BREAKING NEWS
 • 19:25 » Lista farmaciilor care testează gratuit pentru Covid-19, publicată de Ministerul Sănătății
 • 20:44 » ALIMENTEAZĂ ȘI STAȚIA DE CARBURANȚI RST TE PREMIAZĂ
 • 21:23 » Profesoară amenințată cu moartea după un curs despre vaccinare, sunată de Sorin Cîmpeanu. „M-am simțit ca Moș Ion Roată după ce a fost scuipat de boieri”
 • 21:15 » România a primit medicamente pentru bolnavii de Covid, din partea Franței. Arafat: Vor ajunge suficient timp
 • 21:09 » Cîțu, apel la USR și PSD: Să lase deoparte interesele politice, măcar în această perioadă critică
 • 21:06 » Valeriu Gheorghiță: Ținta este atingerea imunizării colective până la sfârșitul anului
 • 20:16 » Din cauza numărului de îmbolnăviri, Germania păstrează restricțiile!

                Directorul Comisariatului Judetean pentru Protectia Consumatorilor  CATALIN SLAVILA – Comisar Sef Adjunct ANPC Dambovita , prezinta activitatea din perioada premergatoare sarbatorilor pascale, unde comisarii CJPC Dambovita vor desfasura actiuni de control pentru a verifica modul in care operatorii economici vor respecta prevederile legale la comercializarea produselor alimentare specifice acestei sarbatori. Toate acestea au fost mentionate in comunicatul emis astazi de CJPC Dambovita.    

COMUNICAT DE PRESA

In perioada premergatoare sarbatorilor pascale comisarii CJPC Dambovita desfasoara o actiune de control pentru a verifica modul in care operatorii economici respecta prevederile legale la comercializarea produselor alimentare specifice acestei sarbatori .

RECOMANDARI PENTRU CONSUMATORI IN PRAGUL SARBATORILOR PASCALE

1. Comercializarea  cărnii

–  Achiziționarea cărnii (inclusiv a cărnii de miel) se va face numai din locuri special amenajate, dotate și autorizate (măcelarii, magazine alimentare, locuri special amenajate în piețe) și trebuie să aibă ștampila de control sanitar-veterinar. În aceste condiții, aveți garanția unui  produs sigur ce nu vă va afecta sănătatea;

– Evitați cumpărarea de carne de la persoane si din locuri neautorizate, din „portbagajele mașinilor” chiar dacă prețul oferit este comparativ mai mic, comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condițiile optime de transport, depozitare și comercializare și nu vă poate elibera bon de casă cu care să justificați tranzacția comercială, în cazul în care doriți să faceți o reclamație ulterioară, și riscati să achizitionați un produs neconform sau chiar nesigur care poate să vă afecteze sănătatea;

–  Verificați proprietățile organoleptice ale produselor, a semnelor de alterare, modificări ale aspectului (aspect de mâzguit, cu prezența mucilagiilor etc), culorii (culoare modificată), consistenței, prezența corpurilor străine etc. Carnea proprie consumului trebuie să prezinte, la suprafață, o peliculă uscată,  de culoare roz până la roșie, să fie fermă și elastică, atât la suprafață cât și în secțiune; mirosul trebuie să fie caracteristic de produs proaspăt;

– Ca o măsură de prevedere suplimentară este bine să observați, la mielul cumpărat, copita și dentiția specifice ierbivorelor (la dentiție se va urmări, în special, lipsa caninilor).

–  Se va acorda atenție prețului afișat și se va verifica concordanța dintre prețurile afișate la raft și cele marcate pe bonurile de casă;

–  Carnea achiziționată sub formă refrigerată se va transporta, în condiții igienice, cât mai repede la domiciliu și se va depozita la frigider.

2. Comercializarea  ouălor

– Achiziționați ouăle numai din locuri special amenajate, autorizate.

– Evitați cumpărarea de ouă de pe marginea drumului, chiar dacă prețul oferit este comparativ mai mic.

–  Ouăle de consum trebuie să prezinte coaja, intactă, normală, fără fisuri, fără corpuri străine, fără mirosuri străine;

–  La spargerea oului, albușul trebuie să fie de consistență densă, transparent, iar galbenușul semiglobulos, ușor aplatizat și bine delimitat de albuș;

–  În cazul ouălor vândute în vrac trebuie comunicate vizibil, cu ușurință și perfect lizibil, informațiile privind:

– categoria de calitate (A);

– categoria de greutate

Clasamentul oualor din categoria A în funcție de greutate

            XL – foarte mare: greutate mai mare sau egală cu 73 g;

            L – mare: greutate mai mare sau egală cu 63 g și mai mică de 73 g;

            M – mediu: greutate mai mare sau egală cu 53 g și mai mică de 63 g;

            S – mic: greutate mai mică de 53 g;

– o indicație a metodei de creștere a găinilor;

– o explicație a semnificației codului producătorului;

– data de valabilitate minimă.

Se va acorda atenție prețului afișat și se va verifica concordanta dintre prețurile afișate și cele marcate pe bonurile de casă.

3. Comercializarea vopselei de ouă 

– Achiziționați vopseaua de ouă numai  din locuri autorizate.

– Se va citi cu atenție eticheta produsului, care trebuie să conțină: numele și adresa producătorului, lista ingredientelor, instrucțiuni de utilizare și data durabilității minimale.

Atenție! Nu utilizați, la vopsirea ouălor, vopsea realizată pentru alte destinații, precum cea tipografică sau cea pentru textile. Deși rezultatele sunt spectaculoase, utilizarea altor tipuri de vopsele, poate prezenta un posibil pericol pentru sănătatea dumneavoastră.

La cumpărarea produselor alimentare solicitați și păstrați bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, doriți să reclamați calitatea/siguranța unui produs.

Comisar sef adj.

Catalin Slavila

          CLICK AICI PENTRU COMUNICAT PDF … comunicat de presaANPC

Daca ti-a placut, distribuie acum!
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Alte articole care te-ar putea interesa...
×

Dă-ne un like pe Facebook

Facebook
error: Continutul este protejat!
Închide
Închide