TRENDING
  • 13:09 » O femeie, cadru militar în Bucureşti, a fost arestată după ce şi-ar fi bătut fetiţa de 2 luni. Copila a ajuns la spital cu fracturi
  • 13:02 » Scandalul redirecționării pacienților de la public la privat. Rafila: Ar trebui stabilite niște sancțiuni
  • 12:58 » Cătălin Cherecheş rămâne în închisoare. Curtea de Apel Cluj a respins contestaţia fostului primar
  • 12:50 » Irina Podnosova, fosta colegă de facultate a lui Putin, a fost confirmată ca președintă a Curții Supreme a Rusiei
  • 12:47 » Președintele conservator al Poloniei s-a întâlnit cu Donald Trump, la New York
Daca ti-a placut, distribuie acum!

Rata de deces de cauză cardiovasculară, de trei ori mai mare în România faţă de media europeană

Şefa Clinicii de Cardiologie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu Mureş, profesor doctor Theodora Benedek, a prezentat, marţi, concluziile unui raport european privind situaţia bolilor cardiovasculare şi a recuperării cardiovasculare care indică faptul că rata de deces din cauză cardiovasculară este de trei ori mai mare în ţara noastră comparativ cu media europeană.

De asemenea, conform sursei menţionate, şi rata de deces cauzată de accidentul vascular cerebral (AVC sau stroke n.red.) este de două ori mai mare.

„Raportul atrage atenţia asupra necesităţii elaborării unui plan de acţiuni concret în vederea prevenţiei secundare în bolile cardiovasculare în România (…) Evenimentele cardiovasculare acute şi stroke-ul reprezintă o problemă socială majoră în România. Peste un milion de români suferă de o boală cardiacă ischemică şi peste 450.000 au supravieţuit unui stroke. Împreună, cele două afecţiuni sunt responsabile de 38% din decesele din România, boala cardiacă ischemică fiind pe primul loc şi stroke-ul pe locul 2. În anul 2016, boala cardiovasculară ischemică şi stroke-ul au cauzat 550 decese la 100.000 locuitori. Circa 109.000 cazuri noi de accident coronarian acut şi 66.900 cazuri noi de stroke apar în fiecare an în România. Rata de deces de cauză cardiovasculară este de trei ori mai mare în România decât media europeană, iar rata de deces cauzată de stroke este de două ori mai mare”, a arătat dr. Theodora Benedek.

Raportul Platformei Europene de politici sanitare publice „The Health Policy Partnership” a fost prezentat în cadrul conferinţei „Mediul de afaceri în sprjinul sistemului medical”, organizată de Fundaţia CardioLider şi Clubul de Afaceri NATO Mureş, în parteneriat cu Fundaţia Benedek-Teleki, la Castelul Teleki din Dumbrăvioara.

Potrivit medicului, printre probleme identificate în raport se numără nivelul redus de finanţare şi utilizarea ineficientă a resurselor, ceea ce duce la o rată mare de decese prevenibile. Totodată, România are şi una din cele mai mare rate de decese prevenibile din Europa, fiind pe primul loc la femei şi pe locul trei la bărbaţi.

Dr. Benedek a precizat că una dintre cauzele numărului mare de decese din cauza afecţiunilor cardiovasculare este finanţarea ineficientă.

„Boala cardiacă ischemică şi stroke-ul costă economia României 1,32 miliarde euro pe an, din care 327 milioane euro cheltuieli directe, restul fiind cheltuieli aferente incapacităţii de muncă şi dezinserţiei sociale. România cheltuieşte anual doar 16 euro per capita pentru boala cardiacă ischemică şi boala cerebrovasculară, ceea ce reprezintă a doua cea mai joasă rată de finanţare din Europa. În timp ce boala cardiovasculară este principala cauză de deces în România, bugetul alocat bolilor cardiovasculare este de 14 ori mai mic decât cel alocat afecţiunilor oncologice şi de 8 ori mai mic decât cel alocat dializei”, a arătat dr Theodora Benedek, citând raportul european. AGERPRES

sursa: românia24.ro


Daca ti-a placut, distribuie acum!
Alte articole care te-ar putea interesa...
LEAVE A COMMENT

Facebook
Închide
Închide