TRENDING
  • 22:33 » Cât rezistă canabisul în organism. Cazul unui tânăr depistat pozitiv la două săptămâni de la consum
  • 22:32 » La ce distanță poți avea fereastra de lumină față de proprietatea vecină. Interdicția impusă de lege
  • 22:32 » „Regele” Hagi împlinește 58 de ani. Cel mai iubit fotbalist, despre copilărie: „Jucam pe stradă, în picioarele goale”.
  • 22:32 » Test de cultură generală: „Mâna-ntinsă care nu spune o poveste nu primește pomană“
  • 22:31 » Povestea „generalului de fier“ al Ucrainei care de aproape un an ține piept armatei lui Vladimir Putin
Daca ti-a placut, distribuie acum!

Racordarea la rețelele de gaze și electricitate, gratuită, obligatorie și în 90 de zile, a intrat în blocaj. Ministrul Energiei și companiile de distribuție caută soluții!

Ministrul Energiei admite că, din cauza legislației adoptate anul trecut, cererile de racordare la rețele au explodat, iar dezvoltările sunt acum blocate. Virgil Popescu s-a întâlnit azi cu reprezentanții companiilor de utilități și a propus un grup de lucru care să rezolve problema, în avantajul consumatorilor care doresc să se racordeze, dar respectând și constrangerile inerente pe care le au companiile.

Iată ce a comunicat Ministerul Energiei pe această temă:

“Ministrul Energiei Virgil Popescu a avut, în cursul zilei de astăzi, o întâlnire cu reprezentanți ai Federaţiei Patronale a Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE). Discuțiile au vizat modalitatea de lucru pentru ca furnizorii de utilități și Ministerul de resort să lucreze sincronizat pentru rezolvarea problemelor și pentru dezvoltarea eficientă și sustenabilă. Principalul aspect asupra căruia s-a aplecat Ministrul Energiei a fost necesitatea identificării soluțiilor care să deblocheze situația generată de modificările legislative anterioare.

“Din păcate, modificările legislative din trecut au generat o situație pentru care trebuie să găsim acum soluții. Aceste modificări legislative au blocat dezvoltările, acum cererile au explodat, depășind capacitățile fizice și financiare ale furnizorilor de utilități. Această situație trebuie rezolvată acum. Trebuie să vorbim despre strategie, principii și obiective pe termen lung, să privim absolut toate aspectele și să găsim balanța în așa fel încât să rezolvăm problemele punctual.

În acest sens,  mi-am exprimat disponibilitatea de a contribui activ și constructiv, prin grupul de lucru pe care l-am propus, în care să identificăm  problemele și să găsim soluții pentru toți factorii implicați.

Trebuie explicat foarte bine ce se face cu racordările si ce se face cu extinderile, deoarece noi implementăm modificări care să fie valabile pe termen lung, nu să le schimbăm din cinci în cinci luni. La problema branșamentelor avem consumatori casnici și  non-casnici. La problema extinderilor, se ramifică în multe segmente” a declarat ministrul Energiei, astăzi, în cadrul întâlnirii cu reprezentanții companiilor de distribuție energie electrică și gaze naturale, membri ai Federaţiei Patronale a Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE).

La întâlnire au participat și Secretarii de Stat ai ministerului Energiei, Dan Drăgan, George Niculescu și Vlad Sinca”.

Despre ce este vorba, pe scurt

Anul trecut, Parlamentul a votat o legislație prin care consumatorii casnici ce doresc să se racordeze la rețelele de gaze și energie electrică să fie racordați obligatoriu, indiferent de locul de consum, gratuit, și în termen de 90 de zile de la obținerea autorizației de construire.

Aceeași obligație este și în cazul consumatorilor non-casnici aflați la mai puțin de 2.500 de metri de rețea.

Așa cum se anticipa, acest lucru a condus la o explozie a cererilor de racordare, și la gaz și la electricitate și, dincolo de eforturile financiare ale companiilor de distribuție, se ridică evidente probleme de ordin logistic: nu există practic suficientă forță de muncă pentru a se racorda orice consumator, oriunde, în cele 90 de zile.

În luna martie, în încercarea de a debloca situația, ANRE a emis o reglementare referitoare la posibilitatea doritorilor de a plăti lucrările de racordare, în avans, urmând ca apoi să-și recupereze banii de la firmele de distribuție, în termen de maximum cinci ani. Lucrurile nu sunt însă pe deplin lămurite pentru că nu există temei legal pentru prioritizarea doritorilor: cine optează să plătească nu poate fi racordat înainte de cel care invoca legea cu gratuitatea și nu vrea să plătească.

sursa energia.ro


Daca ti-a placut, distribuie acum!
Alte articole care te-ar putea interesa...
Facebook
Închide
Închide