TRENDING
  • 12:33 » Avarie majoră la CET București Vest și CET Grozăvești. Mii de blocuri din Capitală au rămas fără apă caldă
  • 12:31 » Un bărbat a plătit 13.000 de euro pe un utilaj pe care nu l-a mai primit. “Chilipirul” era de fapt o escrocherie anchetată în Germania
  • 12:28 » Directorul Poştei, anunț despre plata pensiilor. „Dacă primim banii vineri, le ducem mai repede”
  • 11:52 » Accident grav în București. Un tramvai a lovit o ambulanță care ducea un pacient la spital
  • 11:49 » O femeie din Arad a fost prinsă în flagrant în timp ce lua 5.000 de euro mită de la o altă femeie, pentru a-i elibera soțul din arest
Daca ti-a placut, distribuie acum!

Talibanii au intrat duminică în capitala Kabul, ultimul oraș important care rămăsese sub controlul forțelor guvernamentale afgane. Evenimentele se desfășoară cu repeziciune, iar informațiile sunt greu de verificat. Președintele țării a părăsit Kabulul, potrivit mai multor oficiali.

ACTUALIZARE 21.02 Talibanii sunt pe punctul de a anunța că au luat controlul asupra țării, care se va numi Emiratul Islamic al Afganistanului, scrie The Guardian, preluând relatările Press Association, care citează un oficial taliban.

Declarația ar urma să fie făcută de la palatul prezidențial din Kabul, care a intrat în mâinile talibanilor, după plecarea președintelui Ashraf Ghani, mai scrie Guardian.

ACTUALIZARE 19.30 Un ONG care administrează un spital în Kabul a anunțat pe Twitter că a primit peste 40 de răniți în lupte care au avut loc la periferiile Kabulului, scriu BBC și The Guardian.

Potrivit unor surse din cadrul personalului ambasadei SUA, și la aeroport se trag focuri de armă. Ambasada și-a instruit cetățenii să se adăpostească oriunde pot și să aștepte.

Situația de securitate la Kabul “se schimbă repede”, inclusiv la aeroport, potrivit Reuters, preluată de Guardian.

Atât BBC, cât și Guardian, scriu că palatul prezidențial de la Kabul este sub controlul talibanilor, citând doi comandanți talibani. Cele două publicații nu au putut verifica informația la guvernul afgan.

Mai multe publicații relatează că steagul american a fost coborât de pe ambasada SUA de la Kabul. Ambasadorul și drapelul se află la aeroport acum, potrivit Guardian.

ACTUALIZARE 18.45 Doi oficiali talibani au declarat duminică pentru Reuters că nu va exista un guvern de tranziție în Afganistan și că insurgenții se așteaptă la o cedare completă a puterii de către guvernul de la Kabul.

Pe de altă parte, BBC scrie că talibanii le-au ordonat luptătorilor insurgenți să intre în anumite zone din Kabul, pentru a preveni furturile și jafurile, potrivit purtătorului lor de cuvânt, Zabihullah Mujahid, citat de postul Tolo TV. Deoarece forțele guvernamentale au părăsit orașul, talibanii vor preveni haosul și jafurile, a mai spus el.

BBC nu a putut verifica independent informația. Însă aceeași informație este publicată și de The Guardian, Al Jazeera și Al Arabiya.

ACTUALIZARE 17.18 Președintele Asharf Ghani a părăsit Afganistanul, informează Reuters și BBC, citând oficiali de la Kabul.

Potrivit Reuters, Ghani a plecat spre Tadjikistan.

BBC scrie că și vicepreședintele Amrullah Saleh ar fi părăsit țara.

ACTUALIZARE 17.05 Secretarul american de stat Antony Blinken a recunoscut că talibanii au avansat “mai repede decât am anticipat”, dar a apărat decizia SUA de a se retrage din Afganistan.

“Ideea că status quo-ul s-ar fi păstrat prin rămânerea trupelor noastre acolo este pur și simplu greșită”, a declarat Antony Blinken duminică pentru CNN. El a spus că cel mai important lucru este scoaterea în siguranță a cetățenilor americani din Afganistan.

“Nu le-am cerut nimic talibanilor. Le-am spus că dacă se amestecă în operațiunea noastră de retragere a personalului vom avea un răspuns scurt și decisiv”, a mai arătat Blinken.

Potrivit CNN, reprezentantul SUA în Afganistan, Zalmay Khalilizad, le-a cerut talibanilor să nu intre în Kabul până când cetățenii americani nu părăsesc Kabulul.

ACTUALIZARE 16.40 Talibanii se aşteaptă la o tranziţie “paşnică” a puterii “în următoarele zile”, a declarat Suhail Shaheen, unul dintre purtătorii de cuvânt ai insurgenţilor, în timp ce trupele lor su încercuit capitala afgană, întâmpinând puţină rezistenţă.

Suhail Shaheen a afirmat că gruparea militantă islamistă va proteja drepturile femeilor, precum şi libertăţile angajaţilor din mass-media şi pe diplomaţi.

“Asigurăm locuitorii, în special în oraşul Kabul, că proprietăţile lor, vieţile lor sunt în siguranţă”, a spus duminică purtătorul de cuvânt citat într-un interviu acordat BBC, potrivit Agerpres.

“Conducerea noastră a ordonat forţelor noastre să rămână la porţile Kabulului, să nu intre în oraş”, a adăugat el.

“Ne aşteptăm la un transfer paşnic al puterii”, a spus el, adăugând că talibanii se aşteaptă ca aceasta să aibă loc în câteva zile.

ACTUALIZARE 15.10 Preşedintele Afganistanului, Ashraf Ghani, le-a cerut duminică forţelor de securitate să garanteze “securitatea tuturor cetăţenilor” menţinând ordinea publică în Kabul, în timp ce talibanii sunt pe punctul de a prelua puterea.

“Am ordonat forţelor de securitate să garanteze securitatea tuturor cetăţenilor. Este responsabilitatea noastră şi ne-o vom asuma în cea mai bună manieră posibil. Oricine se gândeşte să creeze haos sau să jefuiască va fi tratat cu forţă”, a declarat şeful statului afgan într-un mesaj video trimis presei, scrie Agerpres, preluând AFP.

Postul local Tolo News, citat de Kyodo, a relatat că Ghani şi liderii politici au convenit sâmbătă să desemneze o delegaţie care să negocieze cu talibanii paşii următori în procesul de tranziţie a puterii.

Acelaşi canal TV a informat că duminică fostul preşedinte Hamid Karzai s-a întâlnit cu şeful Consiliului Suprem pentru Reconcilere Naţională, Abdullah Abdullah, pentru a discuta despre trimiterea unei delegaţii în Qatar pentru negocieri cu talibanii.

Începând de săptămâna trecută, insurgenţii talibani au preluat controlul asupra unor oraşe afgane importante, precum Kandahar, Herat şi Lashkar Gah, în cele mai multe cazuri fără a întâmpina rezistenţă.

ACTUALIZARE 14.53 Străzile din Kabul sunt blocate de mii de mașini prinse în ambuteiaje. Locuitorii orașului sunt speriați și nu știu ce să facă, instituțiile sunt închise, paza pe străzi lipsește.

ACTUALIZARE 14.10 Papa Francisc a făcut duminică apel la dialog pentru încheierea conflictului din Afganistan, pentru ca oamenii să poată trăi în pace.

“Mă alătur îngrijorărilor unanime privind situația din Afganistan. Rugați-vă alături de mine pentru pace, pentru ca vocea armelor să tacă și să fie găsită o soluție la masa dialogului”, le-a spus el duminică credincșioșilor și turiștilor din Piața Sf. Petru de la Vatican, potrivit Reuters.

“Numai în acest fel poporul martirizat – bărbați, femei, bătrâni, copii – se poate întoarce acasă și trăi în siguranță și respect reciproc”, a mai transmis suveranul pontif.

Sursa: G4 Media


Daca ti-a placut, distribuie acum!
Alte articole care te-ar putea interesa...
LEAVE A COMMENT

Facebook
Închide
Închide