TRENDING
  • 20:28 » O tumoră de 45 de kilograme a fost scoasă din abdomenul unei femei din Botoșani, care a mers la medic când a văzut că se îngrașă brusc
  • 20:25 » Primarul unei comune din Alba a murit. A fost găsit spânzurat într-o anexă a locuinţei
  • 20:22 » Povestea impresionantă a unui director din Călărași. Umblă din poartă în poartă pentru a-i convinge pe copii să meargă la școală
  • 20:16 » Un spital din București a înființat Registrul Naţional Unic al Pacienţilor Arşi
  • 20:06 » Un pădurar din Bistrița a încercat să scape de amendă cu țuică, pastramă și cârnați. A fost prins în flagrant
Daca ti-a placut, distribuie acum!

Timp de aproape 33 de ani a trăit o viață de pustnic pe o frumoasă insulă din Mediterana. Singur pe insulă, Mauro Morandi, cunoscut sub numele de Robinson Crusoe al Italiei, s-a declarat îngrijitor al insulei Budelli din Sardinia, îmbrățișând tăcerea, singurătatea și liniștea naturii în timp ce trăia într-o colibă ​​veche de piatră.

După ce autoritățile l-au evacuat de pe insulă, Morandi s-a întors la 82 de ani între oameni, iar reacomodarea cu viața socială nu a fost deloc ușoară, însă susține că a realizat că se simte din nou fericit.

„Sunt dovada vie că o a doua viață este posibilă. Puteți începe mereu din nou, chiar dacă aveți peste 80 de ani, pentru că există și alte lucruri pe care le puteți experimenta, o lume total diferită”, a spus italianul într-un interviu acordat CNN. „Sunt fericit și am redescoperit plăcerea de a trăi viața bună și de a mă bucura de confortul zilnic”, spune el.

Folosindu-se de pensia din vechea viață de profesor, și-a cumpărat un apartament cu toate luxurile care îi lipseau înainte.

Morandi și-a sporit abilitățile de comunicare. După ani de singurătate este acum dornic să vorbească cu oamenii, să facă schimb de opinii și să posteze fotografii și comentarii pe rețelele de socializare pentru a interacționa cu lumea.

„Este adevărat, nu mă mai pot bucura de singurătatea insulei, dar viața mea a luat acum o nouă întorsătură, concentrându-mă pe comunicarea cu ceilalți și încercând să fiu lângă alți oameni”.

Morandi, originar din Modena, în nordul Italiei, s-a stabilit pe insula Budelli în 1989, în timp ce încerca să navigheze din Italia în Polinezia. S-a îndrăgostit de apele cristaline ale atolului, de nisipurile de corali și de apusurile de soare frumoase – și a devenit îngrijitorul acestuia.

S-a stabilit acum în La Maddalena, o altă insulă, însă mai apropiată de continent și ce e mai important, e locuită.

Încă nu s-a obișnuit cu zgomotul mașinilor, camioanelor și „motocicletelor cu tobe de eșapament care se rostogolesc pe afară”, dar, în ansamblu, îi place noul său mediu pe care îl găsește destul de relaxant.

Avantajele noii sale vieți includ o bucătărie nouă, complet echipată, un dormitor cu un pat king-size și, cel mai mare lux dintre toate, un duș.

Un alt bonus al revenirii în civilizație este reaprinderea unei flăcări vechi. Morandi împărtășește acum noua sa locuință cu o fostă iubită din tinerețe.

Și apoi este mâncarea. Savurează din nou feluri de mâncare delicioase pe care nu le-a mai avut de zeci de ani iar acestea i-au amintit de „gustul vieții” și de tot ce a părăsit.

Dar nu se umple cu gelato, pizza sau șuncă. Este lacom pentru ceva care era abundent pe Budelli, dar imposibil de mâncat: peștele.

„Încă duc o viață simplă, dimineața cobor la Cala Gavetta să cumpăr pește proaspăt. În cele din urmă, după atâția ani de abstinență, mă pot bucura din nou de pește. S-ar putea să sune incredibil, dar pot să fac asta. Pe insulă nu aveam nici o barcă, așa că nu puteam pescui, iar mâncarea era puțină și limitată. Trebuia să aștept întotdeauna ca oamenii să-mi aducă alimente de pe continent și, când nu puteau veni, trebuia să fac fă cu ceea ce aveam. Aici, dacă trebuie să cumpăr ceva, merg doar în oraș”, explică el.

Morandi recunoaște că viața pe Budelli a devenit dificilă, în special în iarna trecută, care a adus temperaturi mai reci decât de obicei și condiții sumbre care au însemnat că frigiderul său alimentat cu energie solară nu a reușit să păstreze alimentele proaspete, lăsându-l să se bazeze pe conserve timp de luni de zile.

Acum complet vaccinat pentru Covid-19 și îi place să se amestece cu localnicii. „Am fost uimit de câți sunt prietenoși și, de obicei, sunt invitat la cafea, prânz sau cină”, spune el. „Eram îngrijorat că localnicii nu-mi vor da o primire călduroasă. Sunt fericit că nu toată lumea mă urăște. Aceștia sunt doar cei care erau gelosi pe viața pe care am condus-o pe Budelli. Mulți mă iubesc, vin și mă felicită, vor să facă poze cu mine ”.

Mulți oameni, în special în străinătate, l-au perceput ca un erou pentru că și-a dedicat viața protejării insulei, în timp ce alții au susținut că folosește un mit romantic pentru a ascunde faptul că era un ocupant ilegal.

Proprietatea asupra Budelli s-a schimbat de mai multe ori în ultimii ani. Din 2015, este deținut de Parcul Național La Maddalena, făcând rolul de îngrijitor al lui Morandi inutil.

Autoritățile au declarat pentru CNN că prin evacuarea italianului au resăectat pur și simplu legea.

Lupta lui Morandi pentru a rămâne pe insulă a făcut titluri în presă la nivel global și chiar și acum după ce a plecat, este încă în centrul atenției. El a scris o carte despre viața sa insulară naufragiată, plănuiește o a doua și spune că povestea sa ar putea deveni în curând subiectul unui film.

Care va fi viitorul său? „Voi fi chiar aici. Cea mai curată mare și plajă, Punta Tegge, este în apropiere și mă pot duce acolo cu autobuzul, dacă este nevoie.”

S-ar întoarce dacă autoritățile parcului s-ar răzgândi?

„Nu tânjesc după asta”, spune el, „Totuși aș putea fi dispus să mă întorc ca îngrijitor numai dacă de data aceasta voi fi plătit pentru a-mi face treaba. Nu voi mai lucra gratuit din nou”.

Sursa: G4Media


Daca ti-a placut, distribuie acum!
Alte articole care te-ar putea interesa...
LEAVE A COMMENT

Facebook
Închide
Închide