Țițelul Brend a fost cotat în creștere cu 55 de cenți, până la 94,99 dolari pe baril. Cel mai ridicat nivel a fost înregistrat în 2014, de de 96,16 dolari pe baril. În același timp, preţul ţiţeiului american West Texas Intermediate (WTI) a crecsut cu 85 de cenți, până la 93,95 dolari pe baril, relatează Reuters.
În urma declarațiilor ambasadorului ucrainean Vadim Pristaiko cu privire la concesiile pe care Ucraina le-ar face Rusiei, piața petrolului s-a calmat pentru scurt timp, însă dinamica ascendentă a prețurilor a fost reluată imediat.
„În ciuda faptului că am avut discuţii despre mai multe negocieri, piaţa nu este deloc convinsă că conflictul dintre Rusia şi Ucraina s-a calmat”, a declarat Phil Flynn, analist la Price Futures Group.
Potrivit lui Nishant Bhushan, analist principal al pieţei de petrol pentru Rystad Energy, Rusia este cel mai mare producător de țiței din lume, având o capacitate de aproximativ 11,2 milioane de barili pe zi.
Analistul a mai susținut că orice întrerupere a fluxurilor de petrol din regiune ar însemna o creștere semnificativă a prețurilor Brent şi WTI, „cu mult peste 100 de dolari”.
.
sursa: newsweek.ro