TRENDING
  • 18:27 » Cinci zile de sărbătoare pentru dâmbovițeni! Încep Zilele Județului Dâmbovița! Ce activități și evenimente sunt programate, astăzi, 31 mai
  • 18:27 » Bărbat cercetat de polițiști după ce a comercializat vopsea contrafăcută, sub brandul unui producător din Târgoviște
  • 18:26 » Nereguli grave în mai multe depozite de fructe și legume din județul Dâmbovița! Inspectorii ANSVSA au dat amenzi drastice
  • 18:25 » Pericol public! Taximetrist din Dâmbovița, prins beat și fără centură de siguranță în trafic
  • 18:25 » Un copil de 12 ani a murit după ce a fost lovit de o betonieră, în localitatea Ștefan cel Mare din Vaslui
Daca ti-a placut, distribuie acum!

„Bă, ej nebun?” Avem obiectiv strategic enunțat de liderii actualei coaliții „CiuColacu”, acela al promovării „PATRIOTISMULUI ECONOMIC”, adicătelea de sprijinire a capitalului românesc, cumulat cu o întărire a clasei de mijloc.

Acum au descoperit cei doi monsieuri că trebuie sprijiniți angajatorii celor aproximativ 3,5 milioane de persoane ce își desfășoară activitatea în societăți private, în timp ce 1,3 milioane sunt bugetari și vreo 5 milioane pensionari. Mergând tot pe aproximări, avem un raport de ½ între persoanele care aduc plusvaloare prin activitatea lor și cei care beneficiază în urma activității lor. Să spunem că mulți funcționari au salarii de nababi, mai mari chiar și decât cele a CEO-urilor unor corporații din țară cum e cazul celor șefilor de la ASF, că tot se vorbește mult de acești „profesioniști”?

Deci, domnule „premier/general”, le zici frumos despre „patriotism economic” dar explică-le asta și funcționarilor publici din subordinea ta să nu mai pună „tălpi” celor din privat. Și hai să dau un exemplu chiar din zona pe care ar trebui s-o cunoașteți foarte bine și care este extrem de actuală în actualul context geopolitic și militar: industria națională de apărare.

Sub înțeleapta dumneavoastră guvernare (?) și probabil îndrumare (??), ați girat în Parlament modificări ale Legii 232/2016 privind industria națională de apărare, printr-o lege care a fost atât de importantă încât a trecut de Camera Deputaților prin „adoptare tacită”. Pentru cei care nu știu, „adoptarea tacită” este acea chestie în care parlamentarii nu fac nimic cu proiectul de lege, îl lasă la învechit prin sertarele comisiei de resort și ca să nu se împută, acesta se duce la camera decizională așa cum a venit. Să spun că șeful Comisiei de Apărare din Camera Deputaților e unul Leoreanu, penelist de-al vostru. Și s-a dus proiectul la comisia unui alt penelist, pardon, penelistă,  șefă a Comisiei de Apărare din Senat, doamna Nicoleta Pauliuc (sunt gentleman, vorbesc frumos când mă refer la o doamnă). Dumneaei e destul de cunoscută pentru că a inițiat o lege foarte bună pentru îngrijirea bolnavilor de cancer. Dar… Da, există un mare „dar” și nu mă refer la „cadou”. Mimând democrația, „dumneaei” (v-am zis că sunt gentleman, chiar și cu cine nu merită) a invitat reprezentanți economici, inclusiv privați pentru consultări. I-a servit cu cafea, apă, i-a lăsat să vorbească. Dar de ascultat nici vorbă. Practic, nici nu a luat în seamă observațiile lor legitime, băgând legea la vot aproape așa cum a primit-o. A schimbat pe ici pe colea câte un cuvânt, a mutat vreo două virgule și gata legea. Dar, dacă este citită și înțeleasă cum trebuie de o persoană care are cunoștințe din domeniu, se observă că modificările au introdus un „cancer” (asocierea nu e chiar întâmplătoare) în industria privată de apărare. Că de aia de stat, plină de sinecuri pentru clientela de partid(e) și de comisiuoane prietenilor (știți faza cu măștile de la ROMARM) nu se ating deloc. Practic, sunt blocate orice investiții private în această ramură economică, împiedicâd orice dezvoltare sustenabilă a acestora. Doar cele de stat trebuie să reziste, că de acolo revine para-ndărătul. Așa se promovează liberalismul economic într-o ramură economică în care sunt doar 70 de firme cu capacități de producție în industria de apărare, din care peste o treime sunt de stat. Spre comparație, vă spun că în Bulgaria sunt aproape 1100 (da, o mie și o sută) de firme, iar în Ungaria sunt cam 900 (nouă sute). În ambele țări „vecine și prietene”, ponderea firmelor cu acționariat de stat, nu neapărat majoritar este de puțin peste 5%. Bă, ej nebun? Două state considerate de mulți cam „iliberale” au un liberalism pronunțat în industria de apărare. Totul a fost posibil prin promovarea și susținerea investițiilor private.

Hai să vă explic ce se va întâmpla și cum se vor bloca investițiile la noi. În acest domeniu, orice investiție majoră, nu alea în „ace, brice și …” se realizează în aproximativ 3 ani și se recuperează în cel puțin 7-8 ani, dacă nu chiar vreo 12. Asta după ce primești avizele și acreditările necesare. Băi, frate, ca să vezi, după ce ai obținut autorizațiile (cu chiu cu vai), după 3 (trei) ani trebuie să le  obții din nou!!! Și, atenție, nu e vorba de „reautorizare”, ci de o autorizație „de la început”. Păi cum, trăi-v-ar neamul, fac o investiție ce durează 3 ani și când să încep treaba, hop!, trebuie să obții autorizația din nou. Care, depinde în multe cazuri de măria-sa funcționarul. Mai ales de la Interne. Se trezește vreun „Bodișor” (de la Bode, adică) de la logistica MAI birou să zică „nu” și gata, ți-a „făcut” (înțelegeți ce vreau să spun) investiția.

Curat patriotism economic, coane CiucăLae!

Și hai să vă mai spun una, care reflectă viitorul industriei private de apărare: din firmele private care aveau până în prezent autorizații de funcționare în domeniu, nici 25% nu și-au mai depus cererile de autorizație conform noii legi. Și-au băgat picioarele și trec pe produs „ace, brice și …”.

Că doar cuvântul pe care-l puneți în locul punctelor le oferă statul!


Daca ti-a placut, distribuie acum!
Alte articole care te-ar putea interesa...
LEAVE A COMMENT

Facebook
Închide
Închide