TRENDING
  • 16:31 » Haos în 18 spitale după un atac cibernetic de tip ransomware. MS: Sistemul e nefuncțional. Măsuri de prevenție pentru celelalte spitale
  • 16:29 » Atac la granița României, locuitorii din Tulcea și Galați au primit mesaje RO-Alert. Trei răniți în exploziile din Ismail. Reacția MApN
  • 22:34 » Ministerul Educației a virat banii pentru bursele elevilor pe lunile septembrie și octombrie
  • 22:27 » Un bărbat din Satu Mare a aflat că are BMW când a mers să plătească impozitele
  • 22:18 » Un băiat din Sibiu, în vârstă de 12 ani, este căutat de Poliție, după ce a plecat în urmă cu o zi de acasă
Daca ti-a placut, distribuie acum!

Peste 3 milioane de concedii medicale au fost acordate în anul 2020

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Adrian Gheorghe, a declarat joi că în 2020 au fost acordate 3,2 milioane de certificate medicale, o cifră în creştere începând cu 2017, aproape jumătate dintre concediile medicale fiind pentru maxim 10 zile.

„Vorbim la nivelul anului 2020 de aproximativ 3,2 milioane de certificate de concediu medical acordate. Comparativ, în anul 2017 vorbeam de 2,8 milioane de certificate de concedii medicale, cu o creştere relativ liniară de la 2017 la 2020. (…)

Din datele pe care le deţinem, aproximativ jumătate dintre aceste certificate de concediu medical se acordă pentru perioade cuprinse între 5 şi 10 zile. Aproximativ 20-25% dintre certificate se acordă pentru perioade de mai mult de zece zile.

Soldul se ridică la aproximativ 2,5 miliarde de lei

Referitor la plăţi, soldul la 31 decembrie 2020 – concedii medicale procesate, dar neplătite încă – se ridica la aproximativ 2,5 miliarde de lei. (…) La finalul lunii iunie 2021, soldul era de 2,8 miliarde de lei, cu 300 de milioane mai mare decât cu şase luni în urmă, în condiţiile în care s-au făcut plăţi în primul semestru de 2,1 miliarde de lei.

Practic, în şase luni s-a plătit aproape 80% din tot soldul anului anterior, dar s-au acumulat plăţi de efectuat într-un ritm cel puţin comparabil”, a spus Adrian Gheorghe.

Potrivit acestuia, toate casele de asigurări de sănătate au depus eforturi foarte mari din punct de vedere al resursei umane şi analitic pentru a procesa cât mai mult şi a subliniat că CNAS a făcut un efort bugetar mare pentru acest an pentru plata indemnizaţiilor de concediu medical.

Banii se alocă foarte repede

„Cred că din punct de vedere al procesării stăm mult mai bine decât stăteam cu un an, mai mult de un an în urmă. (…) Banii se alocă foarte repede, însă există şi o etapă intermediară de corespondenţă între casele de asigurări de sănătate şi angajator privind clarificări, documente lipsă şi aşa mai departe din dosarele înscrise şi acestea durează şi ele. (…)

Casa Naţională a făcut un efort bugetar mare pentru acest an. Practic, de a aloca fondurile aprobate prin Legea bugetului pentru plata indemnizaţiilor de concediu medical, de a le aloca de o aşa natură astfel încât să efectuăm cât mai multe plăţi în prima parte a anului, tocmai pentru a acoperi cât mai mult din soldul acumulat mai ales în anul 2020, dar şi în 2019.

Banii au fost alocaţi, însă trebuie parcurse toate etapele legale pentru ca plăţile să fie efectuate”, a explicat Adrian Gheorghe.

Trebuie asigurat accesul pacienţilor care au nevoie de concediu medical

Preşedintele Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie, Raluca Zoiţanu, a subliniat că trebuie asigurat accesul pacienţilor care au nevoie de concediu medical.

„Trebuie să asigurăm accesul salariaţilor care au nevoie de concediu medical, să nu le punem piedici absurde.

Pentru primele aproape două săptămâni de când avem legislaţie în vigoare, pot să spun că nu am avut mari probleme, pentru că ceea ce am observat eu în practica mea în România a fost că salariaţii în general se tem să îşi ia concediu medical, mare parte dintre ei gândindu-se să nu aibă probleme la locul de muncă”, a afirmat medicul.

AGERPRES

Sursa: Romania24


Daca ti-a placut, distribuie acum!
Alte articole care te-ar putea interesa...
LEAVE A COMMENT

Facebook
Închide
Închide