare, tip ecran, numele telefonului și versiunile sistemului de operare și al interfeței. Din start este un massive hint cu privire la avantajele de a folosi interfața OnePlus, adică OxygenOS. Este superbă în simplitatea și în curățenia ei și permite foarte multe moduri de personalizare a dispozitivului. De pildă, am fost încântat să observă că toate cele patru OnePlus Nord includ niște șmecherii super faine în ceea ce privește controlul prin gesturi.

Review OnePlus Nord

OxygenOS nu reinventează roata la capitolul ăsta, dar îi pune mai multe spițe, și e tare de tot. Da, știm clasicele gesturi precum glisarea a trei degete pe ecran pentru capturi sau double tap fie pentru aprinderea ecranului, fie pentru pornirea camerei. Dar pe aceste OnePlus Nord, poți să te joci cu tot alfabetul și cu toate semnele, în sensul că le poți atribui aplicații diverse. Și uite câteva exemple:

 • desenează cu degetul pe ecranul oprin semnele <, > sau II ca să controlezi muzica (exact ca layout-ul tradițional)
 • desenează litera V ca să activezi camera foto
 • desenează litera S ca să înregistrezi un clip video
 • desenează litera O ca să pornești LED-ul
 • desenează litera M sau W ca să deschizi aplicația aleasă, precum un joc, browser-ul sau contactele

La asta se adaugă și update-urile frecvente și lejere, care îmbunătățesc experiența de utilizare. Nimic nu este din afara peisajului, la fel cum niciun element de prisos nu îți este vârât pe gât. Întotdeauna am căutat un telefon care să îmi facă plăcere să-l butonez, care să-mi ofere acces rapid și eficient la opțiunile, aplicațiile și serviciile necesare, toate acestea aduse laolaltă de un design și de o interfață elegante și sleek. Jos pălăria, domnii de la OnePlus! Și o voi ridica de pe jos și o voi da jos din nou, pentru că toate cele patru au ecrane la 90Hz, inclusiv cel mai ieftin din repertoriu! Poftim? Tranziții smooth și ecran impresionant chiar și la buget? Da, vă rog!

În cele ce urmează vom discuta puțin despre fiecare model: OnePlus Nord, Nord N10 5G, Nord N100 și Nord CE 5G. Pentru teste și joacă, ne-am folosit de Geekbench 5 și titluri populare precum Asphalt 9, Mortal Kombat și PUBG, la fel cum am pus pe hold orice altceva ca să vizionăm clipuri pe YouTube și filme pe Netflix, totul în numele științei!

Review OnePlus Nord

OnePlus Nord este capul familiei și un mid-range vânjos

Cred că procesorul, alături de configurația RAM+ROM și de modulul de camere spune tot. Ai un chip 5G Snapdragon 765G care în Geekbench 5 ne-a scos 1840 de puncte, iar combinația 12GB RAM + 256GB stocare pe care am testat-o este deja cu mult peste ceea ce are de oferit un telefon de mijloc.

Ai un impresionant ecran Super AMOLED HDR+, de 1080 x 2400 și 6.44 inci la o rată de refresh de 90Hz care poate fi modificată pentru conservarea bateriei. Nu este un display care face gaură în cer, dar ceea ce impresionează este fluiditatea acestuia, transpusă în animații și în tranziții. Este curat și clar, este crisp, imaginile de fundal se văd absolut încântător, cu toate că mi-aș fi dorit niște culori mai vii.

În acest arsenal ecran + procesor, jocurile nu au creat niciun fel de problemă. Nu agață, nu bate, nu troncăne, ba chiar ai și un Game Mode prestabilit atunci când vrei să dai o butoneală. Pentru conținut video, OnePlus Nord își face bine treaba, alături de un sunet clar, dar cam flat pentru gustul meu. Iar ca jack de căști… Mmmmnu, telefonul nu servește, și asta îmi arată cât de mult preț trebuie să se pună pe căști wireless…

Review OnePlus Nord

OnePlus Nord se prezintă drept un model subțirel și bine proporționat. Nu este exagerat de mare, și îmi place cum este dispus ansamblul de camere de pe spate. Senzorii sunt plasați vertical, unul sub altul, într-un soi de stripe foare finuț despre care nici n-ai spune că îndrăznește măcar să iasă în relief. Totodată, un mic artificiu se leagă de switch-ul care comutează de pe Silent pe Vibrate sau Ring. Nu mai trebuie să deschizi ecraul, pentru că este suficient să acționezi micul puton amplasat pe dreapta ramei. Îmi place și construcția per total a telefonului. Poate că spatele este puțin cam sensibil în fața amprentelor, dar mă mai îmbunează nițel acea senzație de plastic premium, pe un albastru marin puțin lucios. Nu este nuanța întunecată pe care mi-aș fi dorit-o, dar nici vorbă să fie vreun kitsch sau mai șiu eu ce.

Venind vorba de camere, setup-ul principal este alcătuit dintr-o principală de 48MP, adică un senzor Sony cu stabilizare a imaginii (big like pentru așa ceva), un ultrawide de 8MP, un depth de 5MP și un macro de 2MP, doar așa, pentru că piața abundă în macro și ultrawide. Ah,da, și un modul selfie 32MP+8MP ultrawide. Dar își fac treaba? Își fac. Și nici înregistrarea video nu este mai prejos. Ai la dispoziție 4K și 1080p la 60 de cadre pe secundă, un mic ajutor pentru rememorarea concertelor preferate.

Review OnePlus Nord

Biometricele merg brici, fie ele PIN sau senzor de amprentă care, Doamne ajută, este sub display, adică noua mea iubire atunci când verific ceea ce are de oferit un smartphone. Bateria nu este neapărat punctul forte al lui OnePlus Nord, pentru că acei 4115 mAh sunt cei mai mici din cei patru monstruleți, dar partea bună este că ai încărcare rapidă la 30W. Este păcat (oare?) și faptul că tray-ul pentru cartelele SIM nu are un slot dedicat pentru carduri de memorie, dar ai nevoie de mai mult de 256GB? Nu cred. Pentru asta există laptopuri.

Cu OnePlus Nord, producătorul a început în forță, oferind publicului un model puternic, dar surprinzător de accesibil. La un preț de pornire de aproximativ 1700 de lei, modelul face cumva în așa fel încât să se rățoiască la telefoanele mai high-end, iar cele din urmă să se simtă amenințate.

Nord N10 5G marchează intrarea modelelor budget-friendly

Poate că nu este cel mai ieftin telefon 5G, dar OnePlus Nord N10 are cu se se mândri. Tot acel ecran de 90Hz la 1080 x 2400 FHD+, cu toate că de data aceasta s-a mers pe un IPS LCD 6.49-inch. Nu este neapărat un downgrade semnificativ, dar de aici se vede că producătorul a început să mai taie din opțiunile „premium” pentru a echilibra puțin balanța.

Și pentru că au modificat nițel ecranul (care oricum își păstrează prezența impunătoare fără niciun fel de problemă), alături de un procesor mai slăbuț (Snapdragon 690 DAR 5G), dezvoltatorii au decis să compenseze printr-un sistem dual de difuzoare. Adică muzica va suna mult mai bine datorită combinației dintre speaker-ul obișnuit, cel de jos, și speaker-ul pentru apeluri. Acestea conlucrează și oferă o experiență plăcută și interesantă.

Și uite că N10 este telefonul cu acea culoare pe care o ador. Are acea nuanță închisă, o combinație foarte catchy de gri și albastru întunecat cu tente metalice. Doar că amprentele sunt mai mult decât vizibile pe spatele lucios al acestuia, la fel cum oftez încetișor la vederea senzorului de amprente montat pe spate.

Review OnePlus Nord

Nu este un impediment, nu este un capăt de lume, și sunt sigur că mulți nu vor avea nicio problemă cu asta pentru că vor aprecia ecranul de 90Hz, conectivitatea 5G și cele patru camere de pe spate, adică 64MP cu un obiectiv ultrawide de 2MP, flancat de un depth de 2MP și de 2MP de macro, pe lângă acel selfie de 16 MP, la pachet cu înregistrare 1080p la 60FPS HDR.

Mai știți că vă spuneam despre un procesor ceva mai slăbuț? Uitați că am spus asta. La cele 1794 de puncte în Geekbench 5, OnePlus Nord N10 este un mândru purtător de Snapdragon. Se apropie destul de fratele mai mare, iar diferența de punctaj nu este chiar atât de simțitoare.

Bateria este și ea mai dolofană, parcă-parcă pentru a mai acoperi din golurile aproape de nesimțit. Se iau 4300 mAh care pot fi încărcați rapid la 30W și poți spune că la 1200 de lei pentru 6GB de RAM și 128GB spațiu ai un chilipir. Pentru că OnePlus a înțeles ceea ce caută marea majoritate a populației. Un telefon fâșneț, cu camere decente și un procesor competent, poate și cu luxul unui 5G pe acolo. Iar următoarea variantă m-a dus cu gândul la ușurința nerușinată cu care absolut orice persoană poate obține un smartphone cu un minim de prestanță.

Review OnePlus Nord

OnePlus Nord N100 este cel mai ieftin telefon cu ecran la 90Hz de până acum. Nu, pe bune!

Aici voiam să ajung cu această poveste de succes. Îmi place să numesc această secțiune drept PUNCUL CULMINANT – PARTEA I. Iar această primă parte se fa concentra pe detaliile tehnice în raport cu prețul care m-a impresionat peste măsură.

OnePlus Nord N100 este… Ceva din altă lume. Și asta vrea să demonstreze și producătorul chinez, pentru că eforturile colective gravitează în jurul comercializării în masă a acestui model. Este un fel de invers al strategiei de a vinde în masă un produs (uneori) nejustificat de scump.

Da, am văzut telefoane 5G ieftine, am văzut telefoane decente puțin peste 500 de lei, dar un model cu display IPS LCD, 90Hz, cu rezoluție 720 x 1600 HD+ de 6.52” la un preț de pornire de vreo 620 de lei nu prea am mai întâlnit. Ce-i drept, nu ai camere cu caracter de telescop Hubble sau cine știe ce cărbuni puși pe foc drept RAM și stocare (64GB +4 GB), dar ai înregistrare 1080p, ai acel ecran smooth de 90Hz și, on top of that, ai ditamai bateria de 5000 mAh, ca să-ți țină de urât și în zilele de post, pentru că îl încarci repejor la 18W (nu 30W, măi, că-s 600 de lei!).

Micul procesor Snapdragon 460 a obținut un rezultat de 1214 puncte în Geekbench 5, și chiar dacă are momente foarte rare în care se vede că gâfâie, 460-ul s-a descurcat exemplar în jocurile amintite la început, chiar și când grafica lui Asphalt 9, setată la maxim, ridica un avertisment.

Review OnePlus Nord

Frumos este că are un aspect foarte asemănător cu cel al lui N10 5G. Spre satisfacția mea, aceeași nuanță se regăsește acum pe un spate mat, pe care, dacă știi să-l manevrezi cu iscusință, nu va lăsa să se observe potopul de amprente. Tot același senzor de amprente pe spate, lângă un modul de camere 13MP main +2MP macro + 2MP depth + selfie de 8MP. Mai ai o înregistrare 1080p la 30FPS cu HDR și ții în mână un telefon competent.

Iată, deci, un efort admirabil din partea producătorului. În trecut, astfel de specificații depășeau pragul de 900 de lei, dar uite că o strategie inteligentă și o alegere înțeleaptă a specificațiilor, care să contrabalanseze anumite lipsuri. Pentru pasionații de telefoane inteligente, așa ca noi, N100 nu este cireașa de pe tort, dar pot spune că este alegerea perfectă pentru orice cadou adresat oricui nu face nazuri la acest capitol.

La vreo 620 și un pic de lei, ai un ecran fluid de 90Hz, cu un procesor Snapdragon care știe ce-i aia heavylifting și esențialele într-ale biometricii și ale caracteristicilor interfeței. Chiar dacă nu vine din cutie cu cele mai recente versiuni, trecerea la actualele Android și OxygenOS se face fără probleme, ai NFC, ai acele artificii cu gesturile și literele, deci ce-ți mai poți dori de la un chilipir?

Review OnePlus Nord

OnePlus CE 5G – PARTEA A II-A – Despre telefoane și confucianism

În continuarea secțiunii anterioare, voi începe într-o notă comică această descriere a strategiei companiei. Intră în scenă OnePlus CE 5G, care urmează a fi lansat în curând, de aici și lipsa temporară a prețului. În esență, CE 5G este un Nord simplu cu mici downgrade-uri, dar upgradat la 5G.

Nu pot spune că s-au schimbat prea multe. Cele două modele sunt foarte asemănătoare, dar s-a întors jack-ul de căști! Vai, ce bucurie dacă nu ți-ai încărcat perechea wireless! Procesorul este o idee mai jos, adică un Snapdragon 750G, cu rezultate onorabile în Geekbench 5 (1817). Avem același Super Fluid AMOLED de 90Hz la rezoluție 1080 x 2400, cu o dimensiune aproape identică (6.43 inci).

Camera a primit câțiva megapixeli în plus, culminând cu o principală de 64MP și flancată de un obiectiv ultrawide de 8MP și o lentilă de adâncime de 2MP, dar de data asta cu AI și tot felul de nebunii deloc vitale. S-a păstrat o înregistrare fluidă la rezoluție 1080p cu suport HDR, iar cei 256GB + 12GB RAM cu care ne-a sosit la test iterația sunt arhisuficienți pentru aproape orice, drept dovadă și lipsa slotului de microSD de pe tray-ul cu SIM-urile.

Review OnePlus Nord

Personal, aș întinde mai degrabă mâna după Nord Întâiul, dar nici nu-mi displace acest soi de redesign intitulat Nord CE 5G. Culorile sunt asemănătoare și trebuie să admit că albastrul mat nu scoate în evidență amprentele, iar bateria de 4500 mAh cu fast charging de 30W este o binecuvântare. Jocurile rulează fără probleme, clipurile arată bine, la cum te-ai aștepta de la un ecran de 90Hz. În materie de preț, Nord și CE 5E se aseamănă considerabil, în condițiile în care cel din urmă are un preț de pornire de 300 de euro.

Și am ajuns la partea care denumește această secțiune. Mi se pare comic faptul că OnePlus a ținut morțiș să includă în pachetul acestui model o scrisoare de mulțumire care adresează totodată și filosofia echipei. Dezvoltatorul ridică o întrebare interesantă, care punctează ideea de simplitate pentru o viață mai bună. Neironic, de ce te mai interesezi de specificații dacă telefonul merge bine și ai acces sa aplicațiile preferate? Cam aceasta este tema de gândire propusă de OnePlus. Nu își trebuie un flagship ca să simți că deții un telefon puternic, la fel cum OnePlus și-a dat seama că oamenii caută din ce în ce mai des telefoane ieftine și capabile. Cui îi trebuie o rachetă pe care oricum o schimbă după doi ani? Am simțit întru totul mesajul transmis de către chinezi, practic un apel la achiziții inteligente.

Dragă prietene, În ziua de astăzi, când un telefon nou se lansează, ne întrebăm adesea – „ce specificații are?” Dar mai apoi, ne-am dat seama că ne punem întrebarea greșită. Dacă telefonul oferă o experiență fluidă și satisfăcătoare, dacă modulul de camere este puternic, dacă este vorba de calitate excepțională, și dacă totul merge așa cum trebuie… Chiar mai contează specificațiile? OnePlus

Ni se prezintă un fel de paradox, un silogism alambicat. Dacă telefonul este puternic, asta se datorează specificațiilor. Dar dacă telefonul este puternic și tu ești mulțumit de el, de ce mai contează specificațiile? Mai în glumă, mai în serios, OnePlus jonglează cu filosofii orientale, ca un mod de a spune „hei, uite, îți oferim telefonul ăsta. Nu mai fi pretențios, pentru că este ieftin și merge bine, și mai sunt un milion de unde a venit ăsta”.

OnePlus Nord este ca selecția naturală – Ceea ce nu este necesar dispare

Trăgând linie și adunând, avem de-a face cu patru dintre modelele seriei OnePlus Nord. Avem telefoane care se mulează pe diverse cerințe și nevoi. Avem telefoane cu un caracter organic, și asta vine din partea strategiei producătorului. Este un concept interesant, pe care nu-l poți înțelege pe deplin în scurt timp. Este vorba despre decizii care afectează atât cumpărătorul, cât și compania.

Review OnePlus Nord

OnePlus Nord, N10 5G, N100 și Nord CE 5G sunt un fel de verigi lipsă în evoluția tehnologiei accesibile pe piață. Sunt prețuri destul de ușor de digerat, pentru că vorbim și de specificații serioase la sub 2000 de lei, dar și de funcții utile și accesibile pe un terminal de nici 700 de lei, cum am văzut în cazul lui N100. Industria tehnologică este apexul inovației pe piața asiatică, unde producători diverși bagă pe bandă rulantă nenumărate telefoane care devin din ce în ce mai accesibile.

Este logic, este o cunoaștere dobândită de-a lungul deceniilor. În cele din urmă toate aceste mii de cuvinte trântite pe aici se rezumă doar la două enunțuri:

 • Nu complica inutil lucrurile;
 • Nu poți ajuta lumea întreagă dacă tehnologia pe care o oferi nu poate ajunge la aceștia.

Sursa zonaIT


Daca ti-a placut, distribuie acum!
Alte articole care te-ar putea interesa...
LEAVE A COMMENT

Facebook
Închide
Închide