TRENDING

12:14 » Canicula face prăpăd în țară: Zeci de persoane au leșinat din cauza căldurii. ANM avertizează că urmează zile de foc

12:12 » Cum este să mergi într-o tabără de vară în Coreea de Nord. Experiența bizară a unui tânăr rus în țara lui Kim Jong Un

11:56 » Românii care fug de caniculă în vacanță vor găsi în locurile preferate căldură și mai mare. Cum este vremea în Grecia, Italia și Spania

11:52 » LIVE TEXT „Am auzit focuri de armă”. Trump, rănit la un miting electoral în Pennsylvania. FBI: A fost o tentativă de asasinat

14:19 » Atac al ucrainenilor pe teritoriul Rusiei: Incendiu uriaș la o rafinărie de petrol din Rostov, după ce a fost lovită de drone

Daca ti-a placut, distribuie acum!

Raport ONU: Limitarea încălzirii globale la 1,5 grade Celsius este imposibilă fără măsuri radicale

imediate

Limitarea încălzirii globale la pragul de 1,5 grade Celsius este imposibilă fără o reducere imediată şi masivă a emisiilor de gaze cu efect de seră, potrivit unui nou raport publicat joi de Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU), relatează AFP.

Raportul anual „United in Science 2021”, elaborat de mai multe agenţii ONU şi oameni de ştiinţă, a fost publicat cu câteva săptămâni înainte de următoarea conferinţă ONU pentru schimbări climatice, cunoscută și sub numele de COP26, care se va desfășura între 1 și 12 noiembrie în orașul Glasgow și care este considerată crucială pentru soluționarea problemelor de mediu.

Schimbările climatice şi consecinţele sale continuă să se agraveze, potrivit documentului ONU, iar reducerea temporară a emisiilor de CO2 din atmosferă în timpul pandemiei de COVID-19 nu a încetinit procesul de poluare, transmite Agerpres.

Prin semnarea „Acordului de la Paris” din 2015 privind schimbările climatice, naţiunile s-au angajat să menţină creşterea temperaturilor la nivel mondial „mult sub” limita de 2 grade Celsius faţă de nivelurile din perioada preindustrială şi să depună eforturi în vederea atingerii unui obiectiv şi mai ambiţios, acela de limitare a încălzirii globale la 1,5 grade Celsius.

E necesară o acțiune rapidă

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat că noul raport reprezintă „un diagnostic alarmant, care arată cât de departe ne-am abătut de la traiectoria” care a condus la obiectivele Acordului de la Paris, după cum notează Reuters.

„Anul acesta, emisiile de combustibili fosili au revenit, concentraţiile de gaze cu efect de seră continuă să crească, iar evenimentele meteorologice severe cauzate de activitatea umană au afectat sănătatea, vieţile şi mijloacele de trai ale tuturor continentelor”, a scris Guterres în prefaţa raportului.

„Dacă nu reducem emisiile de gaze cu efect de seră imediat şi la scară largă, limitarea încălzirii globale la 1,5 grade Celsius va fi imposibilă, cu consecinţe catastrofale pentru oameni şi planetă”, a mai subliniat secretarul general al ONU.

Citește și: 2020 – cel mai călduros an din istoria Europei, cu aproape 2 grade Celsius peste valoarea de referință (Raport)

Pandemia de COVID-19, intensitatea poluării și momentul critic” în care ne aflăm

Emisiile de gaze cu efect de seră au atins un maxim în 2019, înainte de a scădea cu 5,6% în 2020 din cauza restricţiilor şi a încetinirii activităţii economice asociate pandemiei de coronavirus.

Însă, în afară de transportul aerian şi maritim, media emisiilor globale în primele şapte luni ale anului 2021 este aproape la nivelul din 2019.

Conform raportului, concentraţiile principalelor gaze care contribuie la încălzirea globală, printre acestea numărându-se dioxidul de carbon, metanul şi protoxidul de azot, au continuat să crească în 2020 şi în prima jumătate a anului 2021.

În general, reducerea emisiilor în 2020 a încetinit probabil creşterea concentraţiilor de gaze cu efect de seră în atmosferă, însă efectul a fost „prea mic pentru a se distinge de variaţiile naturale” în aceste concentraţii, subliniază raportul ONU.

Lumea se află într-un „moment critic“, iar raportul arată că „într-adevăr nu mai avem timp de pierdut”, a mai transmis Antonio Guterres.

Canada a înregistrat un record absolut de căldură pentru luna iunie, cu 49,6 grade Celsius la Lytton, în Columbia Britanică. Valul de căldură din nord-vestul Pacificului a fost un eveniment foarte rar, însă ar fi fost „practic imposibil fără schimbările climatice provocate de om”, precizează raportul.

În ceea ce priveşte inundaţiile grave din iulie din Germania, documentul ONU estimează că activitatea umană „creşte probabilitatea şi intensitatea unor astfel de evenimente”.

Numărul ţărilor care se angajează să atingă un obiectiv de zero emisii de carbon este încurajator, potrivit raportului, deoarece în prezent 63% din emisiile globale sunt vizate de aceste obiective, însă până în 2030 sunt necesare acţiuni mult mai ample pentru a le putea atinge.

„Sper că toate aceste probleme vor fi abordate şi rezolvate, la COP26″, a spus Antonio Guterres, care a făcut apel la toate ţările să se angajeze să atingă un obiectiv de zero emisii până în 2050. „Viitorul nostru este în joc”, a subliniat secretarul general al ONU.

La rândul său, Petteri Taalas, secretarul general al Organizației Meteorologice Mondiale a subliniat că „pe tot parcursul pandemiei s-a vorbit de faptul că trebuie să construim mai bine în jurul nostru, într-un mod mai sustenabil, pentru a se evita pe viitor cele mai grave efecte ale schimbărilor climatice asupra societății și economiilor”.

„Acest raport, United in Science 2021, arată că până în 2021 nu am mers în direcția bună”, a precizat Petteri Taalas.

Sursa: Digi24


Daca ti-a placut, distribuie acum!
Alte articole care te-ar putea interesa...
LEAVE A COMMENT

Facebook
Închide
Închide