BREAKING NEWS
  • 14:11 » Serghei Lavrov: Occidentul a declarat „război total” Rusiei
  • 14:10 » Alegeri în PNL: Dan Motreanu – prim-vicepreședinte, Lucian Bode – secretar general, Virgil Guran – vicepreședinte
  • 13:55 » Rafila: Fiecare stat membru UE va primi o cantitate de vaccin împotriva variolei
  • 13:54 » Zelenski: Ucraina trebuie să înfrunte realitatea şi să discute cu Putin. „Ne vrem vieţile înapoi”
  • 13:53 » Asigurare RCA. Formularul de constatare amiabilă va putea fi completat electronic. Când intră în vigoare modificarea
Daca ti-a placut, distribuie acum!

Primăriile de sector și salubriștii, amendați de Garda de Mediu

Garda Națională de Mediu a dat amenzi în valoare de 440.000 de lei în urma controalelor efectuate pentru a verifica modul în care primăriile de sector și societățile de salubritate cu care acestea au încheiate contracte au asigurat salubrizarea la nivelul Bucureștiului.

Comisarii de mediu au putut constat că la nivelul Capitalei nu au fost implementate Planul Municipal de Gestiune a Deșeurilor și instrumentul „plătește pentru cât arunci”, potrivit Legii 211/2011 privind regimul deșeurilor.

În plus, nu au fost încheiate contracte cu organizații care pun în aplicare obligațiile privind răspunderea extinsă a producătorilor de ambalaje (OIREP), în vederea raportării trasabilității deșeurilor de ambalaje, astfel încât țintele anuale de reciclare ale producătorilor să fie atinse. De asemenea, contractele de delegare cu operatori care administrează depozite de deșeuri, nu sunt actualizate.

Două dintre primăriile de sector și patru companii de salubritate, amendate

Ca urmare ca celor constatate, patru operatori de salubritate au fost sancționați contravențional pentru lipsa autorizațiilor de mediu sau pentru nerespectarea prevederilor acestora, iar două primării de sector au fost sancționate pentru nerespectarea prevederilor O.U.G. 195/2005 privind protecția mediului: „Autoritățile administrației publice locale au următoarele atribuții și răspunderi: f) asigură, prin serviciile publice și operatorii economici responsabili, luarea măsurilor de salubrizare a localităților, de întreținere și gospodărire a spațiilor verzi, a piețelor și a parcurilor publice”.

Operatorul din Sectorul 3 a primit sancțiune complementară de suspendare a activității de depozitare deșeuri de orice fel în spații neautorizate.

Pentru funcționarea fără a deține Autorizație de Mediu, operatorul din Sectorul 4 a primit sancțiune complementară de suspendare a activității până la obținerea Autorizației de Mediu.

Care sunt soluțiile propuse de Garda de Mediu

Potrivit repezentanților Gărzii Națonale de Mediu, soluțiile pentru rezolvarea situației de la nivelul Capitalei sunt implementarea instrumentului economic care are la bază principiul „plătește pentru cât arunci” și colectarea separată și transportul fracțiilor neamestecate în vederea reciclării deșeurilor.

Aceasta din urmă este singura modalitate prin care pot fi reduse costurile de salubrizare
pentru populație, prin evitarea generării de deşeuri și utilizarea deşeurilor ca resursă.

Sursa: greenreport


Daca ti-a placut, distribuie acum!
Alte articole care te-ar putea interesa...
LEAVE A COMMENT

×

Dă-ne un like pe Facebook

Facebook
error: Continutul este protejat!
Închide
Închide