BREAKING NEWS
  • 3:47 » STUDIU | Ce diferenţă face booster-ul anti-COVID în privinţa imunităţii?
  • 3:26 » Polițiști în concurs. Vor dona premiile pentru ajutorarea unui coleg
  • 1:35 » Desecretizarea informațiilor despre vaccinul Pfizer-BioNTech ar putea dura până la 55 de ani
  • 1:17 » Cercetătorii au dezvoltat medicamentul pentru diabetul de tip 1, care ar putea înlocui injecţia
  • 0:49 » Franța și Italia au semnat un tratat bilateral de cooperare aprofundată
Daca ti-a placut, distribuie acum!

Premieră în Europa: Femeile au devenit majoritare în noul Parlament islandez

Femeile vor fi majoritare în noul parlament islandez, o premieră în Europa, potrivit rezultatelor finale ale alegerilor parlamentare, publicate duminică.

Dintre cele 63 de locuri din Althingi, 33 vor fi deţinute de femei, adică 52,3%, conform proiecţiilor bazate pe rezultatele finale ale votului de sâmbătă, scrie AFP, citat de Agerpres.

Potrivit unor date compilate de Banca Mondială, nicio ţară din Europa nu a depăşit vreodată bariera simbolică de 50%, Suedia ocupând până acum primul loc, cu 47% de femei deputat.

În timp ce mai multe partide stabilesc ele însele un procent minim de femei printre candidaţii lor, nu există nicio lege care să impună o cotă de femei în parlamentul islandez, potrivit organizaţiei pentru democraţie International Idea.

Potrivit Uniunii Parlamentare Internaţionale, alte cinci ţări din lume au în prezent cel puţin jumătate dintre parlamentari femei: Rwanda (61%), Cuba (53%), Nicaragua (51%), precum şi Mexic şi Emiratele Arabe Unite (50%).

Islanda, în mod regulat în prima linie a problemelor femeilor

În octombrie 1975, ţara a fost scena unei greve fără precedent a femeilor care cereau salarii mai bune şi mai multă libertate.

Ţara, care are astăzi o populaţie de 370.000 de locuitori, a fost, de asemenea, prima care a ales în mod democratic o femeie şef de stat în 1980. Mai recent, în 2018, a pus în aplicare o lege avangardistă privind egalitatea salarială, iar de 12 ani se află în fruntea clasamentului privind egalitatea de gen al Forumului Economic Mondial.

Cu 37 de mandate din 63, majoritatea alianţei de stânga-dreapta, aflată la putere în ultimii patru ani, a ieşit consolidată din alegerile legislative de sâmbătă. Totuşi, Mişcarea Stânga-Verde a premierului Katrin Jakobsdottir a pierdut teren şi a ieşit pe o poziţie fragilă, cu opt mandate.

Cei doi aliaţi ai săi de dreapta se află într-o poziţie puternică, existând posibilitatea, pe hârtie, de a forma o coaliţie diferită cu alte partide decât cel al premierului.

Sursa: Digi24


Daca ti-a placut, distribuie acum!
Alte articole care te-ar putea interesa...
LEAVE A COMMENT

×

Dă-ne un like pe Facebook

Facebook
error: Continutul este protejat!
Închide
Închide