BREAKING NEWS
 • 19:25 » Lista farmaciilor care testează gratuit pentru Covid-19, publicată de Ministerul Sănătății
 • 20:44 » ALIMENTEAZĂ ȘI STAȚIA DE CARBURANȚI RST TE PREMIAZĂ
 • 21:05 » Nou record al vaccinărilor cu prima doză: Peste 91.000 de români și-au început schema de imunizare în ultimele 24 de ore
 • 20:27 » Efecte adverse vaccin. Două luni, cinci sau zece ani. La ce interval de timp trebuie să fim atenți
 • 20:07 » COMUNA RĂZVAD INTRĂ ÎN CARANTINĂ ÎNCEPÂND DE DUMINICĂ, 24 OCTOMBRIE
 • 19:42 » Maratonul vaccinării: Peste 39.000 de oameni s-au imunizat anti-Covid în ultimele două zile, în Capitală
 • 18:42 » FOTO: Accident grav în județul Iași. O persoană încarcerată după impactul dintre două autoturisme

Partidul National Liberar sarbatoreste astazi implinirea a 146 de ani de la infintarea liberlismului in Romania!

Partidul Național Liberal (PNL) este unul din principalele partide din România și totodată cea mai veche formațiune politică din țară. A fost înființat sub acest nume la 24 mai 1875. Din cele 87 de guverne ale României, 30 au fost conduse de premieri liberali.
De numele și istoria Partidului Național Liberal se leagă cele mai importante evenimente din istoria modernă a României: instaurarea monarhiei constituționale (1866), obținerea independenței de stat (1877), ridicarea României la rang de regat (1881), Războiul de întregire a neamului și crearea României Mari (1918), adoptarea Constituției din 1923, și relansarea economică după criza din 1929–1933. În toată această perioadă, liberalismul a devenit fundamentul ideologic pe care s-a construit România modernă.
Se împlinesc 146 de ani de la înființarea oficială a Partidului Naţional Liberal şi mi se pare de bun augur să amintesc, românilor şi României, că bazele României moderne au fost aşezate de către personalităţile marcante ale liberalismului românesc. Ion C. Brătianu, , Mihail Kogălniceanu , A.G. Golescu, Prim Miniştrii ai României şi oameni de vază ai societăţii româneşti de la acea vreme.
Ideologia liberală şi cea mai veche gândire politică din România cuprinde un set de valori şi concepte care au demonstrat că au trecut testul timpului, ele fiind deosebit de importante şi astăzi, într-o societate sănătoasă ce tinde spre dezvoltare.
Sistemul democratic, statul de drept şi separaţia puterilor în stat sunt pilonii de baza ai oricărei societăţi moderne şi sănătoase, de aceea noi, membrii Partidului Naţional Liberal considerăm că nimeni nu este mai presus de lege iar puterea unui popor stă în participatiunea activă a fiecarui cetăţean la exerciţiul democratic şi anume, votul. Liberalismul are la baza nucleul individului, recunoscând astfel faptul că indivizii se nasc cu trăsături şi caracteristici diferite, însă toţi sunt egali în faţa legii şi a societăţii.
Individul, libertatea, drepturile şi libertăţile individuale sunt credem noi, abecedarul oricărei democraţii stabile. De aceea noi consideram că orice individ trebuie să aibă şanse egale de a se dezvoltă în societate, punând preţ pe un sistem de educaţie coerent şi adaptat nevoilor societăţii moderne spre care ne îndreptăm. Libertatea este valoarea cea mai de preţ a oricărui individ. Ideologia liberală plasează în centrul său preocuparea pentru garantarea şi respectarea drepturilor şi libertăţilor individuale. Libertatea de exprimare este în acest sens una dintre valorile cele mai importante într-o democraţie, alături de dreptul fiecărui individ la fericire şi prosperitate.
Proprietatea privată, retragerea statului din economie şi dreptul la un sistem competitiv ar trebui să reprezinte motorul României moderne. Din punct de vedere economic, liberalismul pledează pentru limitarea implicării statului în economie, considerând că acesta nu trebuie să intervină în mecanismele pieţei, ci doar să asigure cadrul legal pentru desfăşurarea unei competiţii libere şi corecte. Susţinem cu tărie că iniţiative, precum spiritul întreprinzător şi antreprenoriatul ne pot scoate din binecunoscută paradigmă a celor ce ne-au inoculat faptul că românii sunt un popor care aşteaptă să vină să le dea statul, sintagma total eronată şi susţinută de istoria României moderne.
sursa facebook
Daca ti-a placut, distribuie acum!
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Alte articole care te-ar putea interesa...
LEAVE A COMMENT

×

Dă-ne un like pe Facebook

Facebook
error: Continutul este protejat!
Închide
Închide