TRENDING
  • 13:09 » O femeie, cadru militar în Bucureşti, a fost arestată după ce şi-ar fi bătut fetiţa de 2 luni. Copila a ajuns la spital cu fracturi
  • 13:02 » Scandalul redirecționării pacienților de la public la privat. Rafila: Ar trebui stabilite niște sancțiuni
  • 12:58 » Cătălin Cherecheş rămâne în închisoare. Curtea de Apel Cluj a respins contestaţia fostului primar
  • 12:50 » Irina Podnosova, fosta colegă de facultate a lui Putin, a fost confirmată ca președintă a Curții Supreme a Rusiei
  • 12:47 » Președintele conservator al Poloniei s-a întâlnit cu Donald Trump, la New York
Daca ti-a placut, distribuie acum!

România cere UE sincronizarea de urgență a sistemului energetic din Ucraina și din Republica Moldova cu cel european

România a solicitat, la Bruxelles, sincronizarea de urgență a sistemului energetic din Ucraina și din Republica Moldova cu cel european, a anunțat luni ministrul Energiei Virgil Popescu.

„Am participat astăzi, la Bruxelles, la reuniunea extraordinară a Consiliului Energiei, convocată pe fondul crizei din Ucraina cu impact major asupra situației prețurilor la energie și gaze naturale în întreaga Europă, ca urmare a solicitării din partea României, Greciei și Bulgariei. Situația din Ucraina este una critică. În spirit de solidaritate, Statele Membre au început să ia acțiuni concrete de asistență pentru Ucraina conform necesitaților reale din teren și pledează pentru o abordare coordonată cu nivelul UE. În prezent, sistemele electroenergetice ale Ucrainei și Republicii Moldova funcționează în regim izolat de alte sisteme energetice vecine și sunt decuplate de Rusia. În context, Statele Membre UE au subliniat importanța realizării cu prioritate a sincronizării sistemului energetic din Ucraina și din Republica Moldova, la solicitarea expresă a României, cu cel european”, a anunțat Popescu, pe Facebook.

El a precizat că, în prezent, se analizează condițiile tehnice pentru realizarea unei astfel de sincronizări de urgență.

Potrivit lui, în Statele Membre, inclusiv în România, situația aprovizionării este una stabilă, fără riscuri pentru iarna în curs.

„UE este pregătită pentru activarea unor planuri de urgență în măsura în care situația o va cere. O prioritate este pregătirea pentru iarna viitoare și, în acest context, susținem maximizarea eficienței capacităților de stocare și explorarea unor rute alternative de aprovizionare. România sprijină parteneriatul strategic dintre UE și Azerbaidjan și operaționalizarea Coridorului sudic al gazelor cu includerea proiectului BRUA”, arată Popescu.

De asemenea, ca măsură de răspuns la menținerea prețurilor crescute la energie și gaze naturale, România va introduce noi măsuri de sprijin acordate populației și mediului de afaceri, care intră în vigoare de la 1 aprilie 2022, a precizat ministrul.

„Statele Membre, inclusiv România, au solicitat măsuri suplimentare din partea Comisei Europene în scopul protejării populației vulnerabile si a industriei europene, in completarea toolbox-ului publicat in luna octombrie 2021. Pe termen mediu și lung, este importantă diversificarea surselor de aprovizionare în scopul reducerii dependentei de importuri din Rusia, continuarea investițiilor în capabilități energetice noi cu emisii scăzute de carbon, creșterea eficienței energetice și a interconexiunilor la nivelul UE”, conchide Virgil Popescu.

Sursa: Economedia.ro

Sursa foto: ACUE


Daca ti-a placut, distribuie acum!
Alte articole care te-ar putea interesa...
LEAVE A COMMENT

Facebook
Închide
Închide