TRENDING
  • 22:54 » Rezultate LOTO 6/49, Joker, 5/40, Noroc. Duminică, 25 februarie 2024, Tragerile Speciale de Dragobete cu fonduri suplimentate
  • 22:52 » Tanczos Barna i-a dat lui Ciolacu manuale despre istoria Ținutului Secuiesc. „Secuii și-au pierdut autonomia aici, la Siculeni”
  • 22:49 » Spitalele se pregătesc în caz de război. Arafat: Chiar dacă acest lucru e foarte puțin probabil, a fi pregătit este obligatoriu
  • 22:45 » A murit criticul şi istoricul literar Alex Ştefănescu
  • 22:42 » Două românce care locuiau în blocul din Valencia distrus de incendiu sunt de negăsit (administrator imobil). Reacția MAE.
Daca ti-a placut, distribuie acum!

Ofițeri de poliție rețin, la Shanghai, protestatari adunați la un priveghi pentru victimele incendiului de la Urumqi. Protestele din ultimele zile din China sunt fără precedent în regimul lui Xi Jinping. (Captură video)

Politica dură anti-Covid a Chinei, cu milioane de oameni încuiați în locuințe timp îndelungat este la baza protestelor care s-au extins în China, ajungând, duminică, și în capitala financiară a țării, Shanghai.

Noul val de revoltă a fost declanșat de un incendiu izbucnit joi în Urumqi, cel mai mare oraș din provincia Xinjiang, în care au murit 10 oameni. Localnicii spun că aceștia nu au putut ieși din clădire din cauză măsurilor dure anti-Covid, care includ blocarea ieșirilor blocurilor sau locuințelor.

Autoritățile din Urumqi neagă că acesta ar fi fost motivul, dar, începând de joi, protestele s-au extins în mai multe orașe, inclusiv în capitala financiară Shanghai.

Potrivit Reuters, incendiul a alimentat un val de nesupunere civică la Urumqi, fără precedent de când Xi Jinping a preluat puterea în urmă cu un deceniu. Ulterior, la Shanghai, mai mulți oameni s-au adunat sâmbătă seară pentru a aprinde lumânări pe o stradă care are numele derivat din Urumqi, iar în primele ore ale dimineții de duminică, priveghiul s-a transformat într-un protest.

La un moment dat, protestatarii au scandat împotriva Partidului Comunist și a lui Xi Jinping, potrivit unor mărturii și înregistrări, un gest extrem de rar în societatea chineză controlată autoritar.

China își continuă politica sa strictă zero COVID în timp ce o mare parte a lumii a schimbat categoric abordarea. Deși scăzute în raport cu standardele globale, numărul cazurilor înregistrate în China au atins niveluri ridicate în ultimele zile, cu aproape 40.000 de noi cazuri înregistrate sâmbătă.

Duminică, oficialii din provincia Xinjiang au declarat că serviciile de transport public vor fi reluate treptat, începând de luni, în Urumqi. Mulți dintre cei 4 milioane de rezidenți ai săi au fost supuși unora dintre cele mai lungi perioade de restricții din China, neputând să își părăsească locuințele și până la 100 de zile.

Sâmbătă, liderul Partidului Comunist pentru regiunea Xinjiang, Ma Xingrui, ceruse sporirea măsurilor de securitate și blocarea „respingerii ilegale și violente a măsurilor de prevenire a răspândirii Covid”.

Experții consultați de Reuters spun că, cel mai probabil, autoritățile vor înăbuși protestul, care nu are amploarea celor din 1989, finalizat cu represiunea sângeroasă din Piața Tiananmen.

Tulburările vin după ce proteste violente au izbucnit, miercuri, la cea mai mare fabrică de telefoane iPhone din lume, aflată în orașul chinez Zhengzhou.

sursă:romania.europalibera.org


Daca ti-a placut, distribuie acum!
Alte articole care te-ar putea interesa...
LEAVE A COMMENT

Facebook
Închide
Închide