Corneliu Ștefan a împlinit astăzi un an de când a depus jurământul în fața dâmbovițenilor, constituind (alături de consilierii județeni) ceea ce cunoaștem la momentul actual a fi Consiliul Județean Dâmbovița. În cadrul unei conferințe de presă, acesta a prezentat raportul de activitate.
„Este un gest de bun simț față de dâmbovițeni – de a veni în fața lor cu un raport de activitate la finalul primului an ca președinte al Consiliului Județean Dâmbovița. Vin în fața dâmbovițenilor cu proiectele pe care le-am promis. Sunt proiecte pentru ei și județul Dâmbovița!”, a declarat acesta.
Cu un program de dezvoltare pe 10 axe, care are la bază nevoile județului, echipa CJD a pornit drumul prin a prelua toate proiectele trecute, dar îndreptându-și atenția către punerea bazelor unor proiecte inovative și crearea unei moșteniri administrative.
Numindu-l “cel mai mare proiect de infrastructură rutieră județeană din sudul României, finanțat din fonduri europene”, a cuprins DJ 720, DJ 720B, DJ 711, DJ 101B pe traseul limită județ Prahova – Moreni – Gura Ocniței – Răzvad – Ulmi – Târgoviște – Comișani – Bucșani – Băleni – Dobra – Finta – Bilciurești – Cojasca – Cornești – Butimanu – Niculești – limită județul Ilfov. Valoarea totală a investiției a fost de 212.845.189,34 lei. Au fost vizate și drumuri de legătură pentru creșterea accesibilității în zone urbane, drumuri comunale și drumuri locale.
În urma pagubelor create pe DJ 714 de o furtună violentă în luna iulie, CJD a reușit să efectueze toate reparațiile necesare, din resurse proprii.
Tot pe partea de infrastructură, sute de km de rețele noi de apă, dar și sute de km de rețele de canalizare au fost asigurate în peste 52 de localități. “Dezvoltarea infrastructurii de apă și apă uzată în județul Dâmbovița” este un proiect la care am reușit, în mai puțin de un an, deblocarea acestuia, un proiect foarte important pentru Dâmbovița, în valoare de 2.225.573.245,96 lei sau 449.874.319 euro! Vorbim de sute de km de rețele noi de apă, dar și de sute de km de rețele de canalizare în 52 de localități dâmbovițene. Proiectul prevede, de asemenea, și realizarea unui dispecerat regional SCADA și a 18 dispecerate locale. Beneficiarii acestui proiect sunt peste 250.000 de dâmbovițeni.”
În urma dezbaterii din septembrie, au avut loc dotări importante pentru Spitalul Județean de Urgență Târgoviște, Spitalul Municipal Moreni și Unitatea de Primiri Urgențe Titu. Ansambluri modulare de containere încălzite au fost montate la cele trei spitale și au fost aduse 70 de paturi la Spitalul Județean de Urgență Târgoviște.
De asemenea, Spitalul Județean de Urgență Târgoviște a trecut și prin reabilitarea, modernizarea și extinderea Unității de Primiri Urgențe, Secția de Cardiologie și Ambulatoriul de Specialitate. În plus, 12 noi medici s-au alăturat spitalului – 10 medici specialiști, 1 medic primar și 1 farmacist. Președintele CJD numește asta “o adevărată performanță”, adăugând “cea mai importantă resursă despre care putem vorbi la capitolul sănătate este resursa umană”.
De la 1 ianuarie 2022, un proiect care ne aduce mai aproape de un stil de viață sustenabil va face cunoștință cu Dâmbovița. Proiectul este despre colectarea selectivă și presupune distribuirea a 156.227 pubele, 5.241 containere, recipienți metalici și saci rezistenți (în număr total) în fiecare locuință și fiecare cartier din județ.
Se vor folosi peste 120 de utilaje pentru asigurarea colectării selective a deșeurilor și transportul separat al acestora, dotate cu sisteme de monitorizare și cântărire. “Colectarea selectivă a deșeurilor devine de astăzi un efort comun, al tuturor dâmbovițenilor”.
Colectarea selectivă impune ca punctele de precolectare din mediul urban și rural, zona de blocuri, să fie dotate cu recipienți pe culori:
Pentru zone de case, atât în mediul urban, cât și în cel rural, fiecare gospodărie va primi:
Deșeurile reciclabile vor fi preluate, individual, din “poartă în poartă”, cu o frecvență de colectare de două ori pe lună. Deșeurile vor fi ridicate în zona de blocuri, în mediul urban, zilnic, iar în mediul rural, o dată pe săptămână.
Prin Programul Județean de Dezvoltare Locală, un program descris a fi foarte competitiv, au fost aprobate solicitările a 41 de primării de peste 58.000.000 lei. În cadrul acestuia se vor realiza investiții care se adresează nevoilor comunităților locale solicitante și vizează proiecte de reabilitare, modernizare și întreținere de drumuri, construcția de baze sportive și amenajarea de terenuri de sport, construirea de dispensare medicale, amenajarea de sisteme de colectare a apei pluviale, alimentare cu apă și canalizare, construirea de poduri, reabilitarea de centre civice și revitalizarea cinematografelor. Valoarea totală a investiției aferente celor 61 de obiective aprobate în cadrul PJDL este de 135.300.629,02 lei, din care contribuția CJD este de 58.217.023,58 lei, iar 77.083.605,44 lei – partea de cofinanțare a consiliilor locale.
CJD a deschis porțile și pentru tinerii care doresc să fie implicați activ în județul nostru prin intermediul unui program de internship, din care au oportunitatea de a învăța și a lua contact cu provocările din administrația publică.
La sfârșitul lunii mai, Corneliu Ștefan a vizitat grădinița construită cu fondurile CJD în comuna Ruseștii Noi din raionul Ialoveni din Republica Moldova. Ulterior vizitei, 100 de copii din Republica Moldova, raionul Ialoveni, au petrecut o parte din vacanța de vară în tabăra “Căprioara” a CJD. Aceștia au făcut drumeții, au vizitat obiective turistice din Munții Bucegi și obiectivele turistice dâmbovițene.
La începutul anului, a fost lansată aplicația mobilă a Consiliului Județean Dâmbovița. Aceasta poate fi descărcată de pe Google Play și Apple Store. Aplicația permite trimiterea de sesizări referitoare la diferite probleme care țin de administrația județului, dar are și secțiuni unde sunt afișate informații publice, legate de activitatea Consiliului. Pe aplicație mai apar și obiective turistice, evenimente din județul nostru (lansări de carte, concerte, piese de teatru, expoziții de artă, etc.). Scopul acesteia a fost de a crea o transparență între instituție și cetățean.
În domeniul turismului, președintele Corneliu Ștefan a amintit despre două dintre cele mai importante proiecte, respectiv Stațiunea turistică de interes național Peștera – Padina și Telegondola urbană pe traseul Curtea Domnească – Mănăstirea Dealu: „Încă de anul trecut, am semnat ordinul de începere pentru elaborarea documentației Masterplan privind amenajarea stațiunii Peștera – Padina. Luna trecută, am susținut în ședința Consiliului Științițic al Parcului Natural Bucegi atât Planul de Urbanism Zonal al Stațiunii Peștera-Padina, cât și proiectul Pârtiei Cocora.
Am punctat faptul că turismul dâmbovițean trebuie să se dezvolte, așa cum de altfel se întâmplă în județele vecine care au diverse facilități pe teritoriului parcului.
În ceea ce privește proiectul Telegondola urbană pe traseul Curtea Domnească – Mănăstirea Dealu, punem în valoare două dintre cele mai importante monumente istorice naționale: Curtea Domnească din Târgoviște și Mănăstirea Dealu. Dezvoltarea acestui tip de atracție turistică va fi un adevărat motor de dezvoltare a zonei din apropierea Mănăstirii Dealu”.
Pe această parte, în a doua jumătate a lunii octombrie, CJD a semnat contractul de proiectare tehnică și execuție pentru “Reabilitarea, refuncționalizarea și asigurarea dotării necesare pentru sporirea gradului de confort instituțional al persoanelor cu dizabilități la Școala Gimnazială Specială Târgoviște”. Valoarea proiectului este de 7.254.320.44 lei.
Dacă, în prezent, Școala Specială Târgoviște are 27 de săli de clasă, în urma implementării proiectului vor fi asigurate: 29 de săli de clasă, 13 cabinete moderne, 4 ateliere, 3 săli pentru activități specifice, 2 laboratoare și o bibliotecă.
Tot în domeniul educației, CJD s-a întâlnit și cu reprezentanții elevilor la nivel județean.
Parcurile Industriale Moreni și Priboiu reprezintă, în viziunea CJD, una dintre soluțiile care vor duce la dezvoltarea județului nostru. Construirea celor două hale din Parcul Industrial Moreni vizează creșterea atractivității acestei zone pentru investitori. Parcul Industrial Priboiu are 9 clădiri (hale, magazii, depozite, și birouri) care servesc 10 societăți comerciale, 3 dintre acestea fiind firme cu capital străin. Un lucru foarte important este faptul că, pentru prima dată de la înființarea sa, Parcul Industrial Priboiu se autofinanțează în totalitate, veniturile acestuia ridicându-se la 3.000.000 lei.
Președintele a menționat în raport și faptul că va “fi aproape de asociațiile și ONG-urile dâmbovițene, mai ales că, datorită acestora, s-au desfășurat concursuri școlare, sportive, cursuri de educație montană pentru tineret, o școală de vară de astronomie și fotografie, robotică și altele de acest gen”.
“Deși bugetul CJD de anul acesta este cu 40% mai mic decât anul trecut – a fost un cu resurse puține – dar am inițiat proiecte mari pentru județul Dâmbovița. Se puteau mai multe, dar suntem de abia la început.
Anul viitor culegem roadele acestor proiecte!” a spus Corneliu Ștefan, președintele Consiliului Județean Dâmbovița.
Raportul de activitate complet
Input your search keywords and press Enter.