TRENDING
  • 9:41 » TOMAC
  • 21:00 » Accident rutier în Pădurea Priseaca. O persoană a fost dusă la spital.
  • 20:59 » Horoscop 22 martie 2023. Succes în afaceri pentru unele zodii.
  • 20:57 » Vremea 22 martie 2023: Se răcește în toată țara.
  • 20:56 » Fără păcănele la parterul blocurilor şi în localităţile mici. “Statul nu mai poate fi doar un martor la toată tragedia asta”.
Daca ti-a placut, distribuie acum!

De când a început sezonul virozelor, vânzările de pastile de supt pentru gât au explodat. O asociaţie de protecţie a consumatorilor a analizat toate aceste drajeuri de pe piaţă şi a constatat că aproape toate conţin E-uri şi cantităţi mari de zahăr. Aşa se face că mulţi ajung să ia pastilele ca “pe bomboane”.

Pastilele de supt conţin până la 6 E-uri, iar pe aproape 70% din etichete nu este menţionată cantitatea de zahăr, conform unui studiu realizat de InfoCons pe 31 de produse.

Sorin Mierlea, președinte InfoCons“Tot zahărul, toţi aditivii, coloranţii sunt adjuvanţi pentru a da: culoare, textură, gust, să fie dulce, să nu fie amar. Discutăm despre cumulul lor. Orice produs, într-o cantitate e medicament, în alta cantitate e aliment şi în alta e otravă. Găsim 6 e-uri într-un astfel de produs, 7 e-uri într-o pâine, 6-7 e-uri într-o margarină, 11-12 e-uri într-un salam şi la sfârşitul zilei ne trezim cu 100 de e-uri.”

În plus, în urma testelor, s-a constatat că o singură pastilă poate conţine chiar şi 1,5 grame de zahăr. Şi asta în condiţiile în care cantitatea zilnică recomandată de OMS este de 25g. Luate fără îndrumarea medicului, pacienţii care suferă de diabet ar putea avea probleme.

Specialiștii ne sfătuiesc să nu apelăm la automedicație

Şerban Damian, nutriţionist: “Trebuie să ştim că orice gram de zahăr aducem în corp se adaugă alimentaţiei noastre care deja conţine o cantitate de zaharuri, mai ales zaharuri simple. Trebuie să avem grijă să nu mâncăm pastilele pentru gât ca pe bomboane, ci în dozele prescrise şi doar când avem nevoie.”

Cu atât mai greu căci pastilele se iau de la farmacie fără prescripţie medicală. Oamenii recunosc că nu prea se gândesc la ce conţin aceste drajeuri, ci la efectul lor

“Ca să creeze acceptarea lor şi folosirea lor cât mai des, probabil că fiind mai gustoase şi mai aromate, fără să ne punem întrebări de unde vin aromele şi zahărul, poate fi interesant.”

“Cred că e bine să nu îşi iei preventiv pentru că dacă ţi le iei, e ca şi cum atragi un gând.”

Recomandarea specialiştilor este ca înainte de a lua orice tip de pastilă, să citiţi eticheta şi prospectul. În plus, dacă le aveţi în casă de câteva luni, ar fi bine să aruncaţi o privire şi pe termenul de expirare.

sursa: observatornews.ro


Daca ti-a placut, distribuie acum!
Alte articole care te-ar putea interesa...
LEAVE A COMMENT

Facebook
Închide
Închide