TRENDING

14:54 » Ce sancțiuni riscă Diana Șoșoacă după scandalul din Parlamentul European. În ce condiții îi poate fi suspendat sau retras mandatul

14:45 » Rusia consideră „prezența concentrată” a navelor NATO în Marea Neagră drept o ameninţare: Suntem atenţi la România şi Bulgaria

14:41 » Percheziții acasă la Bianca Drăgușanu, acuzată de evaziune fiscală din vânzarea de haine. Polițiștii au dus-o la audieri

14:37 » Canicula face victime în România. 3 oameni au murit, numărul apelurilor la 112 crește. Arafat: „Oamenii nu mai pot”

14:29 » Un polițist din Sibiu este acuzat că a inventat un accident rutier. Ar fi mințit în procesul verbal ca să-și ajute un prieten

Daca ti-a placut, distribuie acum!

PRIMĂVARA, ÎN GRĂDINILE BARONULUI SAMUEL VON BRUKENTHALL DE LA AVRIG.

La poalele munților Făgărași, în localitatea Avrig din județul Sibiu și-a ales baronul Samuel von Brukenthall (1721-1803) locul pentru construirea reședinței sale de vară. Palatul din Sibiu, astăzi sediul Muzeului Național Brukenthal, cea mai veche instituție muzeală din țara noastră, este cu mult mai bine cunoscut vizitatorilor de pretutindeni decât acest colț de rai în care poposim și noi într-un început de primăvară.

Samuel von Brukenthall a fost o personalitate marcantă a Transilvaniei secolului al XVIII-lea. Sub domnia Împărătesei Maria Theresa (1717-1780), acesta a ocupat mai multe funcții înalte, mai întâi cea de cancelar aulic al Transilvaniei, iar în cele din urmă cea de Guvernator al Marelui Principat al Transilvaniei (1777-1787), perioadă care coincide cu cea în care și-a construit la Sibiu palatul edificat în stil Baroc Târziu, astăzi, muzeu. S-a bucurat de o educație aleasă, fiind considerat un adevărat erudit. Perioada petrecută la Viena și-a lăsat amprenta asupra preocupărilor sale, constituind încă de pe atunci colecțiile celebre de numismatică, stampe, biblioteca și pinacoteca. Colecția sa de pictură a fost menționată în anul 1773 în Almanach de Vienne, fiind catalogată drept una dintre cele mai valoroase colecții particulare din mediul vienez. Inspirat de arhitectura Palatului Schoenbrunn și de maiestuoasele sale grădini, Samuel Von Brukenthall construiește în anul 1788 Castelul în stil baroc de pe domeniul de la Avrig, operă a arhitectului Johann Eberhard Blaumann.

Edificiul are formă de u și este înconjurat de întinse grădini în stil franțuzesc și un parc baroc în care au fost plantate specii variate de arbori și arbuști aduși din întreaga lume. Pentru a-și asigura menținerea plantelor din grădină, baronul a dispus construirea unei oranjerii elegante între anii 1770-1779.

Despre colecțiile baronului Samuel von Brukenthall a scris și istoricul francez August de Gerando (1819-1849) în lucrarea sa intitulată „Transilvania și locuitorii săi”:

Baronul Brukenthall, guvernator al Transilvaniei sub Maria Tereza, a creat un muzeu și o bibliotecă, pe care le-a lăsat moștenire, alături de un fond de 36 de mii de florini, urmașilor săi, cu condiția ca publicul sibian să se bucure de ele. Biblioteca cuprinde circa 18 mii de volume, și crește de la an la an. Se remarcă în cadrul ei mai multe manuscrise, printre aletele acela care conține obiceiul de la Nurnberg, și pe care magistrații Sibiului depuneau jurământul atunci când își preluau funcția. Un alt manuscris, dintre cele mai frumoase care există, este superb decorat cu imagini: este o carte a orelor.”

Asemeni multor reședințe aristocratice din România, decăderea Brukenthallului s-a petrecut în perioada comunistă. După naționalizare, aici a funcționat un spital pentru boli neuropsihiatrice până în anul 2005. Ulterior, a intrat în posesia Fundației Samuel von Brukenthall și a fost deschis vizitatorilor.

Astăzi, pe Lista Monumentelor Istorice se află Castelul Brukenthall, Oranjeria și Parcul. Castelul are nevoie de lucrări restaurare, momentan adăpostește colecții temporare de obiecte tradiționale săsești.

Continuare pe turnul-cetatii.ro

 

sursa:Turnul-cetatii.ro

PRIMĂVARA, ÎN GRĂDINILE BARONULUI SAMUEL VON BRUKENTHALL DE LA AVRIG

 


Daca ti-a placut, distribuie acum!
Alte articole care te-ar putea interesa...
Facebook
Închide
Închide