BREAKING NEWS
  • 22:50 » Elena Rybakina este noua campioană de la Wimbledon
  • 22:50 » Brad Pitt s-a îmbrăcat în fustă la premiera filmului Bullet Train. Explicația actorului
  • 22:50 » Brad Pitt spune că nu a venit vremea să se retragă: „Nu are nimic de-a face cu pensionarea”
  • 22:50 » Gabriela Firea reacționează în „scandalul vergeturilor”, provocat de George Buhnici: „E de neiertat!”
  • 22:50 » Doi turiști au găsit o banană atât de mare încât au mâncat din ea 2 zile
Daca ti-a placut, distribuie acum!

Opt sfaturi pentru achiziționarea unei autorulote second-hand.

Autorulotele sunt printre cele mai confortabile mijloace de a călători deoarece oferă libertatea de mișcare a unui autoturism și un spațiu interior similar unui apartament de mici dimensiuni. Prețurile unor astfel de vehicule noi și bine echipate se situează între 35.000 – 60.000€, așa că o mare parte dintre clienți optează pentru varianta second-hand, obținând, în unele cazuri, dotări similare la jumătate de preț sau chiar mai ieftin.

La fel ca în situația achiziționării unui autoturism second-hand, autorulotele trebuie verificate din mai multe puncte de vedere pentru a vă asigura că veți cumpăra un vehicul în stare bună și care nu necesită intervenții/reparații costisitoare. În acest sens, am alcătuit o listă de sfaturi utile, menite să vă ghideze în cazul cumpărării unei autorulote la mâna a doua.

1. Acordați atenție infiltrațiilor și mirosurilor neplăcute

Odată cu trecerea timpului, autorulotele sunt mai predispuse uzurii, iar elementele constructive pot dezvolta microfisuri prin care se infiltrează apa. Dacă atunci când intrați în autorulotă simțiți un miros puternic de mucegai sau vânzătorul a folosit un odorizant înaintea prezentării, este posibil ca în interior să existe o problemă cu infiltrațiile.

Acest defect nu trebuie ignorat deoarece prezintă un risc crescut pentru sănătate și remedierea infiltrațiilor este o operațiune scumpă și de durată.

De asemenea, când pășiți în interior, podeaua trebuie să fie dreaptă, fără denivelări sau zgomote la apăsare. Prezența unor astfel de indicii poate însemna o infiltrație în podea, iar reparația în acest caz este foarte costisitoare deoarece va fi necesară demontarea în întregime a interiorului și recondiționarea/înlocuirea tuturor elementelor afectate.

2. Verificați istoricul autorulotei

Din cauza dimensiunilor mari și a vizibilității precare, autorulotele sunt mai predispuse evenimentelor rutiere, mai ales dacă sunt conduse de către șoferi neexperimentați sau în vârstă. Mici zgârieturi sau îndoituri superficiale pe caroserie pot fi considerate normale, însă este de bun augur să aflați cât mai multe detalii despre „trecutul” vehiculului pe care intenționați să-l achiziționați.

O modalitate facilă de a afla informații despre kilometraj, evenimente rutiere, dotări și multe altele este verificarea seriei de șasiu într-un decodor VIN (Vehicle Identification Number), precum cel oferit de către carVertical.

Dacă istoricul autorulotei pare a fi în regulă, aveți un punct de pornire bun și vă asigurați că merită să efectuați deplasarea, verificarea la fața locului și, într-un final, achiziția.

3. Asigurați-vă că toate echipamentele funcționează

Fiind un mijloc de transport relativ complex, există numeroase echipamente în dotarea unei autorulote. Acestea au scopul de a vă oferi confortul necesar pentru o staționare de lungă durată și de a vă face viața mai ușoară. Din păcate, orice dotare în plus poate prezenta anumite defecte, iar costurile reparațiilor variază în funcție de severitatea problemei.

Pentru început, verificați buna funcționare a sistemului electric de 12v și de 220v. Majoritatea echipamentelor sunt alimentate cu 12v, dar există unele utilități care folosesc circuitul de 220v. Unele dispozitive, precum frigiderul sau boilerul, pot fi alimentate cu gaz și/sau curent electric. În mod obișnuit, veți folosi aceste dotări prin intermediul alimentării cu gaz și din acest motiv este esențial ca acestea să funcționeze optim în acest regim.

O recomandare utilă este să rugați vânzătorul să pună în funcțiune frigiderul și sistemul de climatizare „pe gaz” pentru ca atunci când ajungeți la fața locului să puteți verifica buna funcționare a acestora, fără a irosi timp sau a fi presați să luați o decizie în necunoștință de cauză.

4. Efectuați o verificare a instalației de apă

Un element crucial al vieții „în rulotă” este funcționarea în parametri optimi a instalației de apă. Presiunea apei trebuie să fie satisfăcătoare atât la baie, cât și la bucătărie și duș. De asemenea, rezervorul trebuie înlocuit la timp pentru ca apa potabilă să nu fie contaminată cu impurități.

La fel de importantă este capacitatea autorulotei de a vă pune la dispoziție apa caldă. Aceasta trebuie să curgă cu presiune suficientă și să fie livrată în mod constant la temperatura reglată pe boiler.

Verificați cu atenție și starea conductelor care fac parte din circuitul apei și asigurați-vă că nu există scurgeri, robinete înțepenite sau alte defecte ce pot părea simplu de remediat dar care nu sunt rezolvate în momentul vizionării. Dacă într-adevăr defectul era ușor de remediat, vânzătorul ar fi efectuat reparația înaintea prezentării vehiculului.

5. Verificați starea suprafețelor vitrate, chederelor și îmbinărilor

Geamurile autorulotelor sunt piese scumpe, fiind un număr mic de producători și persoane capabile să efectueze o înlocuire de calitate. De exemplu, dacă dispuneți de un buget redus (<10.000 €), ar fi neeconomic să înlocuiți geamuri în valoare de 2000 €. Orice problemă însemnată a suprafețelor vitrate poate costa sume mari și ar fi indicat să investiți acei bani în echipamentele pe care vi le doriți.

Chederele geamurilor „îmbătrânesc” și, cu timpul, pot permite infiltrarea unor cantități de apă. Chiar dacă la prima vedere nu este un defect greu de remediat, este posibil ca infiltrația să se fi produs cu ceva timp în urmă și să fi provocat probleme structurale.

Compartimentarea unei autorulote este făcută după niște măsurători exacte, iar dacă observații lufturi suspecte între piesele de mobilier, între saltea și pereți sau piesele de pardoseală, va fi nevoie să întrebați vânzătorul care este motivul acestor neconcordanțe. Uneori, lufturile sunt cauzate de efectuarea unor reparații, dar alteori, ele pot indica probleme structurale, iar dacă sunt mascate cu silicon sau alți adezivi este posibil să existe defecte greu de remediat, ascunse în scopul vânzării.

6. Verificați starea mecanică

După cum indică și denumirea, autorulotele sunt în esență niște dube transformate în spații de locuit. Astfel, în momentul achiziționării unui astfel de vehicul este foarte important să verificați buna funcționare a „mașinii”. Această verificare poate fi efectuată într-un service specializat sau, după posibilități, la fața locului.

Pentru început, inspectați (de preferință pe un elevator) felul în care se prezintă șasiul. Trebuie evitate autorulotele cu rugină pronunțată, urme de accident sau scurgeri de fluide. Mai departe, inspectați starea plăcuțelor, discurilor și conductelor de frână cât și nivelul fluidelor – ulei, antigel, lichid de frână și, în cazul cutiilor de viteză automate, nivelul lichidului de transmisie.

Suspensia este predispusă uzurii din cauza greutății mari și a denivelărilor, iar aceasta trebuie să se prezinte într-o stare satisfăcătoare, în funcție de vârsta autorulotei. Efectuați, de asemenea, o diagnoză computerizată pentru a afla dacă există erori înregistrate în calculatorul mașinii și, eventual, costurile remedierii acestora. De obicei, autorulotele sunt puse în mișcare de motoare diesel găsite și pe dubele din care provin, iar acestea dezvoltă diverse probleme specifice.

Țineți cont că nu orice service are posibilitatea remedierii problemelor mecanice, în primul rând din cauza dimensiunilor mari și în al doilea rând din cauza expertizei particulare necesare lucrului la un astfel de vehicul.

7. Faceți un test-drive

Este important ca autorulota pe care o cumpărați să vă fie pe plac, indiferent de cât de confortabilă și bine dotată ar fi. Există cazuri în care clienții optează pentru o autorulotă mai veche sau mai mică deoarece se simt mai în siguranță/dețin un control mai bun la volanul acesteia. Având în vedere că acest tip de vehicul este destinat întregii familii, felul în care aceasta se comportă în mers este esențial pentru a lua decizia achiziționării.

În plus, testul de drum vă permite să descoperiți potențiale defecte greu de depistat în momentul verificării „pe loc”. Veți putea simți dacă ambreiajul este uzat sau dacă transmisia automată schimbă vitezele corect și fără smucituri. De asemenea, veți putea asculta dacă suspensia emite zgomote ce indică uzura sau dacă direcția este precisă.

8. Fiți circumspecți la „chilipiruri”

La fel ca în cazul autoturismelor second-hand, există vânzători care vor să „scape” cât mai repede de o autorulotă cu probleme, fie ele mecanice, electrice sau daune reparate neconform. Dacă v-ați decis asupra unui model anume, studiați prețul mediu la care acesta se vinde, iar dacă găsiți o ofertă tentantă sub prețul pieței, încercați să aflați cât mai multe detalii despre aceasta.

Nu este exclus ca o autorulotă să fie listată la un preț mic dintr-un motiv pertinent (de exemplu, lipsa necesității acesteia, probleme financiare, ș.a.). Totuși, de cele mai multe ori ofertele „de nerefuzat” sunt de fapt un prim indiciu că bunul vândut are anumite defecțiuni costisitor de reparat sau un istoric nu tocmai bun.

Așadar, achiziția unei autorulote second-hand presupune o bună informare în prealabil, un simț critic dezvoltat și o disponibilitate de a verifica/viziona mai multe exemplare până găsiți modelul care vi se potrivește. Cu toate acestea, autorulota este un mijloc deosebit de a vă petrece o vacanță sau de a încerca un stil de viață minimalist în confortul unei case pe roți.

Sursa g4media


Daca ti-a placut, distribuie acum!
Alte articole care te-ar putea interesa...
LEAVE A COMMENT

×

Dă-ne un like pe Facebook

Facebook
error: Continutul este protejat!
Închide
Închide