BREAKING NEWS
  • 23:57 » Moldova va achita la timp avansul către Gazprom pentru gazele din ianuarie, asigură Guvernul
  • 23:53 » Proteze PRINTATE 3D. Un proiect PREMIAT al Universității Tehnice din Cluj, în sprijinul persoanelor cu nevoi SPECIALE
  • 23:45 » FOTO: Incendiu cu final TRAGIC într-o localitate din județul Mureș
  • 23:42 » Parlamentari ruşi îi cer lui Putin să recunoască independenţa regiunilor din estul Ucrainei
  • 23:40 » Comisia Europeană va reţine din fondurile alocate Poloniei, în contul amenzii pentru mina de la Turow
Daca ti-a placut, distribuie acum!

Este posibil să te tratezi cu mintea ta, dar efectul placebo este mai mult decât gândirea pozitivă.

Mintea ta poate fi un instrument puternic de vindecare atunci când are ocazia. Ideea că creierul tău poate să-ți convingă corpul de un tratament fals este adevăratul lucru – așa-numitul efect placebo – și astfel să stimuleze vindecarea există de milenii. Acum, știința a descoperit că, în condițiile potrivite, un placebo poate fi la fel de eficient ca și tratamentele tradiționale.

„Efectul placebo este mai mult decât gândirea pozitivă – a crede că un tratament sau o procedură va funcționa. Este vorba despre crearea unei conexiuni mai puternice între creier și corp și modul în care acestea lucrează împreună”, spune profesorul Ted Kaptchuk de la Beth Israel Deaconess Medical Center, afiliat la Harvard, ale căror cercetări se concentrează pe efectul placebo.

Placebo nu vă va reduce colesterolul și nici nu va micșora o tumoare. În schimb, placebo lucrează asupra simptomelor modulate de creier, cum ar fi percepția durerii. „Placebo te poate face să te simți mai bine, dar nu te vor vindeca”, spune Kaptchuk. „S-au dovedit a fi cele mai eficiente pentru afecțiuni precum gestionarea durerii, insomnia legată de stres și efectele secundare ale tratamentului cancerului, cum ar fi oboseala și greața”.

Efectul placebo înseamnă eșec sau succes?

Ani de zile, un efect placebo a fost considerat un semn de eșec. Un placebo este utilizat în studiile clinice pentru a testa eficacitatea tratamentelor și este cel mai adesea utilizat în studiile de medicamente. De exemplu, oamenii dintr-un grup primesc medicamentul testat, în timp ce ceilalți primesc un medicament fals, sau placebo, despre care cred că este adevărat. În acest fel, cercetătorii pot măsura dacă medicamentul funcționează comparând modul în care ambele grupuri reacționează. Dacă ambii au aceeași reacție – îmbunătățire sau nu – se consideră că medicamentul nu funcționează.

Mai recent, însă, experții au ajuns la concluzia că reacția la un placebo nu este dovada că un anumit tratament nu funcționează, ci mai degrabă că un alt mecanism, non-farmacologic, poate fi prezent.

Cum funcționează placebo nu este încă foarte înțeles, dar implică o reacție neurobiologică complexă, care include totul, de la creșterea neurotransmițătorilor de bine, cum ar fi endorfinele și dopamina, până la o activitate mai mare în anumite regiuni ale creierului, legată de dispozițiile, reacțiile emoționale și conștientizarea de sine. . Toate acestea pot avea beneficii terapeutice. „Efectul placebo este o modalitate prin care creierul tău poate spune corpului de ce are nevoie pentru a se simți mai bine”, spune Kaptchuk.

Dar placebo nu este doar despre eliberarea puterii creierului. Ai nevoie și de ritualul tratamentului. „Când te uiți la aceste studii care compară medicamentele cu placebo, există întregul factor de mediu și ritual la lucru”, spune Kaptchuk. „Trebuie să mergi la o clinică în anumite momente și să fii examinat de profesioniști medicali în halate albe. Primești tot felul de pastile exotice și suferi proceduri ciudate. Toate acestea pot avea un impact profund asupra modului în care organismul percepe simptomele pentru că te simți. primesc atenție și grijă.”

Oferă-ți un placebo

Placebo-urile funcționează adesea pentru că oamenii nu știu că primesc unul. Dar ce se întâmplă dacă știi că primești un placebo?

Un studiu din 2014 condus de Kaptchuk și publicat în Science Translational Medicine a explorat acest lucru testând modul în care oamenii au reacționat la medicamentele pentru durerea migrenei. Un grup a luat un medicament pentru migrenă etichetat cu numele medicamentului, altul a luat un placebo etichetat „placebo”, iar un al treilea grup nu a luat nimic. Cercetătorii au descoperit că placebo a fost cu 50% la fel de eficient ca medicamentul real pentru a reduce durerea după un atac de migrenă.

Cercetătorii au speculat că o forță motrice dincolo de această reacție a fost simplul act de a lua o pastilă. „Oamenii asociază ritualul de a lua medicamente ca un efect pozitiv de vindecare”, spune Kaptchuk. „Chiar dacă știu că nu este un medicament, acțiunea în sine poate stimula creierul să creadă că corpul este vindecat”.

Cum îți poți da un placebo în afară de a lua o pastilă falsă? Practicarea metodelor de autoajutorare este o modalitate. „Angajarea în ritualul unei vieți sănătoase – alimentația corectă, exercițiile fizice, yoga, timpul social de calitate, meditația – oferă probabil unele dintre ingredientele cheie ale efectului placebo”, spune Kaptchuk.

În timp ce aceste activități sunt intervenții pozitive în sine, nivelul de atenție pe care îl acordați le poate spori beneficiile. „Atenția și sprijinul emoțional pe care ți le oferi nu este adesea ceva pe care să-l poți măsura cu ușurință, dar te poate ajuta să te simți mai confortabil în lume, iar asta poate merge mult atunci când vine vorba de vindecare.”

Punctul dulce placebo

Un studiu publicat online pe 27 octombrie 2016 de către PLOS Biology poate să fi identificat ce se întâmplă în creier în timpul unui efect placebo. Cercetătorii au folosit imagistica prin rezonanță magnetică funcțională pentru a scana creierul persoanelor cu dureri cronice cauzate de osteoartrita la genunchi. Apoi toată lumea a primit un placebo și a avut o altă scanare a creierului. Cercetătorii au observat că cei care au simțit ameliorarea durerii au avut o activitate mai mare în regiunea medie a creierului girus frontal, care reprezintă aproximativ o treime din lobul frontal.

Sursa health.harvard.edu


Daca ti-a placut, distribuie acum!
Alte articole care te-ar putea interesa...
LEAVE A COMMENT

×

Dă-ne un like pe Facebook

Facebook
error: Continutul este protejat!
Închide
Închide